Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vaříme polévky

S luštěninami kolem světa. Harira, čočkový dál a kreolské fazole

18.2.2017  1:36
Každá světová kuchyně si s luštěninami rozumí. Nejen proto, že jsou jich stovky druhů a využití najdou při při přípravě slaných i sladkých jídel, ale také jsou velice výživné, obsahují pro tělo... 

V jabloneckých kinech servírují filmy i s polévkou nebo paštikou

14.2.2017  13:20
Tam, kde je v Liberci mrtvo, se Jablonečané nenudí – míněno po filmové stránce. Své služby místním obyvatelům nabízejí hned tři kina a pořádají množství nejrůznějších akcí s filmy spojených; ať... 

Vášnivé valentýnské menu. Zázvor, šafrán, chilli a mořské plody

14.2.2017  0:31
Dnes je svátek svatého Valentýna, takže nezapomeňte toho, koho máte rádi, obdarovat nějakou maličkostí, nebo mu aspoň říct, co pro vás znamená. Největší dojem ale uděláte, když připravíte... 

S cizíma chlapama se bavíš o sexu? Vyčetl Petr vyměněné manželce

9.2.2017  0:42
Hádky mezi Janou a Zdeňkem se nejčastěji točí kolem výchovy dětí. „Manžel je hodnej, ale s dětmi to neumí, jak bych si představovala. Já asi nejsem tak důsledná, ale on hned začne křičet,“ líčí... 

Práce v Anglii jen za polévku. Otrokář jde do vazby a opět ho čeká soud

4.1.2017  17:37
Krajský soud v Ústí nad Labem ve středu znovu projednával případ jednoho ze čtyř novodobých otrokářů, kteří lákali do Anglie na vysoké výdělky, ale lidé se tam dočkali třeba jen misky polévky.... 

Hrstková polévka podle pověry přinese do nového roku peníze

1.1.2017  0:26
Luštěniny jsou tradiční součástí vánočních a novoročních oslav. Podle lidových pověr symbolizují peníze a jejich konzumací si zajistíme bohatství v následujícím roce. I kdyby to nevyšlo, tak vás... 

V Praze rozdali na tři tisíce porcí rybí polévky, akce hlídali policisté

24.12.2016  12:53
Na tradiční rozlévání štědrodenní rybí polévky na dvou místech v centru Prahy dohlíželi policisté na koních a hlídky se samopaly. Na Staroměstském náměstí nalévala polévku primátorka Adriana... 

Co jedí na Vánoce ve světě? Ve Švédsku šunku, na Islandu papuchalky

22.12.2016  0:09
Bramborový salát, smažený kapr a řízky, rybí polévka, houbový kuba a cukroví. Tak vypadají typická česká vánoční jídla. Zajímá vás, co si tou dobou servírují na talíře v jiných zemích? V Litvě... 

Vyzkoušejte letos rybí polévku a kapra na víně podle Jana Punčocháře

18.12.2016  0:04
Kapr je v Česku tradičním vánočním jídlem, ale jinak žebříčky popularity neláme. Navíc není zrovna vhodný na smažení, protože se v trojobalu zcela ztratí chuť masa a změní se v kaši. Šéfkuchař... 

Luxusní houbový kuba podle šéfkuchaře Jana Punčocháře

17.12.2016  0:52
Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. O své tipy na tuto pochoutku... 

Vyznáte se v čočce? Poradíme, jak a s čím různé typy uvařit

12.11.2016  0:53
Luštěniny patří na naše talíře již po staletí, ale nyní na ně mohou zavítat i jejich exotičtější a barevnější variace ze zahraničí. Poradíme vám, jaký druh se k čemu hodí a jak luštěniny uvařit,... 

VIDEO: Jak na hustou rajčatovou polévku, radí šéf. Jíšku nepotřebujete

7.11.2016  10:59
Je to teplé, skvěle to voní i chutná a je toho dost. Dalo by se říci o talíři hutné rajčatové polévky, která je ideálním jídlem pro ty, co si chtějí pochutnat a přitom si udržet i s... 

