Česnekový krém
Doba přípravy: 10 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 2 střední palice česneku
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1-1,25 l kuřecího vývaru
- sůl
- pepř
- mletý muškátový oříšek
- 250 ml smetany na šlehání
1. Česnek oloupeme, stroužky rozmáčkneme nožem naplocho.
2. V hrnci rozehřejeme máslo a rozmáčknuté stroužky česneku na něm krátce opečeme.
3. Opečený česnek zaprášíme moukou a společně orestujeme.
4. Česnekovou jíšku zalijeme vývarem, přivedeme k varu, ochutíme solí, pepřem a pomalu prováříme 30 minut.
5. Do hrnce s polévkou vlijeme smetanu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přecedíme a podáváme jednotlivé porce ozdobené čerstvě mletým pepřem.
Tip: Polévku ochuťte mletým muškátovým oříškem. Podávejte k ní čerstvě připravené česnekové krutony.
Zelná polévka s klobásou
Doba přípravy: 20 minut + 80 minut
Množství: pro 4 osoby
- 1 velká cibule
- 300 g kysaného zelí
- 2 velké brambory
- 3 lžíce sádla
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky černého pepře
- 4 kuličky nového koření
- sůl
- kmín
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 2 nožičky klobásy
- pepř
- cukr
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu, kterou uchováme, a zelí pokrájíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
2. V hrnci rozehřejeme dvě lžíce sádla, přihodíme do něj cibuli, bobkový list, pepř, nové koření a opečeme. Přisypeme kysané zelí, podlijeme je vodou a povaříme do poloměkka.
3. Brambory povaříme do měkka v osolené vodě s trochou kmínu.
4. Na pánvičce uděláme ze zbylého sádla a mouky světlou jíšku, vmícháme ji do zelí a povaříme do měkka.
5. Do hrnce přidáme mléko, uvařené slité brambory, na kolečka nakrájenou klobásu a společně krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem, šťávou z kysaného zelí, případně trochou cukru.
Tip: Před podáváním ozdobte polévku lžící zakysané smetany.
Soljanka
Doba přípravy: 20 minut + 30 vaření
Množství: 4-6 osob
- 200 g vařeného hovězího masa
- 150 g vepřové šunky
- 150 g vepřových párků
- 100 g anglické slaniny
- 400 g sladkokyselých okurek včetně nálevu
- 1,5 l hovězího vývaru
- 100 g rajského protlaku
- bobkový list
- malá hrst zelených oliv
- malá hrst černých oliv
- sůl
- pepř
- 4-6 plátků citronu
- čerstvý kopr
- kapary
1. Vařené hovězí maso pokrájíme na nudličky, stejně jako šunku a párky. Slaninu nakrájíme na kostičky. Okurky nakrájíme na tenké nudličky nebo kolečka.
2. Do vývaru vložíme hovězí maso a pomalu ho přivedeme k varu.
3. Na pánvičce rozškvaříme slaninu, přidáme rajský protlak a okurky a společně krátce opečeme.
4. Obsah pánve přidáme do hrnce, přisypeme šunku, párky, bobkový list a společně povaříme asi 10 minut.
5. Olivy nakrájíme na plátky, kopr natrháme.
6. Polévku dochutíme solí, pepřem, lákem z okurek, stáhneme z plamene, vsypeme do ní olivy, přikryjeme pokličkou a necháme ji 5-10 minut odstát.
7. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s plátky citronu, koprem a kapary k ozdobení a dochucení.
Tip: Vedle citronu, kaparů a kopru podávejte s polévkou také misku zakysané smetany k ozdobení a dochucení.
Panádlová polévka
Doba přípravy: 10 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 2 cibule
- 4 starší housky nebo rohlíky
- 1 l kuřecího vývaru
- 4 lžíce oleje
- 200 ml smetany na vaření
1. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky.
2. Pečivo nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a zalijeme vývarem. Přivedeme pomalu k varu.
3. Na rozehřátém oleji na pánvi necháme zesklovatět cibuli, polovinu cibule odebereme a necháme povařit ve vývaru s pečivem. Zbylou cibuli necháme na pánvi opéct do zlatova.
4. Polévku vaříme za stálého míchání asi 10 minut, pak přilijeme smetanu a rozmixujeme ji tyčovým mixérem.
5. Dochutíme solí, pepřem a podáváme s opečenou cibulí na ozdobení.
Tip: Polévku okořeňte tymiánem, sušeným medvědím česnekem. K cibuli přidejte na kostičky nakrájené tři plátky anglické slaniny.