Slezský bigoš
Ingredience:
- hrst sušených hub
- hrst sušených švestek
- 1 větší cibule
- 400 g bílého hlávkového zelí
- 400 g kysaného zelí
- 400 g vepřové plece
- 200 g uzeného bůčku
- 200 g paprikové klobásy
- 2 lžíce sádla
- sůl
- 1až 2 lžičky mleté sladké papriky
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček černého pepře
- 100 ml červeného vína
Pracovní postup:
- Houby i švestky (každé zvlášť) zalijeme vlažnou vodou a necháme nabobtnat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Hlávkové zelí očistíme a pokrájíme. Kysané zelí necháme okapat, případně ho můžeme překrájet. Maso očistíme a stejně jako bůček nakrájíme na kostky. Klobásu nakrájíme na kolečka.
- V hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm nejprve cibuli a pak maso s bůčkem i klobásou.
- K masu přidáme oba druhy zelí, okapané houby se švestkami, sůl, koření, víno a trochu vody. Směs přiklopíme a necháme zvolna dusit asi dvě hodiny. Dle potřeby přiléváme vodu. Bigoš má být hustý a nejlépe chutná, když je odleželý.