Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Polévka je grunt

  0:14aktualizováno  0:14
I naši předkové to moc dobře věděli a měli je na stole denně. Vybírejte z našich receptů a určitě najdete svůj polévkový "hit".

Špenátová polévka s krutony | foto: Isifa


Většinou je uvaříte za pár korun, nemusíte u nich stát a hlídat, aby se nepřipálily, jsou zeleninové - tedy zdravé - zkrátka ideální jídlo pro všechny, kteří chtějí teplou a sytou večeři a přitom na její přípravu nemají hodiny času. V létě na ně obvykle přestáváme mít chuť, ale s přibývajícím listím na zemi je najednou potřeba zahřát se teplou polévkou zpět. Z naší nabídky si vyberete určitě - superrychlé polévky hotové za chvilku nebo ty, které nahradí hlavní chod.

Rychlovky

Květáková polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 -25 minut

* 1 menší květák
* 3/4 l vody
* 500 ml mléka
* 2 lžíce másla
* 1 cibule, nakrájená na plátky
* 2-3 lžíce hladké mouky
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* 1/4 lžičky mletého kmínu
* 200 ml smetany 33%
* 100 g šunky, nejlépe od kosti
* zelená nať k podávání

1. V hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm cibuli a zasypeme moukou. Umícháme světlou jíšku a zalijeme vodou. Prošleháme, osolíme, opepříme a vaříme asi 15 minut a až ke konci varu přilijeme mléko.

2. Květák rozebereme na růžičky a přidáme do polévky. Okořeníme muškátovým květem a mletým kmínem a vaříme do změknutí květáku. Před dovařením přidáme kostičky šunky a společně dovaříme.

3. Nakonec zjemníme smetanou a podáváme posypané zelenou natí petrželky nebo pažitkou.


TIP
Místo šunky sáhněte po libové anglické slanině, kterou osmahněte společně s kroužky cibule a k polévce přidejte až na talíři těsně před podáváním

Krémová bramborová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut

* 600 g oloupaných brambor
* 1 menší pórek
* 1,5 l zeleninového vývaru
* 200 ml smetany 33% nebo 12%
* 1 žloutek
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžička mletého kmínu
* špetka muškátového květu nebo oříšku
* svazek zelené petrželky

1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme v části vývaru doměkka. Ke konci varu přidáme dobře očištěný a nakrájený pórek, koření a společně dovaříme. Stáhneme z ohně, necháme zchladnout a rozmixujeme.

2. K základu přilijeme zbytek vývaru, rozmixované brambory s pórkem rozmícháme metličkou, osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Nakonec zjemníme smetanou s rozmíchaným žloutkem, promícháme, prohřejeme a stáhneme z ohně. Dochutíme a podáváme sypané petrželkovou natí.

Špenátová polévka s krutony

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20-25 minut

* 400 g mraženého špenátu
* 1 cibule
* 4-5 stroužků česneku
* 2 lžíce másla nebo olivového oleje
* 1,25 l vývaru (zeleninový, drůbeží)
* 200 g brokolice
* 2 velké brambory
* špetka mletého kmínu
* 150 ml smetany
* 1-2 lžičky škrobové moučky, např. maizeny
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička sušeného oregana
* 1 bageta + lžíce másla
* 4 lžíce strouhaného sýra
* 4 lžíce zakysané smetany

1. V hrnci rozehřejeme máslo nebo olej a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli a usekaný česnek. Přidáme špenát a dusíme pod poklicí, dokud se špenát nerozpustí. V předehřáté troubě opečeme s trochou másla bagetu nakrájenou na kostičky.

2. Ke špenátu přilijeme horký vývar, přidáme brambory a po 5 minutách omytou a na růžičky rozebranou brokolici. Osolíme, okořeníme pepřem a kmínem a vaříme do změknutí brambor.

3. Nakonec zjemníme smetanou, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku, a krátce povaříme, asi 2 minuty. Dochutíme rozemnutým oreganem, případně prolisovaným česnekem, solí a pepřem a stáhneme z ohně. Podáváme s opečenými krutonky, kysanou smetanou a strouhaným sýrem.

