Doporučujeme

Štrachanda | foto: www.czechtourism.cz

Poklady naší kuchyně: Chodsko je také štrachanda a karbonát

  • 10
Tradičních chodských receptů je tolik, že jsme pro vás mohli na tyto stránky vybrat jen zlomek. Jestli máte ještě o prázdninách pár volných dní, zajeďte si do kraje brambor, kyselého mléka a zelí a pochutnejte si na autentických vzorcích minulosti.

Co byste měli určitě v Chodsku a okolí koupit a co ochutnat

PIVA: V Dobřanech je pivovar a restaurant Modrá hvězda, kde můžete jen teď v létě ochutnat Dobřanského anděla, 23° extra speciál. Vyrábějí tu i pivní kosmetiku, třeba zklidňující balzám po holení s pivem a panthenolem, sprchové gely, pivní šampon.

KOLÁČE: Specialitou Pekárny a cukrárny Marie Vondrovicové Bořice jsou chodské koláče. Za koláči vyražte i do Krchleb.

VÍNO: Medové archivní víno z Nové Pasečnice u Domažlic od pana Stibůrka.

ZMRZLINA: V Klatovech na náměstí si dejte točenou nebo kopečkovou zmrzlinu prodávanou ze stařičkého automobilu. Je vařená podle starých receptur z opravdového mléka a smetany.

Bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pučálka, mětánky, maltošny... skoro máte pocit, že si z vás místní dělají legraci a tyhle názvy si vymýšlejí. Ale ne, jsou to všechno jídla, na něž dává suroviny kraj v oblasti Českého lesa, ale i Horní Falce a Dolního Bavorska, a která si během času hospodyňky přetvářely podle chutí svých rodin, a tak existují v mnoha variantách.

Možná se divíte, proč jsme nezařadili recept na chodské koláče, ale koláčů už bylo v ostatních krajových kuchařkách tolik, že jsme pro jednou sladké vynechali.

Návodů na pravé chodské koláče najdete na internetu spoustu, takže můžete zkusit své štěstí hned několikrát a pak se pořádně vyřádit při zdobení. Téměř každá chodská rodina zdobí koláče podle svého, ale existují dva základní způsoby, jak merhovat čili zdobit.

Buď koláč namazat celý tvarohem a na něj pak přidat povidla a mák, rozinky a mandle, nebo merhovat do proužků (tvaroh, mák, povidla a pořád dokola) – takovým koláčům se pak říká"panské". Na závěr zkuste novinku: polijte koláč sladkou smetanou s cukrem a rumem.

Plzeňský karbonát

Plzeňský karbonát

Doba přípravy: 30 minut + 80–90 minut
Množství: 4 osoby

  • 800 g hovězího zadního
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • 2 velké cibule
  • 2 hlavičky česneku
  • 6 lžic sádla
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 200–250 ml piva
  • 2 párky
  • hladká mouka

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hovězí maso nakrájíme na plátky, po obvodu nakrojíme, aby se při opékání nekroutily, naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

2. Jednu cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme tři lžíce sádla a cibuli na něm orestujeme.

3. Na cibulové směsi opečeme plátky masa, přidáme rajský protlak, podlijeme pivem a podusíme doměkka.

4. Párky podélně přepůlíme, ozdobně nařízneme. Uzeninu opečeme.

5. Na talíře rozdělíme porce masa, přelijeme je omáčkou a ozdobíme opečenou uzeninou a opečenými cibulovými kroužky a upečeným česnekem. Návod na jejich přípravu najdete v boxu níže. Jako přílohu podáváme rýži, šťouchané nebo vařené brambory.

Tip: Hovězí maso můžete před nakrájením na plátky prošpikovat slaninou. Upečené stroužky česneku vymáčkněte a promíchejte s bramborami.

Jak na křupavou cibulku: cibuli oloupejte, pokrájejte na tenká kolečka a ty rozeberte. Do misky nasypte hladkou mouku a kolečka v ní obalte. Přebytečnou mouku oklepejte a cibuli dejte do rozpáleného oleje. Jakmile zezlátne, vyndejte ji na talíř vyložený papírovým ubrouskem a nechte okapat.

