Doporučujeme

V kraji proslulém svými rybníky patří kapr k nejoblíbenějším jídlům. A to na všechny možné způsoby, třeba na modro...

V kraji proslulém svými rybníky patří kapr k nejoblíbenějším jídlům. A to na všechny možné způsoby, třeba na modro...

Poklady naší kuchyně: jižní Čechy aneb kapr, cmunda, koblihy či žahour

  • 38
Co kraj, to jídlo, kterému zbytek republiky závidí. Díky naší kuchařce můžete ty nejznámější gurmánské krajové speciality připravit a ochutnat i vy a nemusíte kvůli tomu ujet ani metr. Celé prázdniny, konkrétně po devět týdnů, budeme na našich stránkách uveřejňovat jeden kraj a recepty na jídla, která k němu neodmyslitelně patří.

Co ochutnat v jižních Čechách?

MED:
Včelí farma Medkaliště
, Kaliště u Českých Budějovic - med, medové víno, medovina, čokoládový med, po objednání i medová masáž nebo samostatná prohlídka s ochutnávkou a výkladem.

SÝRY:
Kozí farma v Březí u Blatné
- ochutnejte a pak se rozhodněte, jestli nakoupíte ekologicky vyráběné kozí sýry.

MOŠT:
Lhenice
- mají moštárnu a pěstitelskou pálenici, jejich mošty a ovocné lisované šťávy vyhrály několikrát soutěž

PIVO:
Českokrumlovský Eggenberg - skoro pět století starý pivovar, který vaří pět druhů piva (světlá výčepní i ležáky, dia pivo). Protivínský Platan - po objednání je možná i prohlídka pivovaru, který byl založen už v 16. století.
Svět piva, Lety na Písecku - statek, kde ochutnáte v pivní galerii až 50 druhů piv z Čech i odjinud.

JÍDLO:
Krčma U dwau Maryí, Český Krumlov - zelná polévka s bramborem a sedmikráskami, žahour s tvarohovými knedlíčky, vařená pohanka se špenátem, bramborové šišky s mákem. Vrátíte se o několik století zpět.
Šupina a šupinka, Třeboň - dvě restaurace s velkým výběrem ryb z třeboňských rybníků - kapr, úhoř, sumec, candát, pstruh.

O některých jídlech nebudete možná ani tušit, že existují. To je případ jihočeského žahouru - sladké omáčky z borůvek, kterou si můžete připravit už nyní podle našeho receptu. Když název tohoto jídla vyslovíte před Kladeňákem, bude na vás nejspíš zmateně koukat, co se mu to chystáte naservírovat. Jiná jídla jsou zase slavná po celé republice - valašská kyselica, chodské koláče, šumavský kuba...

U spousty jídel se vám zase vybaví vzpomínky z dětství, protože vám připomenou prázdniny u babičky a dědy, ke kterým jste jezdívali a oni tahle typická jídla určitě připravovali. Teď ani nikam jezdit nemusíte, protože díky naší speciální kuchařce vám všechny zajímavé krajové recepty postupně týden po týdnu představíme a vy se v klidu domova můžete projíst celým Českem.

Schválně nám pak dejte vědět, které pokrmy vás nadchly a o kterých jste vůbec neměli tušení, že existují. Popřípadě nám prozraďte vaše speciální krajové recepty, které vám nejvíc chutnají.

Jižní Čechy - kraj ryb, brambor a zelí

Dnešní putování začneme v jižních Čechách, což je kraj brambor, piva, ryb a zelí. Vybrali jsme pro vás pět nejzajímavějších specialit. Tak dobrou chuť!

Tento kraj, to jsou horké koblihy, na kterých se rozpouští cukr, bramborové speciality na stovky způsobů a ryby, v čele s kapry, kteří čekají ve zdejších rybnících na podzimní výlov.

