Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

aktualizováno 
Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala celer. Zlom nastal v pubertě, kdy své kulinární pokusy testovala na svém starším bratrovi. V současnosti píše blog, vede kurzy vaření a také vydala kuchařku.

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk | foto: Andrea Motlíková

Jako dvojnásobná maminka má autorka blogu a knihy V kuchyni vždy otevřeno dost příležitostí k tomu, aby mohla své recepty vypilovat k dokonalosti. Ovšem zatímco manžel je vděčný strávník, děti se maličko „pomamily“ a ve šťourání v jídle pokračují.

Fotogalerie

„Ráda zkouším neobvyklé kombinace, vycházím vždy z toho, co k sobě může pasovat a co nám chutná,“ říká Andrea Motlíková, která se snaží využít sezonní zeleninu a ovoce ze zahrady, jež je jejím dalším koníčkem.

Kromě toho také ráda fotografuje, všechny snímky na blogu i v kuchařce jsou jejím dílem. Je také vášnivou sběratelkou kuchařek a inspirací jí v jejích kuchařských začátcích byly ručně psané sešity mamky a babičky, kde se našly učiněné poklady.

Blogerka Andrea Motlíková říká, že tíhne k asijské a středomořské kuchyni, ale stejně má nakonec nejraději knedlo zelo, ať už s vepřovým, kachnou nebo pečeným kuřetem. „Už se na to vždycky všichni těšíme, když přijíždíme z dovolené v zahraničí,“ dodává.

Přípravou jídel a jejich focením se Andrea zabývá už od roku 2011, o tři roky později založila blog V kuchyni vždy otevřeno a od té doby ho plní recepty. Momentálně jich tam je už přes 800.

Nápad na vydání vlastní kuchařky přišel asi před dvěma roky. „Snažila jsem se zdokonalovat food styling i focení a od toho už byl jen krůček k tomu, abych se rozhoupala a knížku vydala,“ vysvětluje blogerka.

Protože si Andrea nedávno otevřela kamenný obchod s kořením, provozuje kurzy vaření a snaží se co nejvíce věnovat dětem, má poslední dobou na blogování a nové recepty méně času. Přesto už teď v její hlavě vznikají plány na kuchařku číslo dva...

Podzimní menu z kuchařky V kuchyni vždy otevřeno:

Kulajda

Ingredience na 4-6 porcí:

Kulajda
  • hrst čerstvých hub
  • 1 lžíce másla 
  • máslo a hladká mouka na jíšku
  • asi 1 l vývaru
  • 4 větší brambory
  • sůl
  • 250 ml smetany (v některých krajích je zvykem místo sladké smetany přidávat zakysanou, i s tou je velmi dobrá)
  • trochu octa
  • čerstvý kopr
  • ztracená vejce k podávání

Pracovní postup:

  1. Nejprve na pánvi na kousku másla orestujeme čerstvé pokrájené houby.
  2. V hrnci připravíme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji chladným vývarem a dobře rozmícháme.
  3. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky a spolu s houbami vhodíme do vývaru. Osolíme a vaříme doměkka.
  4. Nakonec vlijeme smetanu, provaříme, ochutíme octem a po odstavení vmícháme posekaný kopr.
  5. Polévku podáváme se ztraceným vejcem.

Kančí roláda s masovou fáší

Ingredience na 4-6 porcí:

Kančí roláda s masovou fáší
  • 2 kg kančích žeber (maso s kostmi) 
  • 150 g slaniny
  • 1 vejce 
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • pepř a sůl
  • plátek másla
  • hrst pokrájených lesních hub
  • 2 pikantní tenké klobásy   
  • olej
  • 1 větší cibule
  • kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, klínek celeru)
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 lžička celého pepře
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • domácí vývar z žeber
  • 1-2 lžíce šípkové zavařeniny
  • červené víno (nemusí být)

Pracovní postup:

  1. Den před plánovanou přípravou rolády seřízneme opatrně maso z žeber tak, že vznikne plát. Ten uložíme do lednice. Zbytek masa mezi žebry ponecháme na kostech, žebra posekáme na menší kusy a vložíme do studené vody spolu se zeleninou a kořením. Osolíme a necháme na mírném ohni probublávat několik hodin.
  2. Druhý den začneme s roládou. Maso z uvařených žeber obereme a najemno umeleme s kouskem slaniny. Pokud je potřeba, trochu přisolíme. Přidáme vejce, otrhané lístky tymiánu, drcený pepř a kousek másla.
  3. Plát masa z obou stran dostatečně osolíme a opepříme, potřeme masovou fáší, poházíme kousky hub a poklademe klobáskami. Pevně svineme (pohlídáme si, abychom rolovali ve směru vláken, aby se roláda pak krájela přes ně) a zpevníme provázkem.
  4. Maso opečeme na oleji ze všech stran, vyjmeme, na oleji orestujeme cibuli, pak přidáme nastrouhanou zeleninu a koření a ještě chvilku restujeme. Můžeme přihodit i zbytek pokrájených hub.
  5. Pak vrátíme zpět roládu, podlijeme ji připraveným vývarem, přiklopíme a dusíme doměkka. Mezitím ji několikrát obrátíme. 
  6. Nakonec roládu vyjmeme, zbavíme provázku a uchováme v teple. Šťávu propasírujeme, případně ještě rozmixujeme a dochutíme šípkovou zavařeninou.

Tip: Část vývaru můžete při podlévání nahradit červeným vínem.

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk

Ingredience na 1 plech:

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
  • 4 vejce 
  • 150 g krupicového cukru 
  • 6 polévkových lžic oleje
  • 6 lžic teplé vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • Na krém:
  • 400 g jablek 
  • 2 lžíce vody
  • 1-2 lžíce citronové šťávy 
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 1 badyán
  • 1 lžíce másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový puding bez vaření
  • 1 ztužovač šlehačky
  • kakao, skořice nebo strouhaná čokoláda na posypání

Pracovní postup:

  1. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, z těch vyšleháme sníh. Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, při stálém šlehání opatrně přiléváme olej a teplou vodu. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, kakao a nakonec sníh z bílků.
  2. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu (nebo vyloženém pečicím papírem) při 180 °C přibližně 20 až 25 minut.
  3. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kousky. Dáme je do kastrůlku, podlijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, mletou skořici, vanilkový a skořicový cukr, badyán i máslo a dusíme. Stačí chvilku, aby se jablka nerozvařila. Dáme vychladnout.
  4. Do misky, která se dá dobře uzavřít víkem, nalijeme obě smetany, promícháme, vsypeme puding a ztužovač. Misku uzavřeme a třeseme s ní, dokud se nevytvoří krém. Pak do něj vmícháme vychladlá jablka.
  5. Na upečené a vychlazené těsto natřeme krém a dáme vychladit. Podáváme nakrájené na řezy.

Tip: Můžeme posypat skořicí, kakaem nebo nastrouhanou čokoládou.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

VIDEORECEPT: Minicheesecakes s ovocem pro maminku

Minicheesecakes s ovocem

Plánujete sladkou oslavu Dne matek, ale klasické dorty už vás nebaví? Zkuste geniálně snadné minicheesecakes podle...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz