Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Polévka je grunt a v zimě zahřeje

  0:29aktualizováno  0:29
Stejně jako k létu patří zeleninové saláty, zimu si lze jen stěží představit bez polévek. Už naše babičky říkaly, že právě ony jsou grunt.

Ilustrační foto | foto: Martin Faltus

Fazolová polévka se smaženou zeleninouFazolová polévka se smaženou zeleninou

Příprava: 10 minut + 20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 2 balení konzervovaných černých fazolí po 400 g, slité 
* 1,25 l vody nebo vývaru
* 2 cibulky s natí
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce oleje
* 50 g uzené slaniny
* 1 lžíce rajčatového protlaku 
* 2 bobkové listy 
* 4 kuličky nového koření 
* 1 snítka saturejky 
* sůl a mletý pepř 
* 150-200 g zeleniny (mrkev, pórek, cibule, celer apod.)
* olej na smažení
* 1 velké rajče

1. V hrnci rozpálíme olej, vsypeme najemno nakrájenou slaninu a necháme ji rozškvařit. Přidáme bílou část pokrájené cibule a usekaný česnek a necháme za občasného míchání zesklovatět. Na cibulce potom osmahneme rajčatový protlak a obsah hrnce zalijeme vývarem nebo vodou. Přidáme slité fazole, osolíme a opepříme. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 15-20 minut.

2. Očištěnou zeleninu nakrájíme na nářezovém stroji nebo na speciálním struhadle na co nejtenčí plátky. Plátky naskládáme na sebe a potom ostrým nožem nakrájíme na delší jemné proužky jako vlasové nudle. Zeleninu těsně před podáváním krátce osmažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a necháme okapat na papírových ubrouscích. Rajče nařízneme nahoře do kříže, ponoříme na chvíli do vroucí vody, zchladíme ve studené vodě a stáhneme slupku. Nakrájíme ho na dílky a vydlabeme semínka.

3. Polévku posypeme pokrájenou cibulovou natí a každou porci podáváme s hrstí osmažené zeleniny a s kousky oloupaných rajčat. Pokud chceme poněkud ostřejší chuť, dochutíme polévku špetkou chilli nebo použijeme konzervované fazole v pikantním nálevu .

Polévka z červené čočkyPolévka z červené čočky s chilli

Příprava: 15 minut + 15-20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule 
* 4 stroužky česneku
* 1/2 lžičky římského kmínu
* 1 lžička koriandru
* 2 chilli papričky
* 1 lžíce hladké mouky
* 1,2 l zeleninového vývaru
* 250 g červené čočky

1. V polévkovém hrnci rozehřejeme olej, vsypeme najemno nakrájenou cibuli, usekaný česnek a necháme zesklovatět. Potom přidáme římský kmín, koriandr a na jemné proužky pokrájené chilli papričky a na mírnějším plameni krátce osmahneme. Směs poprášíme hladkou moukou, umícháme světlou jíšku a zalijeme vlažným zeleninovým vývarem nebo vodou.

2. Polévku dobře promícháme a přivedeme k varu. Přidáme propláchnutou čočku a vaříme, až je čočka měkká, asi 15 minut. Podle potřeby můžeme polévku dolévat trochou vývaru. Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou. Při podávání zdobíme čerstvým koriandrem.

3. Servírujeme s čerstvou bagetou.

Tip

Máte-li rádi ostré, můžete polévku dochutit trochou harisy (směs chilli a koření). Nať koriandru nahradí petrželovou.

Vinná polévka s knedlíčkyVinná polévka s knedlíčky

Příprava: 20 minut + 10 minut vaření

Pro 4 osoby

Na knedlíčky:
* 200 g rybího filé 
* 1 vejce 
* 3-4 krajíčky tvrdšího bílého toastového chleba
* 1-2 lžíce smetany 33%
* 1 lžíce změklého másla
* sůl a pepř
* citronová šťáva
* trocha vody nebo vývaru

1. Rybí maso bez kostí umeleme nebo najemno rozmixujeme. Přidáme žloutek, nastrouhanou střídku toastového chleba, změklé máslo a podle potřeby zvlhčíme smetanou. Směs osolíme, opepříme, ochutíme citronovou šťávou a dobře promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílku.
2. Rukama vytvarujeme malé knedlíčky a zavaříme je do vroucí osolené vody nebo vývaru. Vaříme mírným varem asi 5-8 minut, vyjmeme, zchladíme krátce ve studené vodě a uchováme stranou.

Recept na polévku:
Na polévku nalijeme do hrnce 500 ml suchého bílého vína, okořeníme špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem a uvedeme k varu. Vmícháme 400 ml kysané smetany a necháme přejít varem. Nakonec vlijeme do polévky 3 žloutky rozmíchané se 100 ml sladké smetany (12%), polévku prošleháme metličkou a zahříváme, ale již nevaříme. Podle chuti přisladíme cukrem a dosolíme, vložíme uvařené knedlíčky, společně prohřejeme. Podáváme ozdobené čerstvým kerblíkem či petrželku.

Jehněčí polévka se zeleninouJehněčí polévka se zeleninou

Příprava: 10 minut + 2-3 hodiny vaření

Pro 4 osoby

* 600 g jehněčí plece 
* 1 lžíce olivového oleje 
* 100 g slaniny
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* hrst sušených rajčat
* 1 větší mrkev
* kus celeru
* 1 žlutá paprika
* 80 g malých žampionů
* 2 velké brambory
* 1 cuketka
* bylinky

1. Jehněčí plec odblaníme, omyjeme, osušíme a osolíme. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm nakrájenou slaninu. Na slanině opečeme ze všech stran připravené maso a zalijeme jej asi 2 l vody.

2. Mírně osolíme, přidáme 4 kuličky nového koření a 6 kuliček pepře, rozpůlenou cibuli, celé oloup. stroužky česneku, sušená rajčata a uvedeme do varu. Maso vaříme na mírném ohni doměkka asi 2 hodiny.
Potom přidáme očištěnou a na hrubší papriku, kusy nakrájenou mrkev, celer, žampiony a brambory a vaříme společně doměkka.

3. Ke konci varu přidáme na plátky nakrájenou malou cuketu a svazek bylinek (šalvěj, rozmarýn, bobkový list apod.) a dovaříme. Polévku dochutíme solí. Měkké maso nakrájíme na plátky a podáváme zalité horkou polévkou.

Tip

Maso můžete také podávat jako samostatný chod. Jehněčí lze nahradit telecím, hovězím nebo drůbežím masem.

Autoři:






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.