Jižní Čechy, to je kraj zemědělců a hospodářů, kteří mívali hluboko do kapsy. Proto při vaření sahali po levnějších potravinách - bramborách, zelí, ovoci, lesních plodech a houbách, kterých jsou plné lesy. Z Prácheňska pochází například speciální slaná buchta bramborka, jejíž obdobě se na Plzeňsku říká bác. Bramboráku se tu říká zase cmunda.

Mezi polévkami je typickou klasikou jihočeská kulajda, v které se snoubí smetana s vejci a čerstvými houbami. Zapomenout nesmíme ani na zelňáky, placky ze zelí. A dezerty? To jsou vdolky, koblihy, hnětýnky, které se připravují při poutích a masopustech.

Co se týká jednotlivých produktů, slávu tomuto kraji přinesla Třeboň coby producent kaprů a sladkovodních ryb, pivovar Budvar a Platan či výrobce mléčných výrobků Madeta. Navíc tu narazíte na spoustu soukromých zemědělců a farmářů, takže z výletu odsud si dovezete zásoby sýrů, medu a ovoce.

Jídelníček jižních Čech se liší podle oblastí. U hranic je ovlivněn rakouskou a německou kuchyní, Třeboňsku dominují ryby, studnicí vlastních receptů je pak i Šumava.

Pro první díl jsme vybrali pět receptů, které voní po jihu republiky a rozhodně byste je měli vyzkoušet.

Koblihy s jahodovou marmeládou

Koblihy s jahodovou marmeládou

Doba přípravy: s kynutím 90 minut + smažení 6 minut

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 30 g droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 3 lžíce oleje
  • 2 velké žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • jahodová marmeláda
  • olej

1. Z trochy vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru připravíme kvásek na koblihy.

2. Mouku prosijeme a promícháme se solí. Přidáme vzešlý kvásek, zbylý cukr a mléko, olej, žloutky a rum a zaděláme těsto.

3. Těsto necháme vykynout, pak jej na pomoučněném vále rozválíme na placku, maximálně centimetr tlustou. Na placce naznačíme skleničkou kolečka. Půlku z nich ozdobíme lžící marmelády, zbylou polovinu koleček vykrojíme.

4. Vykrojenými kolečky pokryjeme kolečka s marmeládou a dokrojíme skleničkou. Koblihy necháme ještě asi 20 minut kynout.

5. Vykynuté koblihy smažíme ve vysoké vrstvě oleje tak, aby plavaly do poloviny ponořené v oleji. Koblihy smažíme pomalu tři minuty pod pokličkou, pak je opatrně obrátíme a dosmažíme další tři minuty odklopené.

Domácí jahodová marmeláda:

Odstopkujte 1 kg opláchnutých a osušených jahod. Rozmixujte je, přelijte do vyššího hrnce. Přidejte 1 balíček Gelfixu 2:1, 1 balíček vanilkového cukru, za stálého míchání přiveďte k varu, pak přidejte 600 g cukru krupice a špetku kyseliny citronové a povařte společně asi 5-8 minut. Naplňte do připravených skleniček, zavíčkujte, sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte 15 minut chladnout. Pak je obraťte zpět a po vystydnutí uložte.

Kynutá cmunda s vepřovými žebírky

Kynutá cmunda s vepřovými žebírky

Doba přípravy: 12 hodin + pečení a grilování 1 hodina
Množství: pro 4 osoby

Na žebírka:

  • 1,5 kg masitých vepřových žebírek
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrnek ostrého kečupu
  • 2 lžíce přírodního cukru
  • 100 ml piva
  • sůl
  • pepř

Na kynutou cmundu:

  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 kostka droždí
  • hrst sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 5 vajec 1 velká lžíce sádla
  • strouhanka
  • 1 kg brambor
  • 150-220 g hrubé mouky
  • sůl, pepř, majoránka

1. Žebírka naporcujeme, omyjeme, osušíme. Cibuli a česnek oloupeme, polovinu cibule s česnekem rozmixujeme a promícháme s kečupem, cukrem, pivem, solí a pepřem. Druhou polovinu cibule pokrájíme na kostičky.

