Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Polévka je grunt. Naučíme vás, jak uvařit ty nejlepší

  0:51aktualizováno  0:51
Polévka je základ české kuchyně. Tradiční první chod se ale klidně může stát i chodem hlavním. Zvlášť pokud se vám povede tak hustá, že v ní stojí lžíce.

(ilustrační snímek) | foto: Stockfood.cz

2. díl polévkové kuchařky přineseme v sobotu 11. července


Bramborová polévka s houbami a slaninouBramborová polévka s houbami a slaninou

Pro 4-6 osob

Příprava: 30 minut + 30 minut vaření

* 1 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 4 stroužky česneku
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 1,25-1,5 l vody nebo zeleninového vývaru (i z kostky)
* 250 g čerstvých hub nebo 2 hrsti sušených
* sůl a mletý pepř
* 1/4 lžičky kmínu
* 1 větší mrkev
* 1/4 celeru
* 1 malá petržel
* 2 snítky libečku
* 4 větší brambory
* 100 g pórku
* 100 g kedlubny
* 2 lžíce sušené majoránky nebo hrst čerstvé
* 4 plátky anglické slaniny, na kostičky

1. Čerstvé houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, sušené houby zalijeme trochou vlažné vody a necháme je nabobtnat. Všechnu zeleninu a brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme. Zeleninu na plátky a brambory na menší kostky. Cibuli nakrájíme najemno a polovinu česneku usekáme nadrobno.

2. V kastrole rozehřejeme máslo a olej, zpěníme na něm cibuli a pokrájený česnek, zasypeme moukou a osmahneme do růžova. Připravenou jíšku zalijeme studenou vodou nebo vývarem, prošleháme, osolíme a přidáme nakrájené houby nebo namočené houby i s vodou, ve které se máčely. Promícháme, okořeníme kmínem a uvedeme do varu. Vaříme asi 20 minut, a když jsou houby téměř měkké, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu.

3. Uvedeme do varu a přidáme brambory, libeček a kedlubnu a dovaříme doměkka, celkem je to dalších asi 10 minut, nakonec přidáme pokrájený pórek a stáhneme z ohně. Polévku dochutíme prolisovaným zbylým česnekem, solí, pepřem a rozemnutou nebo usekanou majoránkou. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi opečeme do křupava. Polévku posypeme opečenými kostičkami anglické slaniny a podáváme.

Tip
Nemáte-li sušené houby, použijte čerstvé, skvělá je např. hlíva ústřičná nebo žampiony. Chcete-li polévku ještě sytější a výživnější, uvařte společně s houbami navíc hrst propláchnutých krupek.

Čím hezčí zelenina, tím lepší polévka

Nemyslete si, že do polévky můžete vrazit seschlou petržel nebo mrkev. Vybírejte hezké kousky a nejlépe s natí. Petrželovou i celerovou můžete přidat do polévky. Pozor, celerová má velmi silné aroma. 

Kulajda s houbamiKulajda s houbami

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 25-30 minut vaření

* 300-400 g čerstvých hub, nejlépe směs lesních hub
* 1,25 l vody
* sůl a mletý pepř
* 1 cibule
* 2 bobkové listy
* po 5 kuličkách celého pepře a nového koření
* 1/4 lžičky kmínu
* 4 velké brambory, na menší kostky
* 200 ml kysané lahůdkové smetany
* 3-4 lžíce hladké mouky
* 1-2 lžíce octa
* 4 vejce
* menší svazek čerstvého kopru

1. Houby očistíme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na silnější plátky. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme oloupanou rozpůlenou cibuli, celé koření a kmín. Uvedeme do varu a vaříme asi 10 minut.

2. Mouku dobře rozmícháme se smetanou, podle potřeby můžeme naředit trochou studené vody a vlijeme do polévky přes jemné sítko a dobře rozšleháme. Polévku přivedeme opět k varu, přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a vaříme dalších 10-15 minut.

