Pečený vývar s celestýnskými nudlemi
Ingredience:
- 1,5 kg hovězí oháňky
- 2 mrkve
- 200 g kořenu celeru
- 2 kořene petržele
- bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- sůl a mletý černý pepř
- 3 snítky petrželky
Na celestýnské nudle:
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 120 g hladké mouky
- 6 snítek petrželky
- sůl
- tuk nebo olej na smažení
Pracovní postup:
- Maso omyjeme, zeleninu očistíme a oloupeme. Vše dáme do pekáčku a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut, během pečení několikrát promícháme.
- Pak maso přendáme do hrnce vhodného do trouby a zalijeme 1,5 litrem vody. Přidáme bobkový list, nové koření a trochu osolíme i opepříme. Snížíme teplotu na 120 °C a dál pečeme v troubě 5 až 6 hodin. Polévku podáváme s obraným masem z oháňky a nakrájenou zeleninou.
- V misce smícháme vejce a mléko, za stálého míchání přisypeme mouku. Petrželku omyjeme a nasekáme najemno, přidáme k těstu a trochu osolíme. Opékáme na oleji z obou stran jako palačinky. Každou placičku srolujeme a krájíme na tenká kolečka. Hotový vývar servírujeme s celestýnskými nudlemi.
Proč si dát vývar?
|