Masový vývar s vejci a pažitkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut

* 1,25 l silného masového vývaru
* 4-6 vajec, podle velikosti
* 1 lžíce citronové šťávy
*svazek pažitky
* sůl a mletý pepř na dochucení

1. V misce prošleháme vejce se špetkou soli a citronovou šťávou. Vývar uvedeme k varu, vlijeme vejce, necháme krátce povařit a ztuhnout a nakonec vejce rozmícháme v polévce vidličkou.

2. Polévku podáváme co nejteplejší, posypanou usekanou pažitkou.


TIP
Vývar můžete použít pro rychlou přípravu z kostky. Dáte-li přednost domácímu, počítejte se 3-4 hodinami navíc, u kuřecího vývaru o něco méně. Pro lepší barvu vývaru můžete kořenovou zeleninu a řeznou plochu cibule nasucho opéct na pánvi.

Zeleninový vývar s nudlemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 500-600 g zeleniny (mrkev, celer, petržel, kapusta, pórek, řapíkatý celer)
* 2 cibulky s natí
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 1,5 l vody
* sůl a mletý pepř
* špetka mletého kmínu
* 80-100 g vlasových nudlí
* pažitka nebo petrželka k podávání

1. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme. V hrnci rozehřejeme máslo nebo olej, přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmahneme.

2. Přidáme zbylou zeleninu a nakrájenou cibuli, ještě chvíli opékáme a zalijeme horkou vodou. Podle potřeby osolíme a okořeníme a vaříme asi 10 minut, podle druhu a velikosti zeleniny. Vlasové nudle zavaříme buď přímo do polévky, nebo je uvaříme zvlášť v osolené vodě podle návodu na obalu a scezené vložíme do hotové polévky.

3. Podáváme s pažitkou nebo zelenou petrželkou.
Polévku můžete dochutit trochou zeleninové vegety a zjemnit lžičkou másla těsně před podáváním. Místo nudlí do ní můžete přidat jemnou palačinku, kterou srolovanou nakrájíte na tenké nudličky.

Nahradí večeři

Gulášová polévka s hráškem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 60-90 minut

* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 2 cibule, 4 stroužky česneku
* 400 g hovězí kližky
* 1 lžíce sladké papriky
* 1/2 lžičky pálivé papriky
* 1 lžička kmínu
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce rajčatového protlaku
* 1,5 l vody
* 500 g oloupaných brambor
* 150 g žampionů
* 3 rajčata
* 1 větší mrkev
* 100 g zeleného hrášku
* 1-2 lžíce sušené majoránky

1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a usekaný česnek. Přidáme nadrobno nakrájené nebo hrubě namleté hovězí maso a osmahneme. Maso opékáme tak dlouho, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou pustilo. Potom maso poprášíme mletou paprikou, promícháme a ihned podlijeme trochou vody. Pozor na připálení papriky.

2. Přidáme rajčatový protlak, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, okmínujeme a dusíme doměkka. Když je maso téměř hotové, dolijeme zbylou vodu, přidáme nakrájené brambory, očištěné a překrájené žampiony, na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme do změknutí brambor a zeleniny. S hráškem vaříme už jen 5 minut.

3. Polévku dochutíme majoránkou, česnekem a mletým pepřem, stáhneme z ohně a podáváme.

Zelná polévka s uzeným masem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 60-80 minut

* 400 g kysaného zelí
* 400 g uzeného masa
* 1,5 l vody
* 2-4 brambory
* 1/4 lžičky kmínu
* sůl
* 1 lžíce sádla nebo oleje
* 1 menší cibule
* 1-2 lžíce hladké mouky
* 1 lžička sladké papriky
* 1 stroužek česneku
* špetka cukru
* 1 lžíce kysané smetany
* petrželová nať

1. Nakrájené uzené maso zalijeme vodou a vaříme doměkka. Měkké maso vyjmeme, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.

