Krkonošské kyselo
Ingredience:
- 300 g brambor
- 200 g čerstvých hub
- 2 menší cibule
- 2 lžíce sádla
- 900 ml kuřecího vývaru
- sůl
- mletý černý pepř
- mletý kmín
- 110 g chlebového kvásku
- 100 ml mléka
- ocet
- 100 ml smetany
- 30 g másla
- 3 vejce
- petrželka
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli.
- Do cibulového základu přidáme nakrájené houby, vše krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Ochutíme solí, pepřem, mletým kmínem, octem a na mírném plameni vaříme 10 minut.
- Kvásek rozmícháme ve studeném mléce a přilijeme do polévky. Dobře promícháme, přidáme brambory a smetanu a na mírném plameni vaříme přibližně 20 minut.
- Na másle připravíme míchaná vejce (neměla by být příliš hustá). Rozdělíme je do talířů a zalijeme hotovou polévkou. Ozdobíme čerstvou petrželkou.