Škola asijské kuchyně: jak zarolovat závitek a dochutit thajskou polévku

5.11.2016  0:23
Asijská kuchyně u nás stále nabírá na popularitě. Pokud jste i vy propadli lahodným vietnamským jarním rolkám nebo báječným thajským polévkám s kokosovým mlékem, pak rozhodně nepřestávejte číst.... 

Nejlépe zahřeje poctivá polévka. Zkuste ji podle Koko nebo Pauluse

12.10.2016  11:00
Spolu s klesajícími teplotami nastává ideální doba na misku teplé polévky. Následující recepty můžete až do čtvrtka ochutnat na pražském Andělu, kde je připravují přední čeští kuchaři pro... 

Dýňová horečka začíná. Víme, kde najít nejlepší speciality

9.10.2016  0:00
Přestože většina dýní miluje hlavně 31. říjen, kdy se v USA slaví legendární Halloween a strašidelné vydlabané dýně jsou k vidění na každém rohu, ve střední Evropě začíná dýňová sezóna už na... 

Nekonečné možnosti dýní: polévka, kari, bábovka i dort

24.9.2016  0:40
Podzim se právě přihlásil o slovo a spolu s ním se můžeme těšit na nové sezónní suroviny. Kromě cukety, hub a jablek patří podzimní vaření zejména dýním, které jsou úžasně variabilní: připravíte... 

Dobrý a zdravý oběd? České školní jídelny se lepší, záleží i na rodičích

20.9.2016  0:56
Pro zdravý vývoj dětí je zdravá a pestrá strava nezbytná. Většina z nás si ze školních jídelen ale pamatuje zejména UHO, všudypřítomné knedlíky, naprosté minimum ovoce a zeleniny a snahu... 

Cuketové kouzlení: udělejte si placičky, focacciu nebo polévku

3.9.2016  0:12
Právě teď jsou zahrádky plné úrody a jednou z hvězd je rozhodně cuketa. Je zdravá, výživná a dá se připravit na nespočet způsobů. Přinášíme několik tipů na cuketové recepty od bloggerek i... 

Snídaně šampionů: ovesné lívance, vločky i omeleta nastartují váš den

23.8.2016  0:03
Málokdo z nás někdy dosáhne na vrchol sportovního odvětví, každý se ale může inspirovat jídelníčkem sportovců. Začněte den jako šampioni.  

Rodiče mají peníze, ty jsi ale chudá, říkají dceři Kunisová a Kutcher

9.8.2016  15:30
Herečka Mila Kunisová (32) společně se svým manželem Ashtonem Kutcherem (38) nemusí řešit, jestli budou mít na zaplacení složenek. Jejich majetek má prý hodnotu v přepočtu zhruba 5 miliard... 

Morbidně obézní chlapec z Indonésie váží v deseti letech 192 kilogramů

30.6.2016  14:20
Arya Permana váží v deseti letech neuvěřitelných 192 kilogramů. Obléká se pouze do sarongu, protože jiné oblečení na sebe nenavleče. A protože mu reálně hrozí zdravotní komplikace, které mohou... 

OBRAZEM: Jahody vás potěší v tiramisu, domácí zmrzlině i v těstíčku

24.6.2016  0:33
Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou zahradu, možná vám už dochází nápady na jejich možné úpravy. Přinášíme vám klasické i netradiční recepty na jahodové... 

Extrémní recepty: polévka z mravenčích vajíček je jemná a pikantní

22.5.2016  0:00
Je ideální pro teplé měsíce. Svěží a mírně pálivá. Nesmí vám však vadit, že podstatnou část krémovité sezónní thajské polévky Tom Kati Kai Mod Daeng tvoří tisícovky mravenčích vajíček, které... 

Naučte děti jíst kvalitní jídlo. S recepty Jamieho Olivera je to snadné

19.5.2016  0:15
Zlepšete stravování svých dětí a tím i jejich zdraví, vyzývá Jamie Oliver rodiče a školy po celém světě. Na pátek 20. května vyhlásil Food Revolution Day, který má zlepšit povědomí o kvalitní... 

