Severočeský oukrop
Ingredience:
- 2 brambory
- 1 l masového vývaru
- sůl
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka sušené majoránky
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička sádla
- 2 rohlíky nebo 2 krajíce chleba z předchozího dne
- čerstvou petrželku
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a nasypeme do hrnce. Zalijeme je vývarem, podle chuti přidáme sůl, kmín a majoránku a brambory uvaříme téměř doměkka.
- Česnek oloupeme, část utřeme se solí a část nakrájíme na tenké plátky. Spolu se sádlem ho přidáme do polévky a necháme krátce přejít varem.
- Pečivo z předchozího dne nakrájíme na kostičky a na suché pánvi je opečeme ze všech stran dozlatova. Polévku rozdělíme do talířů a každou porci ozdobíme čerstvou petrželkou. Podáváme s krutonky opečenými dokřupava.