Jako dvojnásobná maminka má autorka blogu a knihy V kuchyni vždy otevřeno dost příležitostí k tomu, aby mohla své recepty vypilovat k dokonalosti. Ovšem zatímco manžel je vděčný strávník, děti se maličko „pomamily“ a ve šťourání v jídle pokračují.
„Ráda zkouším neobvyklé kombinace, vycházím vždy z toho, co k sobě může pasovat a co nám chutná,“ říká Andrea Motlíková, která se snaží využít sezonní zeleninu a ovoce ze zahrady, jež je jejím dalším koníčkem.
Kromě toho také ráda fotografuje, všechny snímky na blogu i v kuchařce jsou jejím dílem. Je také vášnivou sběratelkou kuchařek a inspirací jí v jejích kuchařských začátcích byly ručně psané sešity mamky a babičky, kde se našly učiněné poklady.
Blogerka Andrea Motlíková říká, že tíhne k asijské a středomořské kuchyni, ale stejně má nakonec nejraději knedlo zelo, ať už s vepřovým, kachnou nebo pečeným kuřetem. „Už se na to vždycky všichni těšíme, když přijíždíme z dovolené v zahraničí,“ dodává.
Přípravou jídel a jejich focením se Andrea zabývá už od roku 2011, o tři roky později založila blog V kuchyni vždy otevřeno a od té doby ho plní recepty. Momentálně jich tam je už přes 800.
Nápad na vydání vlastní kuchařky přišel asi před dvěma roky. „Snažila jsem se zdokonalovat food styling i focení a od toho už byl jen krůček k tomu, abych se rozhoupala a knížku vydala,“ vysvětluje blogerka.
Protože si Andrea nedávno otevřela kamenný obchod s kořením, provozuje kurzy vaření a snaží se co nejvíce věnovat dětem, má poslední dobou na blogování a nové recepty méně času. Přesto už teď v její hlavě vznikají plány na kuchařku číslo dva...
Podzimní menu z kuchařky V kuchyni vždy otevřeno:
Kulajda
Ingredience na 4-6 porcí:
- hrst čerstvých hub
- 1 lžíce másla
- máslo a hladká mouka na jíšku
- asi 1 l vývaru
- 4 větší brambory
- sůl
- 250 ml smetany (v některých krajích je zvykem místo sladké smetany přidávat zakysanou, i s tou je velmi dobrá)
- trochu octa
- čerstvý kopr
- ztracená vejce k podávání
Pracovní postup:
- Nejprve na pánvi na kousku másla orestujeme čerstvé pokrájené houby.
- V hrnci připravíme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji chladným vývarem a dobře rozmícháme.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky a spolu s houbami vhodíme do vývaru. Osolíme a vaříme doměkka.
- Nakonec vlijeme smetanu, provaříme, ochutíme octem a po odstavení vmícháme posekaný kopr.
- Polévku podáváme se ztraceným vejcem.
Kančí roláda s masovou fáší
Ingredience na 4-6 porcí:
- 2 kg kančích žeber (maso s kostmi)
- 150 g slaniny
- 1 vejce
- pár snítek čerstvého tymiánu
- pepř a sůl
- plátek másla
- hrst pokrájených lesních hub
- 2 pikantní tenké klobásy
- olej
- 1 větší cibule
- kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, klínek celeru)
- 5 kuliček nového koření
- 1 lžička celého pepře
- 5 kuliček jalovce
- 3 bobkové listy
- domácí vývar z žeber
- 1-2 lžíce šípkové zavařeniny
- červené víno (nemusí být)
Pracovní postup:
- Den před plánovanou přípravou rolády seřízneme opatrně maso z žeber tak, že vznikne plát. Ten uložíme do lednice. Zbytek masa mezi žebry ponecháme na kostech, žebra posekáme na menší kusy a vložíme do studené vody spolu se zeleninou a kořením. Osolíme a necháme na mírném ohni probublávat několik hodin.
- Druhý den začneme s roládou. Maso z uvařených žeber obereme a najemno umeleme s kouskem slaniny. Pokud je potřeba, trochu přisolíme. Přidáme vejce, otrhané lístky tymiánu, drcený pepř a kousek másla.
- Plát masa z obou stran dostatečně osolíme a opepříme, potřeme masovou fáší, poházíme kousky hub a poklademe klobáskami. Pevně svineme (pohlídáme si, abychom rolovali ve směru vláken, aby se roláda pak krájela přes ně) a zpevníme provázkem.
- Maso opečeme na oleji ze všech stran, vyjmeme, na oleji orestujeme cibuli, pak přidáme nastrouhanou zeleninu a koření a ještě chvilku restujeme. Můžeme přihodit i zbytek pokrájených hub.
- Pak vrátíme zpět roládu, podlijeme ji připraveným vývarem, přiklopíme a dusíme doměkka. Mezitím ji několikrát obrátíme.
- Nakonec roládu vyjmeme, zbavíme provázku a uchováme v teple. Šťávu propasírujeme, případně ještě rozmixujeme a dochutíme šípkovou zavařeninou.
Tip: Část vývaru můžete při podlévání nahradit červeným vínem.
Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Ingredience na 1 plech:
- 4 vejce
- 150 g krupicového cukru
- 6 polévkových lžic oleje
- 6 lžic teplé vody
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- Na krém:
- 400 g jablek
- 2 lžíce vody
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček skořicového cukru
- 1 badyán
- 1 lžíce másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g zakysané smetany
- 1 vanilkový puding bez vaření
- 1 ztužovač šlehačky
- kakao, skořice nebo strouhaná čokoláda na posypání
Pracovní postup:
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, z těch vyšleháme sníh. Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, při stálém šlehání opatrně přiléváme olej a teplou vodu. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, kakao a nakonec sníh z bílků.
- Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu (nebo vyloženém pečicím papírem) při 180 °C přibližně 20 až 25 minut.
- Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kousky. Dáme je do kastrůlku, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, mletou skořici, vanilkový a skořicový cukr, badyán i máslo a dusíme. Stačí chvilku, aby se jablka nerozvařila. Dáme vychladnout.
- Do misky, která se dá dobře uzavřít víkem, nalijeme obě smetany, promícháme, vsypeme puding a ztužovač. Misku uzavřeme a třeseme s ní, dokud se nevytvoří krém. Pak do něj vmícháme vychladlá jablka.
- Na upečené a vychlazené těsto natřeme krém a dáme vychladit. Podáváme nakrájené na řezy.
Tip: Můžeme posypat skořicí, kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.