Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vaříme polévky

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

21.4.2018  0:00
Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k obědu nebo k večeři báječnou chřestovou specialitu. Není to žádná věda a... 

Nejlepší jarní recepty, ve kterých využijete vejce natvrdo z koledy

3.4.2018  10:00
I letos to u vás doma probíhalo stejně. Malí i velcí muži se vrátili z mrskačky, sladkosti snědli buď cestou, nebo hned na prahu, a hromadu vajíček uvařených natvrdo nechali v košíku. Co s nimi?... 

Zamilujte se do batátů. Zkuste třeba polévku, voňavé kari nebo salát

10.3.2018  0:00
Vypadají trochu jako brambory, ale brambory to nejsou. Batáty jsou doma v tropech a subtropech a jejich výrazná barva vás možná zatím v regálech obchodů spíše odrazovala. Ale když se osmělíte a... 

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

17.2.2018  0:07
Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle zastane svačinu, oběd nebo večeři? Vyzkoušejte gulášovou polévku, která spolu s... 

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

10.2.2018  0:00
Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu bosintang, psímu vývaru. Není jen ozvěnou starých dob, jeho obliba dnes stoupá. Porážet psy je totiž... 

Masopust je v plném proudu. Dejte si jitrnici nebo škvarkové šneky

26.1.2018  0:00
Tento svátek se u nás slaví už od 13. století a ač je výsadou hlavně venkova a malých měst, prostřednictvím tučných a pramálo dietních dobrot si jej užívají lidé napříč Českou republikou. Letos... 

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

20.1.2018  0:00
Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí. Pohanku si v zimě vařili i naši prapředci, protože věděli, že jim pomůže vyhnat... 

Extrémní gastronomie: Krvavá tiết canh není žádná fádní pho

14.1.2018  0:00
Je to velmi sytý pokrm s velmi krutou přípravou a velmi specifické chuti. Nemůže za ni jen bazalka, ostré koření či pepř. Základem vietnamské polévky tiết canh jsou totiž čerstvá krev a... 

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

13.1.2018  0:00
Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo třeba stavíte s dětmi sněhuláka. Jenže po tom všem pohybu na čerstvém vzduchu... 

Jako ve školní jídelně. Hlad na Dakaru zaženou těstoviny a sladké

11.1.2018  15:50
Peru (Od zpravodaje iDNES.cz) Během celého Dakaru se v zázemí pohybuje jen v rámci týmů téměř dva tisíce lidí. Největší stavbou v bivaku je obří stan s výdejnou jídla a přibližně pěti sty místy k sezení. Každý den se vydá... 

Extrémně proti kocovině: syrové ovčí oko, sušený býčí penis, hovězí krev

31.12.2017  0:00
Zavináč a dršťková polévka zní jako docela konvenční zbraně proti kocovině. Syrové ovčí oko, sušený býčí penis nebo nápoj z rybích zbytků jsou o moc větší výzvou. Seznamte se s extrémními... 

Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

19.12.2017  0:00
Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos zkusit něco jiného? Třeba menu, jehož hlavním chodem je grilovaná norská... 

Štola, pirohy, řízek nebo kapustnica. Vánoční hvězdy našich sousedů

12.12.2017  0:00
Zatímco českou klasikou při štědrovečerní večeři je rybí polévka, smažený kapr s bramborovým salátem a štrúdl nebo vánočka, kousek za našimi hranicemi se před vánoční nadílkou servíruje něco... 

Krysí polévkou proti kocovině. Mexická politička bojuje za tradiční pokrm

19.11.2017  14:43
Léčí chřipku, navrací libido a pomáhá s kocovinou. Tedy alespoň podle místních. Polévka caldo de rata je v srdci Mexika už desítky let vyhlášenou lahůdkou a legendárním všelékem, na jídelníček... 

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

14.11.2017  0:00
Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale nejlepší je jako hlavní hvězda zapečených jídel. Když ke stolu pozvete i... 

