Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pokud skladujete vitaminy v kuchyni a koupelně, můžete je rovnou vyhodit

aktualizováno 
Vitaminy a potravinové doplňky skladované v místnostech s vyšší vlhkostí, jako jsou koupelny a kuchyně, velmi rychle ztrácejí svou účinnost - takové jsou výsledky nové studie odborníků z Purdue univerzity v americké Indianě.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie - Vitamíny, koupelna, léky | foto: Profimedia.cz

Snaha o vylepšení zdravotního stavu zásobením se vitaminy a potravinovými doplňky může přijít vniveč, pokud jsou špatně skladovány.

Nejméně vhodná místa k uchování těchto produktů jsou podle expertů poličky i skřínky v koupelně či v kuchyni - paradoxně prostory, kam většina lidí své prášky a vitaminové doplňky ukládá. Problémem těchto místností je relativně vysoká vlhkost vzduchu.

Ani pevný uzávěr neuchrání před vlhkem

Lisa Mauerová, profesorka potravinářských věd na Purdue univerzitě v Indianě, a její vědecký tým provedli výzkum, který prokázal nepříznivé účinky vlhkosti na vitaminové a potravinové doplňky. Tým expertů zjistil, že vystavení vlhkosti určitých produktů, jako je vitamin C, může chemicky změnit jejich složení a významně tak snížit léčebné účinky spojené s tímto produktem. Dokonce ani pevně utažené víčko nezabrání průniku vlhkosti dovnitř obalu.

"Otevírání a zavíraní balení změní atmosféru uvnitř. Pokud otevřete a zavřete obal v koupelně, přidáte pokaždé trochu vlhkosti," řekla profesorka Mauerová.

Delikvescence potravin

Mauerová dále vysvětlila, že krystalické substance, včetně vitaminu C, některých vitaminů skupiny B a ostatních potravinových doplňků jsou náchylné k procesu zvaného delikvescence.

I když tento výraz připomíná pojem z úplně jiného oboru než chemie, nenechte se mýlit. Delikvescence znamená rozplývavost nebo navlhavost, proces, při němž vlhkost způsobuje, že se pevné látky rozpouštějí ve vodě.

"Můžete pozorovat, že sůl nebo cukr začnou v létě tvrdnout, vytvářejí shluky, a to je znamením delikvescence," vysvětlila profesorka Mauerová, která výsledky své studie publikovala v Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Stačí týden a vitamin je pryč

Kromě tvrdnutí však nastane také chemická nestabilita, která je podle odborníků problematičtější především u potravinových doplňků obsahujících vitamin C.

Kuchyňská sůl, cukr nebo nápoje a potraviny v prášku sice obvykle ztvrdnou, ale jejich účinek zůstane stejný. Bohužel u vitaminů a potravinových doplňků dochází kvůli chemickým změnám i ke změně jejich účinků.

"Pokud se vyskytne vlhkost, nebo se přísady rozpustí, sníží se kvalita a životnost a také výživová hodnota," upozornila badatelka Mauerová.

"Během krátké doby - týdne - může produkt úplně přijít o vitamin C."

Nenávratné chemické změny

Vlhkost vzduchu v kuchyni nebo v koupelně se navíc může o dost zvýšit, dokonce až o 98 %, záleží například i na délce sprchování.

Vědecký tým profesorky Mauerové použil gravimetrický vlhkoměr k určení hranice, při níž substance navlhne. Každá krystalická substance má své hranice. Například při pokojové teplotě navlhne askorban sodný (sodná sůl vitaminu C) při 86% vlhkosti, kyselina askorbová (vitamin C) při 98% vlhkosti a fruktóza (ovocný cukr) při 62% vlhkosti.

Některé přísady se mísí s vlhkostí už při tak nízké hodnotě, jako je 30% vlhkost vzduchu. Rozdílné formy přísady, jako dvě studované formy vitaminu C (askorban sodný a kyselina askorbová) mají různé body vlhkosti, různou citlivost na vlhkost a odlišné stupně poklesu.

Při pokusech amerického týmu se při dostatečně vysoké vlhkosti vzorky úplně rozpustily. Když se vlhkost nebo teplota vrátily k normálu, produkt opět ztuhl, ale byl už poškozen.

"Jakékoli chemické změny nebo degradace, které se vyskytly před znovuztuhnutím, jsou nenávratné. Nezískáte zpět obsah vitaminu C poté, co výrobek znovu ztuhne nebo je přemístěn do nižší vlhkosti, " řekla Mauerová.

"Chemické změny, které jsme pozorovali, jsou nenávratné."

Bonbony bez účinku

Tyto informace by mohly být důležité pro každého, kdo používá výrobky obsahující vitaminy: od zákazníků přes průmysl vyrábějící potravinové doplňky až po distributory těchto přísad. Uskladňování výrobků v suchých podmínkách může zabránit nechtěné ztrátě přísad.

Kupující si může všimnout kapiček tekutiny v obalech vitaminů, ale podle profesorky Mauerové jsou zřetelnými známkami výživové degradace především nahnědlé tečky přítomné především u dětských vitaminů. Profesorka proto navrhuje vyřadit všechny potravinové doplňky, které vykazují známky vlhkosti nebo zhnědnutí.

Vědci však zdůrazňují, že navlhlé potravinové doplňky nejsou nijak škodlivé, jen se prostě stanou neúčinnými.

"Nejsou nutně nebezpečné, ale proč dávat vitamin dítěti, pokud neobsahuje žádný vitaminový podíl. Dáváte jim tak jen bonbon s vysokým obsahem cukru," dodala profesorka Mauerová.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Břichomluvkyně Darci Lynne Farmerová v show Amerika má talent (Los Angeles, 20....
Břichomluvci nemluví břichem. Tajemství úspěchu je v mozku diváků

Dvanáctiletá vítězka soutěže Amerika má talent znova nadchla svět pro břichomluvectví – prastarou techniku, která ve skutečnosti s břichem nemá nic moc...  celý článek

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.