2. Žebírka vložíme do plastového uzavíratelného sáčku, zalijeme marinádou, přisypeme cibuli a necháme je přes noc odležet.

3. Z půlky hrnku teplé vody, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Sušené houby zalijeme horkou vodou. Česnek oloupeme. Z bílků ušleháme sníh.

4. Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Brambory oloupeme a nastrouháme. Promícháme se žloutky, kváskem, hrubou moukou, prolisovaným česnekem, dochutíme solí, pepřem, majoránkou, přimícháme slité pokrájené houby. Vmícháme sníh z bílků.

5. Směs vylijeme na vysypaný pekáč a pečeme ve vyhřáté troubě 50-60 minut. Žebírka grilujeme na rozehřátém grilu na mírném nepřímém žáru pod poklopem, dokud nejsou měkká.

Grenadýrmarš

Grenadýrmarš

Doba přípravy: 20 minut + vaření 30 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 600-700 g brambor
  • sůl
  • kmín
  • 120 g špeku
  • 1 cibule
  • 400 g těstovin (flíčky)
  • lžíce sádla
  • pepř
  • kyselé okurky

1. Brambory oloupeme, pokrájíme a povaříme doměkka v osolené vodě s kmínem. Špek pokrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a promícháme se lžící sádla.

2. Na pánvičce rozehřejeme špekové kostičky, do vypečeného špeku přimícháme cibuli a společně opečeme.

3. Slité brambory, těstoviny se sádlem a opečený špek s cibulí společně rozšťoucháme a promícháme, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s kyselou okurkou.

Tip: Přisypte k opečené cibuli se špekem trochu pálivé papriky.

Kapr na modro

Kapr na modro

Doba přípravy: 30 minut + vaření 45 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 4 porce kapra s kůží - vyberte si hladkého bez šupin
  • 200 ml octa
  • sůl
  • 1 mrkev
  • 1 malá petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list

1. Porce kapra omyjeme a osušíme, položíme je do mělké mísy kůží dolů. Ocet přivedeme k varu, promícháme se lžičkou soli. Horkým octem se solí kapra přelijeme a necháme odležet. Zeleninu očistíme a pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.

2. Zeleninu a cibuli zalijeme 1,5 l vody, přidáme koření a uvaříme doměkka. Zeleninu i s vývarem přelijeme do širšího hrnce nebo pekáče, vložíme do něj porce kapra tak, aby kůže nebyla potopená ve vývaru, a na mírném plameni necháme kapra táhnout asi 12-15 minut.

Tip: Kapra na modro podávejte s vařenými bramborami, přelijte rozpuštěným máslem.

Tvarohový koláč se žahourem

Tvarohový koláč se žahourem

Doba přípravy: 40 minut + 35 minut pečení

Na koláč:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 hrnek cukru krupice 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 750 g tvarohu
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 velká vejce
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • špetka nastrouhané citronové kůry
  • 150 g másla

Na žahour:

  • 400 g borůvek
  • 60 g cukru krupice
  • 150 ml smetany ke šlehání

1. Mouku promícháme se solí, cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

2. V míse rozšleháme tvaroh s cukrem, vejci, mlékem, pudinkem a citronovou kůrou. Na plech vysypeme polovinu sypké směsi, tu zakryjeme opatrně tvarohovou směsí, zarovnáme stěrkou a posypeme zbylou sypkou směsí. Na koláč nastrouháme na hrubém struhadle studené máslo a dáme péct do vyhřáté trouby na 35 minut.

3. Oprané a okapané borůvky vložíme do hrnce, přisypeme cukr, podlejeme trochou vody, promícháme, vařečkou borůvky trochu pomačkáme a povaříme. Do povařených borůvek vlijeme smetanu a promícháme. Nebo necháme borůvky zchladnout a promícháme je s vyšlehanou smetanou.

Tip: Koláč upečte den dopředu a nechte jej přes noc chladit, rozleží se a lépe se krájí.


  • Vybrali jsme pro Vás