Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Polévka je grunt. Naučíme vás, jak uvařit ty nejlepší

  0:51aktualizováno  0:51
Polévka je základ české kuchyně. Tradiční první chod se ale klidně může stát i chodem hlavním. Zvlášť pokud se vám povede tak hustá, že v ní stojí lžíce.

Ilustrační snímek | foto: Stockfood.cz

2. díl polévkové kuchařky přineseme v sobotu 11. července


Bramborová polévka s houbami a slaninouBramborová polévka s houbami a slaninou

Pro 4-6 osob

Příprava: 30 minut + 30 minut vaření

* 1 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 4 stroužky česneku
* 2-3 lžíce hladké mouky
* 1,25-1,5 l vody nebo zeleninového vývaru (i z kostky)
* 250 g čerstvých hub nebo 2 hrsti sušených
* sůl a mletý pepř
* 1/4 lžičky kmínu
* 1 větší mrkev
* 1/4 celeru
* 1 malá petržel
* 2 snítky libečku
* 4 větší brambory
* 100 g pórku
* 100 g kedlubny
* 2 lžíce sušené majoránky nebo hrst čerstvé
* 4 plátky anglické slaniny, na kostičky

1. Čerstvé houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky, sušené houby zalijeme trochou vlažné vody a necháme je nabobtnat. Všechnu zeleninu a brambory očistíme, omyjeme a nakrájíme. Zeleninu na plátky a brambory na menší kostky. Cibuli nakrájíme najemno a polovinu česneku usekáme nadrobno.

2. V kastrole rozehřejeme máslo a olej, zpěníme na něm cibuli a pokrájený česnek, zasypeme moukou a osmahneme do růžova. Připravenou jíšku zalijeme studenou vodou nebo vývarem, prošleháme, osolíme a přidáme nakrájené houby nebo namočené houby i s vodou, ve které se máčely. Promícháme, okořeníme kmínem a uvedeme do varu. Vaříme asi 20 minut, a když jsou houby téměř měkké, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu.

3. Uvedeme do varu a přidáme brambory, libeček a kedlubnu a dovaříme doměkka, celkem je to dalších asi 10 minut, nakonec přidáme pokrájený pórek a stáhneme z ohně. Polévku dochutíme prolisovaným zbylým česnekem, solí, pepřem a rozemnutou nebo usekanou majoránkou. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi opečeme do křupava. Polévku posypeme opečenými kostičkami anglické slaniny a podáváme.

Tip
Nemáte-li sušené houby, použijte čerstvé, skvělá je např. hlíva ústřičná nebo žampiony. Chcete-li polévku ještě sytější a výživnější, uvařte společně s houbami navíc hrst propláchnutých krupek.

Čím hezčí zelenina, tím lepší polévka

Nemyslete si, že do polévky můžete vrazit seschlou petržel nebo mrkev. Vybírejte hezké kousky a nejlépe s natí. Petrželovou i celerovou můžete přidat do polévky. Pozor, celerová má velmi silné aroma. 

Kulajda s houbamiKulajda s houbami

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 25-30 minut vaření

* 300-400 g čerstvých hub, nejlépe směs lesních hub
* 1,25 l vody
* sůl a mletý pepř
* 1 cibule
* 2 bobkové listy
* po 5 kuličkách celého pepře a nového koření
* 1/4 lžičky kmínu
* 4 velké brambory, na menší kostky
* 200 ml kysané lahůdkové smetany
* 3-4 lžíce hladké mouky
* 1-2 lžíce octa
* 4 vejce
* menší svazek čerstvého kopru

1. Houby očistíme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na silnější plátky. Vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme oloupanou rozpůlenou cibuli, celé koření a kmín. Uvedeme do varu a vaříme asi 10 minut.

2. Mouku dobře rozmícháme se smetanou, podle potřeby můžeme naředit trochou studené vody a vlijeme do polévky přes jemné sítko a dobře rozšleháme. Polévku přivedeme opět k varu, přidáme oloupané a na kostky nakrájené brambory a vaříme dalších 10-15 minut.

3. Když jsou brambory měkké, dochutíme polévku octem, přisolíme a postupně do ní vyklepneme všechna vejce. Opatrně zamícháme ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale jen tak, aby zůstala celá. Vaříme na mírném ohni, dokud bílek neztuhne kolem žloutku a žloutek nezůstane polotuhý. Stáhneme z ohně, přidáme pokrájený čerstvý kopr a podle chuti dochutíme pepřem, solí a octem a podáváme.

Tip
Polévku můžete zjemnit na závěr i trochou sladké smetany. Přidáváte-li na konci vaření ocet, nechte ho přejít varem, aby se smetana nesrazila, nebo naopak převařte smetanu a pak dochuťte octem. Při vaření můžete přidat několik stonků libečku nebo posekaným libečkem posypat polévku při podávání.

Čočková polévka s opečenou cibulí, slaninou a oříškovou solíČočková polévka s opečenou cibulí, slaninou a oříškovou solí

Pro 4 osoby

Příprava: 140 minut + 20 minut vaření

* 1 velká cibule
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce olivového oleje + na opečení cibulových kroužků
* 2 lžíce hladké mouky
* 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
* 250 g hnědé čočky
* 1 snítka libečku
* 50 g mrkve, jemně nastrouhané
* 50 g celeru, jemně nastrouhaného
* hrst čerstvé nebo sušené majoránky
* sůl a mletý pepř
* 4 plátky anglické slaniny, k podávání
* 2 lžíce lískových nebo vlašských ořechů
* 1 lžička hrubé mořské soli

1. Čočku propláchneme, zalijeme větším množstvím studené vody a necháme minimálně 2 hodiny máčet. Cibuli oloupeme, část jí nakrájíme na tenké kroužky a zbytek nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme jemně pokrájenou cibuli a opékáme do růžova. Zasypeme hladkou moukou a umícháme růžovou jíšku.

