Doporučujeme

Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou

Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou | foto: Apetit

Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou

Pohanková mouka má sytou, zajímavou barvu i chuť, která obzvlášť vynikne v těchto lahůdkových palačinkách. Doplňte je svou oblíbenou zmrzlinou a šťavnatým horkým ovocem a máte dezert snů!

NA 4 PORCE

Příprava: 10 minut + 15-20 minut smažení

* 500 g pohankové mouky (nabízejí prodejny zdravé výživy i supermarkety)
* špetku soli
* 1 lžičku prášku do pečiva
* vodu na zadělání těsta
* máslo na smažení palačinek

Na ozdobu:

* 500 g lesního ovoce (například maliny, může být i mražené)
* 3 lžíce krupicového cukru
* oblíbenou zmrzlinu, například vanilkovou

1. Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomalu přilévejte vodu a míchejte, aby vzniklo hustší, ale pořád ještě tekuté těsto.

2. Silnostěnnou pánvičku s rovným dnem postavte na oheň a rozehřejte. Potřete ji máslem (z kostky odkrojte kousek a zabalte ho do alobalu, aby se vám při potírání dobře držel – anebo máslo rozehřejte v rendlíku a pak roztírejte peroutkou nebo štětcem).

3. Naběračkou lijte na horkou pánvičku těsto a krouživým pohybem ho rozestřete; výsledkem by měly být tenké, stejnoměrné placičky. Osmažte je z obou stran dozlatova.

4. Ovoce vsypte spolu s cukrem do kastrůlku a prohřejte, aby se chutě spojily. Nechte směs krátce povařit – šťáva trochu zkaramelizuje.

5. Palačinky podávejte teplé s kopečkem zmrzliny, přelité horkou ovocnou omáčkou.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Zapečené ovoce s čokoládou
Zapečené ovoce s čokoládou
Citronovo-malinové košíčky
Citronovo-malinové košíčky
Malinovka s mátou a melounem
Malinovka s mátou a melounem


  • Vybrali jsme pro Vás