Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

aktualizováno 
Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo třeba stavíte s dětmi sněhuláka. Jenže po tom všem pohybu na čerstvém vzduchu člověku vyhládne. Tyto báječné „eintopfy“ zvládne i kuchařský začátečník, ale hlavně dokonale zahřejí a nasytí malé i velké sportovce.
Část 1/3

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Ingredience na 4 porce:

  • 1 velká cibule
  • 5 velkých brambor
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce majoránky
  • 200 g šunky vcelku
  • chléb k podávání (nemusí být)
Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kostky.
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Když začne sklovatět, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou a přidáme nakrájené brambory, mrkev a petržel.
  3. Osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme do změknutí zeleniny. Bude to trvat asi 20 minut.
  4. Oloupeme česnek a prolisujeme ho do polévky. Přidáme také na kostky nakrájenou šunku, rozemnutou majoránku a čerstvě mletý pepř. Ještě chvíli necháme probublávat na mírném plameni.
  5. Polévku rozdělíme do talířů a podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Ještě lepší bude bramboračka s anglickou slaninou, kterou jste opekli na pánvi a vložili ji do polévky těsně před podáváním.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: Přece nesklouznu zpátky, kdy jsem byla vyžraná kisna

Kamarádi Drahomíra a Tomáš před proměnou

Drahomíra a Tomáš jsou kamarádi, kteří postrádají sebevědomí. Oba mají za sebou bolavé životní kopance, a tak se...

Život první dámy Zemanové: otec v uranovém lágru, její dceři hrozil únos

Svatba předsedy ČSSD Miloše Zemana s Ivanou Bednarčíkovou proběhla na...

Ze všech polistopadových prvních dam je Ivana Zemanová ta nejméně viditelná. Neměla snadný život. Její otec si coby...

Další z rubriky

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Najdete na iDNES.cz