2. Do vývaru přidáme překrájené zelí i s nálevem, přidáme kmín, osolíme a vaříme na mírném ohni. Mezitím si na pánvi zpěníme na sádle nebo oleji nakrájenou cibulku, zasypeme moukou, přidáme česnek a připravíme světlou jíšku, kterou rozmícháme v polévce. Vmícháme mletou papriku a necháme zchladnout. Vaříme nejméně 20 minut, dokud zelí není měkké. Maso vrátíme zpět do polévky.

3. Můžeme přidat kysanou smetanu a již nevaříme. Chuť doladíme trochou cukru nebo octa. Přidáte-li brambory současně se zelím, zůstanou křupavé. Podávejte posypané petrželovou natí nebo čerstvými bylinkami, např. dobromyslí nebo majoránkou.

Boršč se zelím a červenou řepou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 1,5-2 hodiny

* 250-300 g hovězího
* 1,5 l vody
* 2 menší bobkové listy
* 6 kuliček celého pepře
* 4 kuličky nového koření
* 2 cibule
* 300 g červené řepy
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 1/4 celeru
* 250 g hlávkového zelí
* 2 rajčata
* 1 lžíce másla
* ocet na dochucení
* 1 lžička cukru krupice
* 4 lžíce kysané smetany
* 4 snítky čerstvého kopru

1. Maso s celým kořením a rozpůlenou cibulí vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme na mírném ohni doměkka. Maso a cibuli vyjmeme, sebereme přebytečný tuk, maso nakrájíme na kostičky a necháme stranou v troše vývaru. Červenou řepu jemně nastrouháme, zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Rajčata oloupeme a nakrájíme nadrobno.

2. Zelí nakrájíme nadrobno. Všechnu nakrájenou zeleninu a polovinu červené řepy zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut. Nakonec ochutíme octem, solí, cukrem a přidáme maso i s vývarem. Druhou část řepy osmahneme na másle a přidáme k polévce.

3. Podáváme se zakysanou smetanou a koprem.

Italská fazolová polévka

PRO 4 OSOBY

* 250 g červených fazolí
* 2 stroužky česneku
* 2 velké brambory
* 1/4 malého celeru
* 4 rajčata
* 1 lžíce protlaku
* sůl a mletý pepř
* 150 g krátkých těstovin
* 50 g anglické slaniny
* 1 cibule
* hrst černých oliv
* 50 g parmazánu

1. Fazole namočené přes noc dolijeme vodou, aby jí byly 2 litry. Přidáme česnek, tymián a vaříme na mírném ohni do poloměkka. Přidáme nakrájené brambory a celer, rajčata, rajčatový protlak, slaninu a cibuli a lžíci olivového oleje. Osolíme, opepříme a společně vaříme.

2. Přidáme těstoviny a uvaříme je na skus. Nakonec přidáme olivy a bazalku a necháme přejít varem. Porce polévky podáváme posypané strouhaným parmazánem.
Podávejte nejlépe s ciabatou. Můžete ji připravit také ze slitých konzervovaných fazolí a na zalití použít zeleninový vývar nebo vodu. Zkrátí se tak doba varu a přípravy. Nejlépe je rozleželá druhý den.

Minestrone zeleninová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 100 g anglické slaniny
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 2 brambory
* 1 mrkev
* 2 řapíky celeru
* 2-3 oloupaná rajčata
* 300 g sezonní zeleniny
* 1,25 l vývaru
* 100-150 g fazolí
* 100-150 g těstovin
* 80 g parmazánu

1. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky nebo plátky. V hrnci osmahneme na oleji drobně nakrájenou slaninu, cibuli a česnek, přisypeme kostičky brambor a chvíli opékáme. Přidáme zeleninu a osmahneme ji. Zalijeme vývarem, dochutíme a vaříme doměkka.

2. Přidáme fazole a zvlášť v osolené vodě uvařené těstoviny. Necháme spolu přejít varem. Podáváme posypané petrželkou a parmazánem.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.