2. Zalijeme ji studenou vodou nebo vývarem, prošleháme a dobře rozmícháme, přidáme slitou čočku, libeček, uvedeme do varu a vaříme 20 minut. 5 minut před koncem varu přidáme nastrouhanou očištěnou kořenovou zeleninu. Polévku stáhneme z ohně a dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

3. Lískové nebo vlašské ořechy na sucho krátce opražíme, necháme vychladnout a umeleme nebo rozmixujeme s trochou mořské hrubé soli.

4. Plátky slaniny opečeme na sucho v nepřilnavé pánvi nebo na malém množství oleje a necháme odsát na papírové utěrce. V pánvi rozpálíme olej, vložíme cibulové kroužky a opečeme je dozlatova. Cibulové kroužky přendáme na savý papír a necháme odsát přebytečný tuk.

5. Horkou polévku podáváme ozdobenou opečenou cibulí, s plátkem křupavé slaniny a lehce poprášenou oříškovou solí.

Tip
Polévku můžete připravit i z červené čočky, tu pak nemusíte předem namáčet.

Při vaření luštěnin pamatujte, že se solí až hotové. Pokud byste polévku osolili dříve, čočka, hrách i fazole by ztvrdly. K luštěninám přidejte při vaření bylinky, aby tolik nenadýmaly. Ideální je kmín, saturejka, rozmarýn nebo tymián.

Kořeněná cibulová polévkaKořeněná cibulová polévka

Pro 4 osoby

Příprava: 5 minut + 20 minut vaření

* 4 větší žluté cibule
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 červená chilli paprička, bez semínek
* 1 lžička mleté sladké papriky
* špetka kurkumy
* 1,25 l silného hovězího vývaru
* 40 ml brandy
* sůl
* mletý pepř
* pár kapek worcesterové omáčky na dochucení

1. Cibuli oloupeme, lehce seřízneme u kořínků, ale jen tak, aby držela pohromadě, a z druhého konce ji nařízneme do kříže. V hrnci si rozehřejeme olej, vložíme cibule a jemně usekanou chilli papričku bez semínek, osmahneme ze všech stran a cibule přihrneme ke straně.

2. Tuk zaprášíme paprikou a kurkumou, necháme krátce zpěnit a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a mírným varem táhneme asi 20 minut, dokud cibule nezměknou.

3. Před koncem varu přilijeme brandy a polévku podle potřeby dochutíme solí, worcesterovou omáčkou a mletým pepřem. Při podávání do každé polévkové misky dáme jednu cibuli a přelijeme ji vroucím vývarem.

Tip
Podávejte s opečenými toasty se sýrem a čerstvou usekanou petrželkou. Polévku můžete také po dokončení poklást plátky opečeného toastového chleba, posypat nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem či parmazánem a zapéct pod grilem.

Kroupová polévka s mrkví a řapíkatým celeremKroupová polévka s mrkví a řapíkatým celerem

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 1,5-2,5 hodiny vaření

* 400-500 g vepřového masa na ovar (plec, koleno apod.)
* 1,5 l vody
* 6 kuliček celého pepře
* sůl
* 2 cibule
* 150 g karotky
* 100 g petržele
* 2-3 stonky řapíkatého celeru
* 200 g krup nebo krupek
* mletý pepř
* čerstvá majoránka nebo petrželka k podávání
* 1-2 stroužky utřeného česneku

1. Omyté maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme celý pepř, rozpůlenou neoloupanou omytou cibuli a vaříme asi 1-1,5 hodiny, až je maso měkké. Mezitím si propláchneme kroupy, spaříme je horkou vodou a necháme v cedníku okapat. Uvařené maso vyjmeme a použijeme např. jako ovar s křenem a chlebem.

2. Vývar přecedíme, sebereme z povrchu tuk, uvedeme do varu, přidáme kroupy, nahrubo pokrájenou cibuli a vaříme doměkka. U krup to trvá asi 45-60 minut, krupky budou měkké asi za půl hodiny. Mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na plátky. Řapíky celeru oloupeme a překrájíme.

3. Když jsou kroupy měkké, přidáme nejdřív mrkev a petržel a po chvíli řapíkatý celer a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Dochutíme česnekem, pepřem, odstavíme z ohně a podáváme posypané usekanou čerstvou majoránkou nebo petrželkou.

Tip
Kroupy před vařením můžete nechat chvíli namočené, aby se zkrátila doba varu. Polévku je možné připravit i z vody, přidejte do ní více zeleniny. Nakonec ji zjemněte kouskem másla nebo sádla.

Autoři:



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Jak tělo varuje před rakovinou? Krvácením, závratí i chronickým kašlem

Ilustrační snímek

Tělo nám vysílá spoustu varovných signálů. Většinou poukazují jen na drobné zdravotní potíže, ale někdy i na ty...

Další z rubriky

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...



Najdete na iDNES.cz