Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou

  8:21aktualizováno  8:21
Pohanková mouka má sytou, zajímavou barvu i chuť, která obzvlášť vynikne v těchto lahůdkových palačinkách. Doplňte je svou oblíbenou zmrzlinou a šťavnatým horkým ovocem a máte dezert snů!

Pohankové palačinky s ovocem a zmrzlinou | foto: Apetit


NA 4 PORCE

Příprava: 10 minut + 15-20 minut smažení

* 500 g pohankové mouky (nabízejí prodejny zdravé výživy i supermarkety)
* špetku soli
* 1 lžičku prášku do pečiva
* vodu na zadělání těsta
* máslo na smažení palačinek

Na ozdobu:

* 500 g lesního ovoce (například maliny, může být i mražené)
* 3 lžíce krupicového cukru
* oblíbenou zmrzlinu, například vanilkovou

1. Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomalu přilévejte vodu a míchejte, aby vzniklo hustší, ale pořád ještě tekuté těsto.

2. Silnostěnnou pánvičku s rovným dnem postavte na oheň a rozehřejte. Potřete ji máslem (z kostky odkrojte kousek a zabalte ho do alobalu, aby se vám při potírání dobře držel – anebo máslo rozehřejte v rendlíku a pak roztírejte peroutkou nebo štětcem).

3. Naběračkou lijte na horkou pánvičku těsto a krouživým pohybem ho rozestřete; výsledkem by měly být tenké, stejnoměrné placičky. Osmažte je z obou stran dozlatova.

4. Ovoce vsypte spolu s cukrem do kastrůlku a prohřejte, aby se chutě spojily. Nechte směs krátce povařit – šťáva trochu zkaramelizuje.

5. Palačinky podávejte teplé s kopečkem zmrzliny, přelité horkou ovocnou omáčkou.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Zapečené ovoce s čokoládou
Zapečené ovoce s čokoládou
Citronovo-malinové košíčky
Citronovo-malinové košíčky
Malinovka s mátou a melounem
Malinovka s mátou a melounem

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.