Jak na pečený česnek: dvě česnekové hlavičky přepulte. Řeznou stranu česneku potřete trochou sádla. Každou polovinu zabalte do alobalu a dejte péct do vyhřáté trouby (180 °C) na 40 minut. Česnek vybalte a dopečte dalších 10 minut.

Polévka brčálka

Polévka brčálka

Doba přípravy: 10 minut + 30 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 velká hrst listů šťovíku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 2 starší housky
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového květu
  • 150 ml smetany

1. Listy šťovíku propláchneme studenou vodou a jemně osušíme v utěrce. Odstřihneme silnější části stonku, větší lístky natrháme nebo překrojíme.

2. Z másla a mouky uděláme v hrnci světlejší jíšku. Přilijeme vývar, rozmícháme a polévku 20 minut provaříme.

3. Housky pokrájíme na kostičky a nasucho opražíme na pánvi dozlatova.

4. Provařenou polévku scedíme, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, přilijeme smetanu, krátce povaříme.

5. Do polévky přidáme šťovíkové listy a necháme prohřát. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme opečenou houskou.

Tip: Někde se brčálka připravuje z části šťovíkových listů a části listů fialek, podušených na másle, přepasírovaných, zasypaných moukou a zavařených s vývarem.

Pivní polévka

Pivní polévka je typicky české jídlo

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 6–8 silnějších plátků staršího tmavého chleba
  • 500 ml piva
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla nebo másla
  • 1 l hovězího vývaru
  • sůl, pepř
  • kmín
  • 3 vejce
  • čerstvá petržel

1. Z poloviny chlebových plátků okrájíme kůrku. Nakrájíme na kousky, opečeme nasucho na pánvi a zalijeme pivem. Necháme odstát a rozmícháme.

2. Druhou polovinu chleba nakrájíme na kostičky a na pánvičce nebo na plechu v troubě nasucho opečeme.

3. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme. Na sádle orestujeme v hrnci cibuli, přelijeme vývarem a přivedeme k varu.

4. Do vroucího vývaru přilijeme směs piva a chleba, dochutíme solí, pepřem, kmínem a prolisovaným česnekem.

5. Do hotové polévky přimícháme rozšlehaná vejce a povaříme další asi tři minuty. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme nasekanou petrželkou a opečeným chlebem.

Tip: Pivní polévka podle Sandtnerové: V hrnci dobře umícháme litr piva se 6 žloutky a 100 g cukru. Nádobu postavíme na plotnu a polévkou stále mícháme, až se dobře prohřeje. Vařit se nesmí. Potom do ní přidáme 20 g másla, polévku promícháme a hned podáváme. Můžeme přidati z 1/4 citronu šťávu.

Štrachanda

Štrachanda

Doba přípravy: 20 minut + 50 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • hrst sušených hub
  • sklenička mléka nebo smetany
  • 3 velká vejce
  • sklenička krupice
  • 1 malá cibule
  • 2–3 stroužky česneku
  • 300 g uzeného masa nebo škvarků
  • 750 g brambor uvařených ve slupce
  • 3 lžíce sádla
  • sůl, pepř
  • majoránka

1. Sušené houby pokrájíme a přelijeme směsí rozšlehaného mléka s vejci a krupicí, necháme odstát asi 20 minut.

2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, česnek prolisujeme nebo najemno pokrájíme. Uzené maso nakrájíme na menší kousky. Brambory oloupeme a pokrájíme na plátky.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček vymažeme lžící sádla a vysypeme strouhankou.

4. Na zbylém sádle orestujeme cibuli, přidáme maso, česnek a společně opečeme. Hotovou směs okořeníme solí, pepřem a majoránkou.

5. Vymazaný a vysypaný pekáček vyložíme polovinou plátků brambor, posypeme cibulí s uzeným masem, zakryjeme zbylými plátky brambor a dáme zapéct na 20 minut.

6. Přelijeme houbovou směsí a pečeme dalších 10–15 minut.

Tip: Brambory najemno nastrouhejte, promíchejte s hrnkem mléka, 2 vejci, hrnkem krupice, strouhanky, pokrájeným uzeným masem, dochuťte solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem. Směs vylijte do vymaštěného pekáčku a zapečte ve vyhřáté troubě asi 25 minut.


  • Vybrali jsme pro Vás