Bobří ocas, vemínka, žáby i veverky aneb gastronomie za Karla IV.

14.5.2016  0:36
Období 14. století bylo z gastronomického hlediska docela zajímavé. A i zde zanechal Karel IV. svou nesmazatelnou stopu - třeba nápadem na pěstování vinné révy v českých zemích. Jeho jídelníček... 

Kuchařka Kamu: Jakmile má pes jméno, tak se nejí

13.5.2016  0:53
Kuchařka a nadšená cestovatelka Kamila Rundusová přezdívaná Kamu si jednou chce otevřít vlastní restauraci, ale teď plánuje jezdit po republice s náklaďákem, který si nechá přestavět na kuchyň... 

Bez tuků v jídle vypadáme starší, tvrdí královská nutriční poradkyně

2.5.2016  8:16
V patnácti skončila vrcholově s gymnastikou, v pětatřiceti s obezitou. Dnes její rady ohledně životního stylu poslouchají členové britské královské rodiny, politici či lidé ze showbyznysu.... 

Potraviny vhodné pro kojící ženy: avokádo, oříšky, ryby i hovězí

16.4.2016  0:15
České a slovenské matky se délkou kojení svých dětí řadí k evropské špičce. Podle odborníků by ale mohly trochu vylepšit své vlastní stravování, které má vliv nejen na jejich zdravotní stav, ale... 

Pět tipů pro nákup chřestu od šéfkuchaře i s výbornými recepty

15.4.2016  9:09
Možná kolem něj chodíte v supermarketu nebo u zelináře, ale nevíte si s touto českou lahůdkou rady. Lukáš Želechovský, šéfkuchař pražského Buddha-Bar Restaurantu poradí, na co si dát pozor při... 

Bílé zlato je tady. Kde u nás ochutnat nejlepší chřestové speciality?

12.4.2016  0:00
Chřestová mánie, které již dávno podlehla řada evropských národů, dorazila také do Česka. Od poloviny dubna se v nabídce mnoha restaurací začnou objevovat chřestové speciality a už dávno to není... 

Jak chutnají enoki a shimeji. Zkuste je na pánvi nebo v polévce

7.4.2016  0:54
Možná jste si jich už v obchodě nebo na trhu všimli, ale netušili jste, jak s nimi naložit. Houby původem z Asie jsou stejně chutné jako ty české. Jak s nimi naložit, poradí Danny Wright,... 

V Kobylí Hlavě vyschly studny. Kvůli nedostatku vody tam ani nevaří polévku

6.4.2016  11:32
V obci Kobylí Hlava na Havlíčkobrodsku se potýkají s vyschlými studnami - následkem loňského extrémního sucha. Vodovod ve vsi není a místní lidé musí šetřit s každou kapkou. Situace by se snad... 

V polévkách nám plavali červi, vzpomíná žena na odsun jihočeských Němců

20.3.2016  10:22
Emma Marxová měla být mezi jihočeskými odsunutými Němci. Nakonec zde s rodinou zůstala. Na konci druhé světové války jí bylo osm let.  

Sladké brambory si zamilujete zapečené s masem, v salátu i v polévce

6.3.2016  0:05
Sladké brambory neboli batáty sice nemají se svými „slanými“ jmenovci botanicky nic společného, jejich škála využití v kuchyni je ale stejně široká. Batáty můžete jíst nasladko i naslano, hodí... 

Marmeláda i polévka. Pomerančové recepty, co vás napumpují vitaminem C

27.2.2016  0:49
Šťavnaté pomeranče jsou skvělé k zahnání zimních chmur a vylepšení chuti jídel o exotický rozměr. Připravte si krevetový salát se zálivkou z pomerančů, nevařenou polévku z mrkve a pomerančové... 

Denně sním až osm kilo ovoce a zeleniny, říká vyznavačka raw stravy

22.2.2016  0:00
Už dvanáct let je Tereza Havrlandová vitariánkou neboli vyznavačkou raw stravy. Patří k docela početné skupině lidí, kteří preferují jídlo rostlinného původu, které neprošlo žádnou tepelnou... 




mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.