Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Poklady naší kuchyně aneb Šumava na talíři, to je kuba nebo zelníky

  2:09aktualizováno  2:09
Dolů na jih Čech se nejezdí jen na kola a běžky. Lidé s mlsnými jazyky dobře vědí, že tady v tom koutě země se dají ochutnat jedinečná jídla, nasbírat zásoby hub a nakoupit dobrý med.

Trhanec | foto: www.czechtourism.cz

Houby, brambory, zelí – to jsou základní kameny šumavské kuchyně. Ta je jednoduchá a úsporná a ovlivnily ji nejen sousední jižní Čechy, ale i rakouská a německá gastronomie.

V kopcovité krajině s rozesetými chalupami, které se v podzimních ránech pomalu dostávají z oparů mlhy a později na dlouhé měsíce zapadají sněhem, si ve výběru surovin nemohli vyskakovat.

Maso se servírovalo výjimečně, většinou v neděli a ve svátky, v týdnu si zdejší rodiny chalupářů vystačiliy s hutnějšími polévkami jako kulajda či bramboračka a jídly z brambor a zelí.

Důležitým zdrojem suroviny jsou samozřejmě i šumavské lesy: houby, lesní ovoce, zvěřina. V rodném listě má Šumavu zapsanou vošouch neboli houbový bramborák, šmorna (sladké jídlo z mléka, krupice a vajec), couračka (polévka), kuba, cmunda či zelníky.

Jestli na Šumavě budete trávit dovolenou, rozhodně si tady nasbírejte houby, natrhejte borůvky a nakupte med (například v Rodinném včelařství Ratajových v Malčici u Velešína). Do Turnerovy chaty v Povydří pro změnu vyražte na stehýnka z divokých kachen a minout byste neměli ani slavnou Hospůdku U Štěpána v biofarmě Vojetice.

Trhanec

Trhanec

Doba přípravy: 40 minut + 8 – 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka kypřícího prášku
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 6 velkých vajec
  • 400 ml mléka
  • 50 g rozinek
  • 100 g másla
  • 50 g mandlových lupínků
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 600 g ovoce: borůvky, ostružiny, maliny
  • moučkový cukr na poprášení

1. Mouku prosijeme a promícháme se solí, kypřícím práškem, skořicí, cukrem a vanilkovým cukrem. Zalijeme rozšlehanými vejci, mlékem, přidáme rozinky a těsto necháme alespoň 30 minut odležet.

2. Na pánvi postupně rozehřejeme lžíci másla, nalijeme na něj polovinu těsta, posypeme dílem mandlových lupínků a opečeme z jedné strany.

3. Při otáčení placku natrháme vidličkou na menší kousky, posypeme polovinou cukru a opékáme, dokud není placka hotová a cukr nezkaramelizuje. Stejně připravíme i druhou polovinu těsta.

4. Hotové trhance rozdělíme na porce, poprášíme na talíři moučkovým cukrem a podáváme s omytým a osušeným ovocem rozděleným do misek.

Tip: Do těsta můžete použít rozinky naložené v rumu. Nebo zkuste na pánvi nejdřív opéct na másle plátky oloupaných hrušek nebo jablek a pak je zalít těstem.

Houbový kuba z krup

Houbový kuba z krup

Doba přípravy: 2 hodiny + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 300 g krup
  • 100 g sušených hub
  • sůl
  • 3 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • drcený kmín
  • 2–3 stroužky česneku
  • majoránka

1. Kroupy i houby necháme každé zvlášť namočené ve studené vodě. Slité a propláchnuté kroupy dáme vařit do osolené vody. Vaříme doměkka. Stejně uvaříme i namočené houby a pokrájíme je.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček vymažeme lžící sádla. V hrnci rozehřejeme zbylé sádlo, orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli a kmín.

3. Přidáme scezené kroupy, povařené houby, prolisovaný česnek, majoránku, dochutíme solí a pepřem, přilijeme trochu vody z povařených hub a promícháme.

4. Směs přendáme do pekáčku, uhladíme a pečeme 10–15 minut ve vyhřáté troubě.

Tip: Vyzkoušejte také kubu z pohankových krup, jáhlového nebo rýžového kubu.

Kachní kaldoun

Kachní kaldoun

Doba přípravy: 20 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 velká mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 menšího celeru
  • 1 cibule
  • 100 g másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l kachního vývaru
  • 100 g širokých nudlí nebo flíčků
  • obrané maso a nasekané drůbky
  • 1 žloutek
  • 1/2 hrnku mléka
  • čerstvá petržel

1. Zeleninu očistíme a pokrájíme na malé kostičky nebo nahrubo nastrouháme. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.

2. V hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme na něm cibuli, přihodíme pokrájenou nebo nastrouhanou zeleninu a společně orestujeme.

