Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zelná, tomatová, brokolicová nebo kuřecí. Polévky zahřejí i nasytí

  4:20aktualizováno  4:20
Zahřejí, pomáhají při nastydnutí i kocovině a hlavně skvěle chutnají. Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. A naše recepty vás v tom jen utvrdí.

Kuřecí polévka s hráškem a těstovinami | foto: Isifa.com

Kuřecí polévka

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 mrkve
  • 1 celerový výhonek
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 cibule
  • 2 kuřecí prsa
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 150 g těstovin
  • hrst mraženého hrášku
  • sůl, pepř

1. Zeleninu omyjeme a pokrájíme. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a překrájíme na proužky.

2. Kuřecí vývar přivedeme k varu, vložíme do něj pokrájenou zeleninu, bobkový list a povaříme pomalu do poloměkka. Těstoviny uvaříme zvlášť v osolené vodě doměkka, scedíme a propláchneme.

3. Do polévky přidáme kousky kuřecího masa, polévku dochutíme solí, pepřem a společně 15 minut povaříme.

4. Ke konci varu přisypeme do polévky hrášek a uvařené těstoviny a prohřejeme.

TIP: Dochuťte polévku lžící citronové šťávy.

Brokolicová polévka

Brokolicová polévka

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 cibule
  • 1 hlávka brokolice
  • 1 velká brambora
  • 2 lžíce oleje
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 chilli paprička

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brokolici propláchneme a rozebereme na růžičky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

2. V hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, vložíme do něj brokolici a bramboru, vše promícháme, zalijeme vývarem a při mírné teplotě provaříme doměkka.

3. Chilli papričku nasekáme a krátce ji orestujeme na olivovém oleji.

4. Do hotové polévky přilijeme smetanu a rozmixujeme ji do hladka tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem.Podáváme ozdobenou orestovanou chilli papričkou s olejem.

TIP: Polévku podávejte s pikantními krutony – pokrájejte na kostky bílou bagetu, promíchejte je v míse se solí, pepřem, mletým chilli a trochou olivového oleje a pak je na plechu ve vyhřáté troubě pečte při 200 °C do zlatova.

Cibulová polévka

Cibulová polévka

Doba přípravy: 20 minut + vaření 60 minut
Množství: pro 6 osob

  • 6 – 8 cibulí
  • 200 g sýra (např. Gruyere, ementál)
  • 100 g másla + lžíce na pomazání baget
  • 2 lžíce oleje
  • tymián
  • 200 ml suchého vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • sůl, pepř
  • 6 plátků bagety

1. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Sýr nastrouháme.

2. Máslo s olejem rozehřejeme v hrnci, vsypeme cibuli a asi 20 minut při mírné teplotě za stálého míchání opékáme. Poté přidáme tymián, přilijeme víno a necháme alkohol odpařit.

3. Do hrnce přidáme vývar a pomalu necháme asi 30 minut provářet. Polévku dochutíme solí a pepřem.

4. V troubě rozehřáté na 220 °C opečeme na plechu plátky baget pomazané máslem.

5. Polévku rozdělíme do ohnivzdorných nebo zapékacích misek, navrch položíme plátek bagety, posypeme sýrem a dáme na plechu do trouby zapéct, dokud se sýr na bagetách nerozpustí.

TIP: Vyzkoušejte také kombinaci červené cibule a hovězího vývaru.

Zelná polévka s uzeným masem

Zelná polévka s uzeným masem

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny vaření
Množství: pro 6 osob

  • 500 g masitých uzených žebírek
  • 4 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 500 g kysaného zelí
  • 4 brambory
  • sůl, kmín
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 plechovka červených fazolí
  • pepř
  • cukr

1. V tlakovém hrnci povaříme doměkka uzená žebra s kořením. Vývar scedíme a maso ze žeber obereme.

2. Zelí pokrájíme, vymačkáme z něj šťávu a dáme vařit do vývaru z uzeného masa.

3. Oloupané brambory nakrájíme a uvaříme zvlášť v osolené vodě s trochou kmínu.

4. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku. K měkkému zelí přidáme brambory, zahustíme jíškou a necháme provařit asi 15 minut.

5. Do polévky vložíme scezené, propláchnuté fazole, obrané a pokrájené maso, dochutíme solí, pepřem, případně cukrem a společně prohřejeme.

TIP: Polévku můžete zjemnit šálkem smetany.

Provensálský tomatový krém

Provensálský tomatový krém

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kg rajčat nebo 2 plechovky loupaných
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky cukru
  • 400 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru (nemusí být)
  • čerstvé bylinky: majoránka nebo tymián, bazalka

1. Rajčata omyjeme, spaříme v horké vodě a oloupeme. Vykrojíme bubáky a pokrájíme na menší kousky. Česnek a cibuli oloupeme, česnek nakrájíme na tenké plátky, cibuli na kostičky.

2. V hrnci rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek a sůl, přisypeme pokrájená rajčata a cukr. Na mírném ohni podlité vodou nebo vývarem podusíme pod pokličkou asi 30 minut.

3. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí, pepřem a podáváme ozdobenou natrhanými bylinkami

TIP: Zbývají vám při strouhání kůrky z parmezánu? Přihoďte je vyvařit do (polévky). S rajčaty můžete povařit a rozmixovat i hrst rýže, bude hustší a výživnější.

Autor:






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.