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

14.10.2017  0:00
Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala celer. Zlom nastal v pubertě, kdy... 

Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

10.10.2017  0:00
Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám nabídnou neotřelou delikátní chuť, jsou... 

Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

3.10.2017  0:00
Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto zajímavou zeleninu můžete využít i při... 

Za stejnou cenu méně polévky. Může za to palmový tuk, brání se Vitana

26.9.2017  14:26
Pět ze sedmnácti oblíbených pytlíkových polévek Vitana se zmenšilo o čtvrtinu a z původního balení pro čtyři se rázem stal pokrm pro tři, ovšem za stejnou cenu. Společnost to vysvětluje tím, že... 

Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

26.9.2017  0:00
Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho, že na váš stůl přinesou půvabné... 

Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

23.9.2017  0:01
Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování, malou zahrádku pro vlastní pokusy,... 

Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

16.9.2017  0:01
Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše babičky, které připravovaly ty... 

Mýty a fakta o zraku: mrkev nepomáhá, žloutek ano

8.9.2017  0:00
Všichni jsme slýchali, že musíme jíst mrkev v polévce, protože je dobrá na oči. Přitom ve skutečnosti zraku mnoho nepomůže. Zato žloutek pomáhá předcházet šedému zákalu a rodiči často... 

Hovězí závitky bodovaly. Nejlepší školní oběd vaří kuchařky z Černčic

24.8.2017  18:54
Kuchařky ze Základní a mateřské školy Petrohrad v Černčicích vyhrály klání o nejlepší školní oběd. Porazily dalších devět týmů, které se spolu s nimi účastnily finále osmého ročníku soutěže v... 

Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

22.8.2017  0:01
Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli pěstitelské vášni, možná je té úrody... 

Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

19.8.2017  0:00
Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou? Můžete ji nasušit na později, ale... 

Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

5.8.2017  0:00
Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo sušenkami ze samoobsluhy. Autorka... 

Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

17.6.2017  0:17
Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen klasicky do salátů nebo pomazánek, ale v... 

Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

31.5.2017  0:38
Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete ochutnat v restauraci Cotto Crudo. Nechte... 

Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

23.5.2017  0:39
Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout. Užívat si můžeme červenou řepu,... 

Vytěžte ptáka na maximum. Z jednoho kuřete máte tři jídla a polévku

5.4.2017  0:43
Když si donesete z farmářského trhu pořádného kuřecího macka, nemusíte se cítit provinile, že stál víc než hubeňour ze samoobsluhy v akci. S jedním ptákem naděláte spoustu parády a tříčlenná... 

V pražském bistru vaří kuchařky z ulice. Výdělek jim pomůže splácet dluhy

22.3.2017  15:37
Čočková polévka za 25 korun, špagety za 75 korun, mošty, zákusky i slané koláče - vše veganské. Takový výběr čekal návštěvníky pražské Jídelny kuchařek bez domova při jejím středečním otevření.... 

Co možná nevíte o chlebu. A tři recepty pro ty, kterým doma ztvrdnul

14.3.2017  9:46
Na celém světě je chléb základem jídelníčku a aktérem mnoha rituálů. I u nás vítáme hosty chlebem a solí. Dávno si však nekupujeme jen klasickou šumavu nebo kmínový, bochníků je na výběr tolik,... 

Manželce vylil v restauraci na hlavu polévku, doma jí rozkopal televizi

7.3.2017  12:20
Napětí před rozvodem nezvládl šedesátiletý muž v Domažlicích. Své o sedmnáct let mladší manželce vylil v restauraci na hlavu polévku, ženu pak ještě v jejím bytě napadl. Případ vyšetřuje policie. 

Čtyři rychlé večeře z brambor, které potěší chuťové buňky i zasytí

21.2.2017  0:54
Všední dny bývají někdy hektičtější, než bychom si přáli, a tak se občas stane, že cestou z práce ani nestihneme nakoupit. Pár brambor se ale doma vždycky najde a když k nim přidáme několik více... 

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

21.2.2017  0:00
Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba... 




mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.