Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Poklady naší kuchyně: hanácké syrečky, vdolky i škvarkové knedlíky

  3:12aktualizováno  3:12
Slavné hanácké tvarůžky jsou jedinečné a nenapodobitelné, ale určitě nejsou to jediné, co tenhle kout Moravy zrodil. Pojďte se s námi podívat, co dobrého by se dalo na Hané uvařit nebo upéct a sníst...

Pečené vdolky | foto: www.czechtourism.cz

Hlavní surovinou Hané je obilí, a proto tvoří základ její kuchyně kaše – kromě moučných i krupicové, zavařené do vody nebo do mléka. Jednoduché a výživné kaše se tu vařily a vaří i z hrachu a fazolí.

Po kaších jsou na Hané nejvíc rozšířené polévky. Z česneku, sýra, bůčku, zelí... Tady bezezbytku platí staré rčení, že polévka je grunt. K pořádné porci masa se dřív Hanák dostal jen po zabijačce a byl to opravdu svátek.

Kde se místní labužníci naopak nikdy nešidili, byly sladké moučníky. Hlavně kynuté buchty a koláče plněné nejčastěji mákem. Máku se tady selo tradičně nejvíc. Mezi další dobroty patří hertepláky (bramborové placky s mákem a cukrem nebo povidly), pukáče (bramborové placičky plněné tvarohem a sypané zase mákem), hruškové vdolky nebo hanácký tróč (kynutý ovocný koláč s drobenkou, který opravdoví fajnšmekři na závěr pokapou rumem).

A na závěr k těm slavným tvarůžkům: pokud vám nevoní jejich tradiční odér, zkuste je osmažit v trojobalu. Vůně se potlačí a chuť naopak zvýrazní.

Hrstková polévka

Hrstková polévka

Doba přípravy: 12 hodin + 60 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • hrst čočky
  • hrst fazolí
  • hrst hrachu
  • hrst krup
  • 1 mrkev
  • 1 malá petržel
  • kousek celeru
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • majoránka

1. Přes noc si namočíme luštěniny a kroupy – každé zvlášť do hrnku s vodou. Druhý den vodu slijeme, luštěniny i kroupy propláchneme.

2. Hrách a fazole dáme vařit do hrnce s neosolenou vodou, když jsou poloměkké, přisypeme čočku a kroupy. Vaříme doměkka.

3. Zeleninu očistíme, nadrobno pokrájíme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli a česnek oloupeme, česnek nadrobno pokrájíme, cibuli přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

4. K povařeným luštěninám a kroupám přisypeme zeleninu, cibuli a česnek, osolíme, opepříme a povaříme doměkka.

5. Polévku dochutíme majoránkou.

Tip: Polévku můžete zahustit jíškou z másla a hladké mouky, zaprášenou sladkou paprikou, někde přidávají do hrstkové polévky i pokrájené brambory.

Pečené vdolky

Pečené vdolky

Doba přípravy: 90 minut + 20 až 30 minut pečení

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 velké vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • hrušková povidla
  • 250 g tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí. Vedle v míse z rozdrobeného droždí, cukru a části vlažného mléka necháme vzejít kvásek.

2. Kvásek promícháme s moukou a solí, dolijeme zbytek mléka, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a zaděláme těsto, které necháme pod utěrkou kynout alespoň hodinu.

3. Těsto rozválíme na pomoučněném válu na silný plát. Pomoučněnou sklenicí z něj vykrajujeme kolečka.

4. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.

5. Kolečka přeneseme na plech, necháme dalších 15 minut kynout, pak je pomažeme rozpuštěným sádlem a vložíme do vyhřáté trouby. Po 15 minutách pečení vdolky obrátíme, pomažeme i z druhé strany sádlem a dopečeme.

6. Tvaroh rozmícháme s moučkovým cukrem. Dotuha ušlehanou smetanu promícháme s tvarohem.

7. Hotové zchladlé vdolky natřeme povidly a ozdobíme tvarohem se šlehačkou.

Tip: Vdolky ozdobte švestkovými povidly, nastrouhaným tvrdým tvarohem a ozdobte lžící zakysané smetany nebo šlehačky. Vítězka loňského klání o "Nélepší hanácké vdolek" je sype drobenkou vylepšenou kokosem. Zkuste to taky.

Bramborové škvarkové knedlíky

Bramborové škvarkové knedlíky

Doba přípravy: 20 minut + 20 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 250 g škvarků
  • strouhanka
  • 1 kg předem uvařených brambor ve slupce
  • 300 g hrubé mouky
  • 2 velká vejce
  • sůl
  • 2 lžíce krupice
  • 2 cibule
  • 4 lžíce sádla
  • 400–500 g kysaného zelí

1. Škvarky umeleme a případně je pak promícháme s trochou strouhanky, aby byla hmota tužší. Odložíme je do chladu.

2. Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Promícháme je s moukou, vejci, trochou soli a krupicí. Tužší těsto můžeme naředit trochou mléka, řidší zahustíme hrubou moukou nebo krupicí.

3. Vzniklé těsto rozválíme na pomoučněném vále na silnější plát, rozkrájíme ho na čtverce nebo vykrojíme skleničkou kolečka, která plníme škvarkovou náplní. Knedlíky sbalíme a dobře uzavřeme.

4. Vaříme v osolené vodě asi 15 minut, záleží na velikosti knedlíků. Během vaření zkontrolujeme, zda se nepřilepily ke dnu hrnce a mohou tak vyplavat, až budou hotové. Uvařené knedlíky vložíme do mísy a omastíme dvěma lžícemi rozpuštěného sádla.

5. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme zbylé sádlo a cibuli na něm pomalu opékáme dohněda.

6. Knedlíky rozdělíme na talíře, přidáme kysané zelí a ozdobíme osmaženou cibulkou.

Tip: Knedlíky také můžete naplnit uzeným masem nebo oblíbenou uzeninou.

Syrečky na špeku

Syrečky na špeku

Doba přípravy: 15 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 150–200 g špeku
  • 2 krajíce chleba
  • 200 g olomouckých syrečků
  • sádlo
  • 3 velká vejce
  • 3 lžíce mléka
  • sůl
  • pepř

1. Špek pokrájíme na malé kostičky. Chleba a syrečky na kostky.

2. Na velké pánvi na troše sádla necháme vyškvařit špek, přisypeme chlebové kostky a opečeme je.

3. Pak přidáme pokrájené syrečky a směs zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem.

4. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem.

5. Omeletu rozdělíme na porce a podáváme jako chuťovku k pivu s kyselou okurkou nebo zelným salátem.

Tip: Jedno velké vejce rozšlehejte se 4 lžícemi hladké mouky, špetkou sladké nebo pálivé papriky a 2–3 lžícemi piva. Těstíčko nechte chvíli odstát, pak do něj namáčejte kolečka syrečků a usmažte je v rozpáleném oleji.

Autor:






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.