3. Když jsou brambory měkké, dochutíme polévku octem, přisolíme a postupně do ní vyklepneme všechna vejce. Opatrně zamícháme ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale jen tak, aby zůstala celá. Vaříme na mírném ohni, dokud bílek neztuhne kolem žloutku a žloutek nezůstane polotuhý. Stáhneme z ohně, přidáme pokrájený čerstvý kopr a podle chuti dochutíme pepřem, solí a octem a podáváme.

Tip
Polévku můžete zjemnit na závěr i trochou sladké smetany. Přidáváte-li na konci vaření ocet, nechte ho přejít varem, aby se smetana nesrazila, nebo naopak převařte smetanu a pak dochuťte octem. Při vaření můžete přidat několik stonků libečku nebo posekaným libečkem posypat polévku při podávání.

Čočková polévka s opečenou cibulí, slaninou a oříškovou solíČočková polévka s opečenou cibulí, slaninou a oříškovou solí

Pro 4 osoby

Příprava: 140 minut + 20 minut vaření

* 1 velká cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce olivového oleje + na opečení cibulových kroužků
* 2 lžíce hladké mouky
* 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
* 250 g hnědé čočky
* 1 snítka libečku
* 50 g mrkve, jemně nastrouhané
* 50 g celeru, jemně nastrouhaného
* hrst čerstvé nebo sušené majoránky
* sůl a mletý pepř
* 4 plátky anglické slaniny, k podávání
* 2 lžíce lískových nebo vlašských ořechů
* 1 lžička hrubé mořské soli

1. Čočku propláchneme, zalijeme větším množstvím studené vody a necháme minimálně 2 hodiny máčet. Cibuli oloupeme, část jí nakrájíme na tenké kroužky a zbytek nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme jemně pokrájenou cibuli a opékáme do růžova. Zasypeme hladkou moukou a umícháme růžovou jíšku.

2. Zalijeme ji studenou vodou nebo vývarem, prošleháme a dobře rozmícháme, přidáme slitou čočku, libeček, uvedeme do varu a vaříme 20 minut. 5 minut před koncem varu přidáme nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu. Polévku stáhneme z ohně a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

3. Lískové nebo vlašské ořechy na sucho krátce opražíme, necháme vychladnout a umeleme nebo rozmixujeme s trochou mořské hrubé soli.

4. Plátky slaniny opečeme na sucho v nepřilnavé pánvi nebo na malém množství oleje a necháme odsát na papírové utěrce. V pánvi rozpálíme olej, vložíme cibulové kroužky a opečeme je dozlatova. Cibulové kroužky přendáme na savý papír a necháme odsát přebytečný tuk.

5. Horkou polévku podáváme ozdobenou opečenou cibulí, s plátkem křupavé slaniny a lehce poprášenou oříškovou solí.

Tip
Polévku můžete připravit i z červené čočky, tu pak nemusíte předem namáčet.

Při vaření luštěnin pamatujte, že se solí až hotové. Pokud byste polévku osolili dříve, čočka, hrách i fazole by ztvrdly. K luštěninám přidejte při vaření bylinky, aby tolik nenadýmaly. Ideální je kmín, saturejka, rozmarýn nebo tymián.

Kořeněná cibulová polévkaKořeněná cibulová polévka

Pro 4 osoby

Příprava: 5 minut + 20 minut vaření

* 4 větší žluté cibule
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 červená chilli paprička, bez semínek
* 1 lžička mleté sladké papriky
* špetka kurkumy
* 1,25 l silného hovězího vývaru
* 40 ml brandy
* sůl
* mletý pepř
* pár kapek worcesterové omáčky na dochucení

1. Cibuli oloupeme, lehce seřízneme u kořínků, ale jen tak, aby držela pohromadě, a z druhého konce ji nařízneme do kříže. V hrnci si rozehřejeme olej, vložíme cibule a jemně usekanou chilli papričku bez semínek, osmahneme ze všech stran a cibule přihrneme ke straně.

