Zelná, tomatová, brokolicová nebo kuřecí. Polévky zahřejí i nasytí

  4:20
Zahřejí, pomáhají při nastydnutí i kocovině a hlavně skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. A naše recepty vás v tom jen utvrdí.
Kuřecí polévka s hráškem a těstovinami

Kuřecí polévka s hráškem a těstovinami | foto: Isifa.com

Kuřecí polévka

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 mrkve
  • 1 celerový výhonek
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 cibule
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 150 g těstovin
  • hrst mraženého hrášku
  • sůl, pepř

1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a překrájíme na proužky.

2. Kuřecí vývar přivedeme k varu, vložíme do něj pokrájenou zeleninu, bobkový list a povaříme pomalu do poloměkka. Těstoviny uvaříme zvlášť v osolené vodě doměkka, scedíme a propláchneme.

3. Do polévky přidáme kousky kuřecího masa, polévku dochutíme solí, pepřem a společně 15 minut povaříme.

4. Ke konci varu přisypeme do polévky hrášek a uvařené těstoviny a prohřejeme.

TIP: Dochuťte polévku lžící citronové šťávy.

Brokolicová polévka

Brokolicová polévka

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 cibule
  • 1 hlávka brokolice
  • 1 velká brambora
  • 2 lžíce oleje
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 chilli paprička

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici propláchneme a rozebereme na růžičky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

2. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, vložíme do něj brokolici a bramboru, vše promícháme, zalijeme vývarem a při mírné teplotě provaříme doměkka.

3. Chilli papričku nasekáme a krátce ji orestujeme na olivovém oleji.

4. Do hotové polévky přilijeme smetanu a rozmixujeme ji do hladka tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem.Podáváme ozdobenou orestovanou chilli papričkou s olejem.

TIP: Polévku podávejte s pikantními krutony – pokrájejte na kostky bílou bagetu, promíchejte je v míse se solí, pepřem, mletým chilli a trochou olivového oleje a pak je na plechu ve vyhřáté troubě pečte při 200 °C do zlatova.

Cibulová polévka

Cibulová polévka

Doba přípravy: 20 minut + vaření 60 minut
Množství: pro 6 osob

  • 6 – 8 cibulí
  • 200 g sýra (např. Gruyere, ementál)
  • 100 g másla + lžíce na pomazání baget
  • 2 lžíce oleje
  • tymián
  • 200 ml suchého vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • sůl, pepř
  • 6 plátků bagety

1. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Sýr nastrouháme.

2. Máslo s olejem rozehřejeme v hrnci, vsypeme cibuli a asi 20 minut při mírné teplotě za stálého míchání opékáme. Poté přidáme tymián, přilijeme víno a necháme alkohol odpařit.

3. Do hrnce přidáme vývar a pomalu necháme asi 30 minut provářet. Polévku dochutíme solí a pepřem.

4. V troubě rozehřáté na 220 °C opečeme na plechu plátky baget pomazané máslem.

5. Polévku rozdělíme do ohnivzdorných nebo zapékacích misek, navrch položíme plátek bagety, posypeme sýrem a dáme na plechu do trouby zapéct, dokud se sýr na bagetách nerozpustí.

TIP: Vyzkoušejte také kombinaci červené cibule a hovězího vývaru.

Zelná polévka s uzeným masem

Zelná polévka s uzeným masem

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny vaření
Množství: pro 6 osob

  • 500 g masitých uzených žebírek
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 500 g kysaného zelí
  • 4 brambory
  • sůl, kmín
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 plechovka červených fazolí
  • pepř
  • cukr

1. V tlakovém hrnci povaříme doměkka uzená žebra s kořením. Vývar scedíme a maso ze žeber obereme.

2. Zelí pokrájíme, vymačkáme z něj šťávu a dáme vařit do vývaru z uzeného masa.

3. Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme zvlášť v osolené vodě s trochou kmínu.

4. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. K měkkému zelí přidáme brambory, zahustíme jíškou a necháme provařit asi 15 minut.

5. Do polévky vložíme scezené, propláchnuté fazole, obrané a pokrájené maso, dochutíme solí, pepřem, případně cukrem a společně prohřejeme.

TIP: Polévku můžete zjemnit šálkem smetany.

Provensálský tomatový krém

Provensálský tomatový krém

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kg rajčat nebo 2 plechovky loupaných
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky cukru
  • 400 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (nemusí být)
  • čerstvé bylinky: majoránka nebo tymián, bazalka

1. Rajčata omyjeme, spaříme v horké vodě a oloupeme. Vykrojíme bubáky a pokrájíme na menší kousky. Česnek a cibuli oloupeme, česnek nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kostičky.

2. V hrnci rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek a sůl, přisypeme pokrájená rajčata a cukr. Na mírném ohni podlité vodou nebo vývarem podusíme pod pokličkou asi 30 minut.

3. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem a podáváme ozdobenou natrhanými bylinkami

TIP: Zbývají vám při strouhání kůrky z parmezánu? Přihoďte je vyvařit do (polévky). S rajčaty můžete povařit a rozmixovat i hrst rýže, bude hustší a výživnější.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...