Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Polévku z jarní cibulky máte za pět minut, olizování za ušima zaručeno

  0:06aktualizováno  0:06
Na jaře a v létě nemíváme náladu na dlouhé vyvařování, čerstvou zeleninu by to beztak připravilo o skvělou chuť a cenné vitaminy. Šéfkuchař Jan Kracík z restaurace Pot Au Feu proto připravil pro naše čtenářky a čtenáře tři jednoduché, rychlé a zdravé recepty s jarní cibulkou.

Jarní cibulka je skvělá jen tak na namazaném chlebu, můžete ji přihodit i do salátů nebo polévek. Šéfkuchař Jan Kracík vymyslel tři chutné recepty založené právě na této nenápadné surovině, ve kterých se mísí její sladkost v uvařeném stavu s ostřejší chutí za syrova.

Kozí sýr se salátem z jarních cibulek a jablek si můžete dát jako bezmasý oběd nebo večeři, čatní se pak báječně hodí zase k masům všeho druhu a rybám. Polévku z jarních cibulek připravuje šéfkuchař ve svém podniku jako předkrm, ale podle našeho názoru její delikátní chuť uspěje i jako hlavní chod.

Polévka z jarních cibulek

Suroviny na 4 porce (předkrmové):

  • 2 svazky jarních cibulek
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 80 g syrové brambory
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 1 čajová lžička octa se šťávou z granátových jablíček (případě červeného vinného octa)
  • 1 stroužek česneku
  • snítka citronového tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • bageta

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme olej s máslem, přidáme pouze bílé části nakrájené cibulky a pomalu restujeme přibližně 5 min. Přidáme najemno nastrouhanou bramboru a opět restujeme. Po chvíli zalijeme oběma vývary, přidáme sůl, pepř, česnek, tymián a dobře provaříme.
  2. Nakonec přidáme nakrájené zelené části cibulek, které lehce povaříme. přidáme čajovou lžičku octa se šťávou z granátových jablíček pro výraznější chuť, můžeme ho nahradit třeba také červeným vinným octem nebo jablečným octem. 
  3. Vše rozmixujeme dohladka. Servírujeme s opečenou bagetou a sekanou jarní cibulkou, můžeme zakápnout extra panenským olivovým olejem.

Gratinovaný kozí sýr na salátu z cibulek a jablek

Suroviny na 2 porce:

Jarní cibulka  s kozím sýrem podle Pot Au Feu
  • 1 svazek cibulek
  • 1 jablko (méně sladké)
  • 2 plátky kozího sýra
  • 1 lžíce vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Cibulku nakrájíme na proužky a následně na kostičky, stejně tak to uděláme s jablky, která by neměla být moc sladká. V hrnci rozpustíme olivový olej a přidáme obě ingredience, dále vlašské ořechy a lehce orestujeme, trochu opepříme a dochutíme medem.
  2. Následně vložíme do kroužků o průměru velikosti sýru, plátek sýra položíme na vrch a gratinujeme pod grilem do červeno-hnědé barvy. Podáváme s listovým salátem

Čatní z jarní cibulky

Suroviny:

Jarní cibulka odle Pot Au Feu
  • 2 svazky cibulek
  • lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce bílého balzamikového octa
  • 1 lžíce malinového octa
  • 2 lžíce Madeiry
  • 1 badyán
  • 3 hřebíčky
  • čerstvé chilli papričky

Postup:

  1. V hrnci rozpustíme cukr, přidáme k němu cibulky nakrájené na kolečka, koření a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme octy a Madeiru, dle vlastní potřeby dochutíme chilli.
  2. Krátce povaříme tak, aby se zkaramelizovaný cukr dobře rozpustil a voda se odpařila. Čatní podáváme k rybám, sýrům a pečeným masům

 

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...



Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Další z rubriky

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Páj s modrým sýrem a hruškami

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té...

Pořádně husté kaše podle Jany a Davida. Snídaně, která vás probere

Jana a David Borozidisovi spolu pracovali v reklamce a rádi snídali kaše. Dnes...

Ona byla herečka, on kameraman a před pár lety se potkali v práci. Zjistili, že je spolu baví snídat a že jejich kaše...

Pyramidy, krychle, koule... Cukrářka čaruje s 3D technologiemi

Růžový dort je sestaven z 81 objektů, z nichž ani jeden není stejný. Formy...

Dorty jako z jiného světa tvoří pomocí matematických algoritmů šikovná ukrajinská cukrářka Dinara Kasko. Její zákusky...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.