2. Tuk zaprášíme paprikou a kurkumou, necháme krátce zpěnit a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a mírným varem táhneme asi 20 minut, dokud cibule nezměknou.

3. Před koncem varu přilijeme brandy a polévku podle potřeby dochutíme solí, worcesterovou omáčkou a mletým pepřem. Při podávání do každé polévkové misky dáme jednu cibuli a přelijeme ji vroucím vývarem.

Tip
Podávejte s opečenými toasty se sýrem a čerstvou usekanou petrželkou. Polévku můžete také po dokončení poklást plátky opečeného toastového chleba, posypat nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem či parmazánem a zapéct pod grilem.

Kroupová polévka s mrkví a řapíkatým celeremKroupová polévka s mrkví a řapíkatým celerem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 1,5-2,5 hodiny vaření

* 400-500 g vepřového masa na ovar (plec, koleno apod.)
* 1,5 l vody
* 6 kuliček celého pepře
* sůl
* 2 cibule
* 150 g karotky
* 100 g petržele
* 2-3 stonky řapíkatého celeru
* 200 g krup nebo krupek
* mletý pepř
* čerstvá majoránka nebo petrželka k podávání
* 1-2 stroužky utřeného česneku

1. Omyté maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme celý pepř, rozpůlenou neoloupanou omytou cibuli a vaříme asi 1-1,5 hodiny, až je maso měkké. Mezitím si propláchneme kroupy, spaříme je horkou vodou a necháme v cedníku okapat. Uvařené maso vyjmeme a použijeme např. jako ovar s křenem a chlebem.

2. Vývar přecedíme, sebereme z povrchu tuk, uvedeme do varu, přidáme kroupy, nahrubo pokrájenou cibuli a vaříme doměkka. U krup to trvá asi 45-60 minut, krupky budou měkké asi za půl hodiny. Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na plátky. Řapíky celeru oloupeme a překrájíme.

3. Když jsou kroupy měkké, přidáme nejdřív mrkev a petržel a po chvíli řapíkatý celer a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Dochutíme česnekem, pepřem, odstavíme z ohně a podáváme posypané usekanou čerstvou majoránkou nebo petrželkou.

Tip
Kroupy před vařením můžete nechat chvíli namočené, aby se zkrátila doba varu. Polévku je možné připravit i z vody, přidejte do ní více zeleniny. Nakonec ji zjemněte kouskem másla nebo sádla.

Autoři:



Nejčtenější

Helena Třeštíková: Jiří přišel o nohu, Marcela zápasí se zdravím i synem

Marcela a Jiří Haverlandovi v dokumentárním cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Marcela a Jiří, kteří před více než třemi desítkami let souhlasili s natáčením časosběrného dokumentu o jejich životě,...

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...



Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...

Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Další z rubriky

Vánoční menu se obejde i bez kapra. Zkuste tresku podle šéfkuchaře

Grilovaná treska s hráškovým pyré s mátou

Rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát – tak vypadá štědrovečerní večeře ve většině českých domácností. Co letos...

Kuličky, čokoláda a marokánky. Cukroví na úplně poslední chvíli

Kuličky z datlí a fíků

V některých rodinách platí pravidlo, že se cukroví dává na stůl až od Štědrého dne, jinde se po upečených dobrotách...

Recepty na cukroví podle odborníků na zdravou výživu

Ilustrační fotografie

Svátky nemusí vždy končit pálením žáhy a zděšeným pohledem na váhu. Výživoví specialisté v pátečním magazínu Rodina...

TOP 6 rtěnek z drogerie. Skvělou pořídíte i za pár korun

TOP 6 rtěnek z drogerie. Skvělou pořídíte i za pár korun

Arome.cz Nechcete utrácet vysoké částky, ale i přes to byste si rádi dopřáli opravdu kvalitní rtěnku? Kosmetické značky se předhá...

Najdete na iDNES.cz