Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poklady naší kuchyně ze Slezska: králík na černo, bigos či pirohy

  0:23aktualizováno  0:23
Míchají se tu prvky polské, pomořanské a východopruské regionální kuchyně. Což zní složitě, ale slezské recepty se vaří snadno a chutnají skvěle.

Králík na černo | foto: www.czechtourism.cz

Kde a co ochutnat ve Slezsku

Pivo: Medové a švestkové z Pivovaru Slezan v Leskovci, Radegast nebo piva minipivovarů v Třinci a u Koníčka v Dobré.

Mošty: Kombinaci jablko-červená řepa, jablko-hruška a další příchutě moštů Vitaminátor ze Sosnové.

Štramberské uši: Pečivo zatočené do tvaru uší podle tradičního 800 let starého receptu z mouky, cukru, medu a několika druhů voňavého koření.  

Bachoru: pečený vepřový žaludek plněný třenými bramborami, slaninou a kořením, sypaný kmínem

Klobásníky: klobásy zabalené v pivním těstíčku

Murzyn, pecynek: bílá klobása zapékaná ve slaném těstě

Nejoblíbenější hlavní jídlo ze slezské kuchyně je slezské nebe – svařené sušené ovoce, skořice a citronová kůra. Do směsi se zavaří jíška a vmíchají se nakrájené plátky vepřového bůčku a sušeného ovoce. K tomu se obvykle podávají slezské bramborové knedlíky, tzv. kließla.

Mezi oblíbené moučníky v tomhle regionu patří například drobenkové koláče, makové koláče, makovky (slezskoněmecky Mohnkließla) a kynuté knedlíky s borůvkami, také jsou tu oblíbené kompoty. Nejlepším exportem se ale ukázal být drobenkový koláč, který se ze Slezska rozšířil do celého Německa.

Mezi našimi recepty najdete i nepominutelný bigos, což je tradiční polské a litevské jídlo ze zelí a masa. Do Polska pravděpodobně přišel spolu s králem Vladislavem II. Jagellonským, který toto jídlo vyžadoval na lovech.

Existuje řada verzí a způsobů příprav. V předpisech se tradičně objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby, podle staropolské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu a dokonce i rajský protlak. Bigos je podobně jako guláš lepší ohřívaný.

Salát ze špekáčků

Salát ze špekáčků

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny chlazení
Množství: pro 4 osoby

  • 4 špekáčky
  • 5 sterilovaných okurek
  • 4 sterilované cibulky
  • 1/4 velké cibule
  • 1 malá chilli paprička
  • 2 lžíce majonézy
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • sůl, pepř

1. Špekáčky oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky.

2. Sterilované okurky nakrájíme na kolečka. Cibulky přepůlíme a nakrájíme na plátky, čtvrtku cibule nakrájíme na plátky a rozebereme.

3. Chilli papričku podélně rozkrojíme, vyškrábneme z ní semínka a najemno nasekáme na tenké proužky.

4. V misce rozmícháme majonézu, bílý jogurt se solí a pepřem.

5. V míse promícháme plátky špekáčků, kolečka okurek a cibulek, přimícháme cibuli, chilli papričku a promícháme s připraveným dresinkem.

6. Necháme alespoň dvě hodiny vychladit. Podáváme s čerstvým chlebem.

Tip: Připravte si dresink ze stejných dílů piva, oleje a plnotučné hořčice dochucených solí a pepřem nebo ze dvou dílů kečupu a jednoho dílu hořčice.

Bramborové placky s povidly

Bramborové placky s povidly

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 200 g ořechů
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 800 g brambor vařených ve slupce
  • 2 malá vejce
  • 200 g polohrubé mouky + mouka na podsypání
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • sůl, olej
  • povidla

1. Ořechy najemno nasekáme nebo nahrubo nastrouháme a promícháme s oběma cukry. Brambory oloupeme a nastrouháme.

2. V míse promícháme mouku, škrob a špetku soli, přidáme vejce, nastrouhané brambory a zpracujeme na těsto, které vytvarujeme do válečku.

