Pokrmy z jednoho hrnce

  0:13
Žádná směs "co dům dal", ale zapečené, dušené nebo vařené dobroty, které zasytí celou rodinu a zanechají ve dřezu nebo v myčce jen jeden špinavý hrnec.

Uzené maso s kapustou, bramborami a klobásou | foto: In Images


Uzené maso s kapustou, bramborami a klobásou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 30 min. dušení

400 g vařeného uzeného bůčku
2 lžíce oleje
1 větší cibule, nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku
sůl a mletý pepř
600 g oloupaných brambor, nakrájených
200 g kapusty
200 g vinné klobásy, nakrájené na kousky
trochu vody nebo vývaru na podlití
pár snítek čerstvé saturejky a majoránky

1. V kastrolu rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli společně s česnekem a nakrájeným uzeným bůčkem. Přidáme na kostky pokrájené brambory, osolíme, opepříme, promícháme a společně ještě chvíli opékáme.

2. Podlijeme trochou vody nebo vývaru, přiklopíme a na mírném ohni dusíme asi 10 minut. Kapustu omyjeme, nakrájíme na nudličky a v cedníku spaříme vroucí vodou.
Okapanou kapustu přidáme k poloměkkým bramborám společně s kousky vinné klobásy a vše dodusíme doměkka.

3. Nakonec dochutíme usekanými čerstvými bylinkami, případně dosolíme a opepříme.


Jehněčí hrnec s rajčaty, sýrem a piniovými oříšky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 1,5 hodiny dušení

600 g jehněčího masa bez kosti, například plec
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku, usekané
sůl a mletý pepř
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
100 ml bílého vína
1 bobkový list
pár snítek čerstvého tymiánu
400 g konzervovaných sekaných rajčat
2 lžíce pražených piniových oříšků
2 lžíce hustého jogurtu
100 g strouhaného tvrdého sýra

1. Omyté a odblaněné maso nakrájíme na kostky. V kastrolu zpěníme na rozpáleném oleji cibuli a česnek, přisypeme nakrájené maso a opečeme ze všech stran. Osolíme, opepříme, hrnec stáhneme z ohně a vmícháme oba druhy papriky.

2. Zalijeme vínem, vrátíme na sporák, přidáme rajčata a koření a dusíme na mírném ohni pod poklicí doměkka. Když je maso měkké, hrnec stáhneme z ohně a vmícháme jogurt a opražené piniové oříšky.

3. Posypeme nahrubo strouhaným sýrem, necháme chvíli rozležet a podáváme s pečivem.

TIP
Místo konzervovaných rajčat přidejte 500 g spařených, oloupaných a nakrájených rajčat a společně duste doměkka, podle potřeby podlévejte trochou vody. Nemáte-li v oblibě jehněčí, nahraďte ho kuřecím nebo krůtím masem a zkraťte dobu dušení zhruba na půl hodiny.

 




Bramborové ragú s rajčaty a vepřovým masem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + 60 min. dušení

600 g vepřové plece
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce oleje
1 cibule, nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku, jemně usekané
sůl a mletý pepř
1 mrkev, hrubě nastrouhaná nebo drobně pokrájená
2 bobkové listy
3 hřebíčky
1/4 lžičky mletého kmínu
750 g brambor
400 g konzervovaných rajčat
1 lžička hnědého cukru na dochucení
citronová šťáva na dochucení

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. V kastrole rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Vsypeme připravené maso a opečeme ho ze všech stran. Potom přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a ještě krátce opečeme.

2. Podlijeme trochou vody nebo vývaru, odmícháme ode dna, přidáme koření, přikryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni asi půl hodiny. Když je maso téměř měkké, přidáme oloupané nakrájené brambory a vlijeme pokrájená sterilovaná rajčata i s nálevem a osolíme. Společně dusíme doměkka dalších asi 20 minut.

3. Nakonec dochutíme trochou cukru, citronové šťávy, soli a mletého pepře.

TIP
Můžete použít i čerstvá rajčata. Půl kila rajčat nařízněte do kříže, zalijte vroucí vodou a po 2 minutách zchlaďte ve studené vodě. Slupku stáhněte a nakrájejte je. Rajčata přidejte k masu na začátku dušení a pokračujte stejně.

 

 


Vařené hovězí maso se zeleninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 min. + 2 hodiny vaření

600 g hovězího masa, nejlépe zadního
sůl
2 cibule, rozpůlené
4 kuličky celého pepře
2 bobkové listy
1/2 lžičky celého kmínu
1 pórek
2 řapíky celeru
2 mrkve
1 petržel nebo pastinák
2 rajčata
4 brambory

1. Maso a zeleninu omyjeme. Zeleninu očistíme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na kousky. Maso vložíme do hrnce s vroucí vodou, osolíme, přidáme sůl,
cibuli a koření. Nedáváme zbytečně moc vody, maso má být pouze potopené.

2. Uvedeme k varu a mírným varem vaříme pod poklicí přibližně dvě hodiny, dokud maso není téměř měkké. K masu pak postupně přidáme nakrájenou zeleninu. Nejdříve mrkev, petržel nebo pastinák a brambory, potom řapíkatý celer, pórek a rajčata a dovaříme bez poklice tak, aby zelenina zůstala křupavá a nebyla rozvařená.

3. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce a podáváme s uvařenou zeleninou podlitou trochou vývaru a s pečivem.

TIP
Dobu vaření zkrátíte použitím tlakového hrnce, po změknutí masa přidejte zeleninu a dovařte společně doměkka. Ze zadního masa je nejlepší tzv. tabulová špička z kýty, z předního například hrudí. K masu můžete přidat i jiné druhy zeleniny podle sezony, třeba brokolici, kapustu, brukev, ale i chřest, žampiony apod.

 



Zapečené brambory s telecím masem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min. + 1,5 hodiny pečení

600 g telecího masa, například plec
1 větší cibule
2 stroužky česneku
sůl a mletý pepř
1 lžíce usekaného čerstvého rozmarýnu a tymiánu
1 kg oloupaných brambor
100 ml bílého vína
trochu vody nebo vývaru na podlití

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Maso omyjeme, odblaníme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Oloupaný česnek a omyté bylinky usekáme nadrobno. V misce smícháme maso s cibulí a česnekem, osolíme a opepříme.

2. Oloupané brambory nakrájíme na plátky (1/2 cm). Zapékací misku vyložíme třetinou brambor, osolíme a opepříme, pokryjeme připraveným masem a navrch rozložíme zbylé brambory. Zalijeme vínem a trochou vody nebo vývaru, ale jen tak, aby spodní vrstva brambor byla potopená, osolíme, opepříme a lehce posypeme trochou čerstvého tymiánu.

3. Nádobu přikryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně hodinu a půl. Když je maso měkké, zvýšíme teplotu o 20 stupňů a zapečeme bez poklice dozlatova.

TIP
Máte-li raději jehněčí, připravte ho stejným způsobem. Můžete zapéct i roštěnky. Maso v kastrole osmahněte na lžíci oleje s cibulí a kořením, poprašte lžící mouky, zasmahněte, podlijte vývarem a trochou piva a zakryjte plátky brambor. Doba pečení se liší podle druhu masa.

 

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...