Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem
Ingredience:
- 400 g mrkve
- 2 brambory
- 1 velká cibule
- olej
- 3 cm zázvoru
- vývar (nemusí být)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g parmazánu
- čerstvá petrželka nebo koriandr
Pracovní postup:
- Mrkev a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Ve velkém hrnci ji zpěníme na oleji a opékáme dosklovata. Pak přidáme nakrájenou mrkev a brambory, zarestujeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Vaříme asi deset minut.
- Pak oloupeme zázvor, nastrouháme ho a vmícháme k vařící se zelenině. Osolíme a opepříme. Vaříme dál, až mrkev a brambory změknou.
- Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém, přilijeme vývar nebo vodu, pokud je polévka moc hustá, a podáváme posypanou parmazánem nastrouhaným na hoblinky. Sypeme čerstvou petrželkou nebo koriandrem.