3. Zasypeme hladkou moukou, vzniklou jíšku se zeleninou zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem a povaříme 20–25 minut. Těstoviny povaříme doměkka v osolené vodě.

4. Do hrnce s polévkou přidáme pokrájené drůbky, obrané maso a žloutek rozšlehaný v mléce, společně krátce povaříme.

5. Polévku rozdělíme na talíře a ozdobíme najemno pokrájenou petrželkou.

Kachní vývar

2–3 kachní skelety, odstřižené konce křídel, krky, droby propláchněte studenou vodou, nasekejte na menší kusy, zalijte vodou, přidejte očištěnou mrkev, petržel, kousek celeru, cibuli i se slupkou, stroužek česneku, přiveďte k varu. Sbírejte vzniklou pěnu z povrchu vývaru, přidejte sůl, 6–8 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření, dva bobkové listy. Nechte vývar táhout 2–3 hodiny, pak jej slijte. Zeleninu a koření vyhoďte, ze skeletů oberte maso, droby pokrájejte. Stejným způsobem můžete připravit vývar z kuřete.

Zelníky

Zelníky

Doba přípravy: 160 minut + 25 minut pečení

  • 200–300 ml mléka
  • 1,5 kostky droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • sůl
  • 700 g brambor uvařených ve slupce
  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 menší cibule
  • 4 lžíce sádla
  • kmín
  • cukr
  • 200 g anglické slaniny

1. Z trochy vlažného mléka, rozdrobeného droždí a cukru necháme vzejít kvásek.

2. V míse utřeme máslo s vejci a se solí, přidáme na jemném struhadle nastrouhané brambory, kvásek, mouku a přilejeme část mléka. Zpracujeme nelepivé tužší těsto, podle potřeby přisypeme mouku nebo přilijeme mléko. Těsto necháme alespoň hodinu vykynout v teple přikryté utěrkou.

3. Kysané zelí pokrájíme. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky. Na lžíci sádla orestujeme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl, cukr, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Přidáme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu a promícháme.

4. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na silnější placku, vykrájíme z něj větší skleničkou kolečka a rozdělíme na ně náplň.

5. Zelníky zabalíme jako buchty a necháme dalších 20–30 minut kynout.

6. V pekáči necháme rozehřát zbylé sádlo. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zelníky omočíme v rozehřátém sádle na plechu a klademe je vedle sebe. Pečeme 20–25 minut ve vyhřáté troubě.

Kulajda se zastřeným vejcem

Kulajda se zastřeným vejcem

Doba přípravy: 15 minut + 40 minut vaření

  • hrst čerstvých nebo sušených hub, předem namočených
  • 4 lžíce másla
  • 5–6 brambor
  • 3 lžíce mouky
  • 1 l kuřecího vývaru (nemusí být)
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 250 ml smetany
  • 2–3 lžíce cukru krupice
  • 250 ml octa
  • 4 vejce
  • kopr

1. Očištěné syrové houby pokrájíme a na lžíci másla podusíme. Sušené a namočené jen pokrájíme, vodu z nich uchováme do polévky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky.

2. Ze zbytku másla a mouky uděláme světlou jíšku. Jíšku zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme brambory, houby, sůl, pepř, kmín a povaříme doměkka.

3. Vmícháme smetanu, dochutíme cukrem a několika lžícemi octa a necháme krátce přejít varem.

4. V širším mělčím hrnci přivedeme vodu a zbylý ocet k varu, stáhneme plamen, aby se voda jen mírně vařila. Vejce rozklepneme do sběračky, vodu v hrnci rozmícháme, aby se udělal uprostřed vír, a vložíme vejce. Vidličkou přihrneme bílek ke žloutku a povaříme asi tři minuty, opatrně vyjmeme z vroucí vody. Stejně postupujeme se zbylými vejci.

5. Do hotové polévky zamícháme nasekaný kopr, rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme zastřeným vejcem.

Tip: Uvařte vejce natvrdo a pokrájejte je na měsíčky, rozdělte na talíře a zalijte polévkou.

Autor:




Nejčtenější

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Sociální pedagožka Andrea Hutková
Všichni překonáme strach, ale nesmíme ho zazdít, říká sociální pedagožka

Láska. Hledání. Rozvod. Handicap. Puberta. Strach. Zoufalství. Zranění. Agrese. Klíčová slova, za kterými najdete sociální pedagožku Andreu Hutkovou (37)....  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Móda na cenách Emmy 2017
V hlavní roli výstřihy a rozparky. Móda z televizních cen Emmy

Během udílení letošních cen Emmy v Los Angeles se to na červeném koberci celebritami jen hemžilo. Známé herečky jako by se předbíhaly v tom, která z nich ukáže...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.