3. Váleček rozkrájíme na 12 dílů, každý rozválíme na pomoučněném vále na placku.

4. Na pánvi potřené olejem opékáme placky po obou stranách dozlatova.

5. Placky potřeme povidly a posypeme směsí cukru a ořechů.

Tip: Naplňte placky rozšťouchanými podušenými jablky a posypte skořicovým cukrem.

Zelný guláš

Zelný guláš

Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 500 g hovězího masa – přední, kližka
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • kmín
  • sladká paprika
  • sůl
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 5 větších brambor
  • 1/4 hlávky bílého zelí

1. Omyté a osušené maso nakrájíme na stejně velké kostky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.

2. V hrnci rozehřejeme sádlo, přisypeme cibuli a kmín a orestujeme. Zaprášíme paprikou, vložíme kostky masa, krátce opečeme. Přidáme sůl, rajský protlak, podlijeme vroucí vodou a pod pokličkou podusíme doměkka.

3. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky. Zelí nakrouháme na nudličky.

4. K podušenému masu přisypeme brambory, zelí, podlijeme vodou a povaříme dalších 20–30 minut.

5. Omáčku dochutíme solí, pepřem a podáváme s chlebem.

Tip: Podušené maso vyjměte z hrnce, šťávu nechte vydusit do tuku, zaprašte hladkou moukou, orestujte a nařeďte horkou vodou. Pak do omáčky vraťte maso, přidejte brambory a zelí a povařte doměkka.

Bigos

Bigos

Doba přípravy: 50 minut + 3-4 hodiny vaření
Množství: pro 6 osob

  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 velká nebo 2 menší cibule
  • 400 g hovězího zadního
  • 400 g vepřové plece
  • 300 g vepřového bůčku
  • 2 klobásky
  • 500 g hlávkového zelí
  • 500 g kysaného zelí
  • kmín
  • sladká paprika
  • 3–4 bobkové listy
  • hrst sušených švestek

1. Houby zalijeme horkou vodou a necháme je změknout. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky. Maso pokrájíme na stejně velké kostky. Klobásky nakrájíme na kolečka.

2. Hlávkové zelí nadrobno pokrájíme. Kysané zelí vymačkáme, tekutinu z něj uchováme a překrájíme jej.

3. Na sádle orestujeme cibuli s kmínem, přidáme kousky masa, orestujeme je, zasypeme paprikou, přidáme houby i s vodou, bobkový list a pod pokličkou dusíme.

4. Po půlhodině dušení přidáme pokrájené hlávkové zelí, podlijeme, ochutíme solí a pepřem, při dalším podlévání a promíchání přidáme sušené švestky, klobásky a znovu dusíme.

5. Bigos vaříme při mírné teplotě asi dvě hodiny. Pak přidáme pokrájené kysané zelí, část tekutiny z něj a společně provaříme dalších 30 minut.

6. Polévku dochutíme majoránkou, solí, pepřem, cukrem nebo zbylou tekutinou ze zelí.

Tip: S cibulí do základu osmahněte i na kousky pokrájenou slaninu. V některých receptech se dává do bigosu červené nebo bílé víno. Druhy masa se také různí, od hovězího přes uzené, vepřové až po krůtí maso.

Čočková polévka

Čočková polévka

Doba přípravy: 12 hodin + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 200 g čočky
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule
  • kousek celeru
  • 1 mrkev
  • 1 malá petržel
  • 3 střední brambory
  • 1 lžíce sádla
  • sůl, cukr
  • ocet

1. Přebranou čočku propláchneme na sítu vodou, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme ji namočenou přes noc.

2. Slaninu pokrájíme nadrobno. Cibuli oloupeme, zeleninu očistíme a pokrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Dáme vařit čočku.

3. V hrnci na polévku rozehřejeme slaninu, případně přidáme lžíci sádla, pokud je slanina libová a nevypeče se dost tuku. Pak přisypeme pokrájenou cibuli a orestujeme.

4. K orestované cibuli se slaninou přisypeme pokrájenou kořenovou zeleninu a společně opečeme, přidáme kostky brambor, promícháme a zalijeme předvařenou čočkou i s vodou, ve které se vařila. Ochutíme solí a vaříme doměkka.

