Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pokrmy z karibské kuchyně osvěží

  13:57aktualizováno  13:57
V horkých dnech jsou ideálním pokrmem studené polévky a jídla ze zeleniny, ovoce, kuřecího masa či ryb. Recepty, které připravil Radek Příhonský, šéfkuchař restaurace Zahrada v Opeře, pocházejí z karibské kuchyně. K pití doporučuje bílé víno nebo mojito s ledovou tříští.
Uvnitř článku najdete návod, jak uvařit Polévku gaspačo a Plněný ananas s kurkumovou rýží, kuřecími prsy a krevetkami.
Polévka gaspačo

* silný zeleninový vývar
* rajčata
* oloupaná a nakrájená okurka
* červená a žlutá paprika
* tabasco, sůl, sekaná petrželka

Do silného zeleninového vývaru vsypeme nasekaná a oloupaná rajčata, oloupanou a nakrájenou okurku a nakrájenou červenou a žlutou papriku a sekanou petrželku. Ochutíme tabascem. Na ozdobu lze použít opraženou housku nakrájenou na kostičky, červenou cibuli, papriku nakrájenou na drobné kostičky a zelené nasekané olivy.


Plněný ananas s kurkumovou rýží, kuřecími prsy a krevetkami


4 porce:

1 ananas
* 400 g italské rýže Arborio
* 2 dcl bílého vína
* 4dcl vody
* 200 g krevetek v nálevu (případně mražených)
* 400 g kuřecích prsou
* 4 velké scampi
* 8 ks slávek
* 1 kávovou lžičku kurkumy
* sůl N bílý pepř
* cibuli
* olivový olej
* na ozdobu: meloun Kantalup a phisaly - židovskou třešeň

Propláchnutou rýži přidáme na spěněnnou cibulku, zalijeme 0,2 dcl vína a 0,4 dcl vody. Přidáme kurkumu, osolíme a dáme na 20 minut do trouby na poloviční stupeň. Pak rýži vyndáme a zamícháme. Scampi a slávky spaříme v 1 dcl bílého a uchováme je v teple. Na pánvi zahřejeme asi půl dcl olivového oleje a přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa obalená v koření Tandoori-masala. Pak přisypeme krevetky v nálevu (nebo rozmražené) a kurkumovou rýži. Do směsi rozkrájíme i vydlabaný vnitřek ananasu, který jsme předtím rozpůlili. Osolíme, dochutíme bílým pepřem. Vše pak vrátíme zpět do ananasu. Doplníme slávkami a scampi. Na ozdobu použijeme meloun Kantalup a židovskou třešeň phisaly.

Autor:




Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.