5. Hotovou polévku dochutíme solí, cukrem a octem a podáváme.

Tip: Hustší a výživnější polévku získáte přidáním jíšky, můžete přidat i kolečka oblíbené klobásky.

Smažené švestky

Smažené švestky

Doba přípravy: 12 hodin + 20 minut smažení

  • 100 g sušených švestek
  • 50 ml rumu
  • 200 ml mléka
  • 1/4 kostky droždí
  • 1 lžička cukru
  • 100–120 g hladké mouky
  • loupané mandle – stejný počet jako švestek
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 3 lžíce cukru moučka
  • olej

1. Švestky pokapeme rumem, necháme je v uzavřené nádobě naložené v rumu přes noc.

2. Z části vlažného mléka, droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Vzešlý kvásek promícháme se zbylým mlékem a moukou a necháme vykynout alespoň 30 minut zakryté v teple.

3. Švestky necháme nad miskou na cedníku okapat od rumu, rum uchováme. Vanilkový cukr promícháme s moučkovým cukrem.

4. V menším rendlíku rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Do každé švestky vložíme mandli, obalíme těstem a smažíme v rozehřátém oleji dozlatova.

5. Hotové smažené švestky potřeme mašlovačkou zbylým rumem a pocukrujeme.

Tip: Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo s ušlehanou smetanou. Mandli uvnitř švestky nahraďte malou kuličkou marcipánu.

Králík na černo

Králík na černo

Doba přípravy: 40 minut + 90–120 minut vaření
Množství: pro 6 osob

  • 1 králík
  • sůl
  • 200 sušených švestek
  • 70 g rozinek
  • 300 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky jalovce
  • 3 dcl červeného vína
  • 150 g strouhaného perníku
  • hrst vlašských ořechů
  • malá hrst loupaných mandlí

1. Králíka odblaníme, naporcujeme, opláchneme a osušíme. Porce masa osolíme.

2. Sušené švestky a rozinky propláchneme, švestky zalijeme trochou vody a krátce je povaříme.

3. Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

4. Ve větším širším hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli, přidáme kořenovou zeleninu, pepř, nové koření, bobkový list, jalovec a společně opečeme.

5. Do hrnce přidáme porce králíka, opečeme, přilijeme švestky i s tekutinou, podlijeme částí vína, vodou a dusíme pod poklicí doměkka.

6. Měkkého králíka vyjmeme z hrnce, omáčku zahustíme perníkem, rozředíme zbylým vínem a provaříme. Omáčku přelijeme do jiného hrnce přes síto a propasírujeme.

7. K omáčce vrátíme kousky králíka, přidáme rozinky, ořechy a mandle a společně prohřejeme.

Tip: Králičí maso můžete před přípravou prošpikovat tenkými hranolky slaniny.

Pirohy

Pirohy

Doba přípravy: 20 minut + 20–30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 200 g vepřových škvarků
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 1 velké vejce + 1 malé na potření
  • 150 g hrubé mouky
  • 120 g krupice
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • olej
  • 500 g kysaného zelí

1. Brambory oloupeme a nastrouháme. Čtvrtinu škvarků najemno nasekáme, oloupaný česnek utřeme se solí.

2. Nastrouhané brambory, nasekané škvarky, česnek, vejce, hrubou mouku, krupici a škrob zpracujeme na těsto.

3. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na asi 1/2 cm silnou placku. Rádlem je nakrájíme na čtverce, na které rozdělíme škvarky, okraje čtverců potřeme rozšlehaným vejcem a spojíme do tvaru trojúhelníku.

4. Pirohy smažíme po obou stranách ve vrstvě rozpáleného oleje. Necháme je okapat na papírovém ubrousku a podáváme s kysaným zelím.

Tip: Pirohy můžete naplnit uzeným masem, zelím nebo špenátem.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Grafton Recruitment Praha
TEAM LEADER DEVELOPERŮ

Grafton Recruitment Praha
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 70 000 - 90 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.