Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Po stopách starých Keltů

aktualizováno 
- K nepsaným velikonočním tradicím patří i zvyk nabídnout dospělým koledníkům něco ostřejšího "pro zahřátí" - však první jarní dny umějí být ještě studené! Výběr mezi několika osvědčenými tuzemskými značkami může tentokrát zpestřit nápoj věru stylový - medovina.

Staří Keltové a po nich i Češi považovali medovinu za vysloveně slavnostní, posilující nápoj. Postup výroby byl jednoduchý, záleželo především na kvalitě medu. Ten se nechával kvasit s vodou v takovém poměru, aby v ní plavalo vejce. Ke světlé medovině, která se v peci jen rozpouštěla a nepřecházela varem, se přidával chmel, k tmavé, která se vařila, zase různé koření a mandle.
Podobně postupují i dnešní výrobci, takže můžete vybírat mezi medovinou světlou, hořkou, kořeněnou nebo mandlovou. Pije se většinou jen po jednom deci, zato k ní můžete přikápnout trochu citronu. Mrzne-li, až praští, nezapomeňte ji ještě přihřát, ale pozor, aby nepřešla varem! Zkuste ji také přidat do čaje místo rumu - zvlášť zajímavou chuť vytvoří s čajem šípkovým. Když ho před pitím necháte trochu zchladnout, získá na voňavosti.

K meči patří číše
Starý nápoj zvaný korma objevil Miroslav Valha z českokrumlovské krčmy Barbakán: "Jako fanoušek historického šermu se zajímám o všechno, co je spojeno s Rožmberky. A v jedné renesanční kuchařce jsem se dočetl, jak si pochutnávali na vydatném nápoji z mladého piva a medoviny. S kamarády jsme začali zkoušet správný poměr a správné suroviny, až bych řekl, že jsme uspěli. Medovina na kormu musí být bylinná - ořechové nebo skořicové jsou příliš voňavé - a pivo zase černé. Obojí smícháte do půllitru v poměru 2:3 ve prospěch piva. Nenechte se odradit nezvyklou vůní a nezapomeňte, že korma je podstatně silnější než samotné pivo, a to i tehdy, vyzkoušíte-li "levnější" poměr 1:2."

Domácí medová alchymie
Výrobní tajemství medoviny se dříve dědilo z otce na syna. Naštěstí se zachoval český překlad Knihy Janšovy, vydaný v Praze roku 1777, který je poměrně jednoduchý, takže si můžete troufnout ho sami vyzkoušet.
"Na jeden díl medu dáte šest dílů vody a vaříte tak dlouho, až se zpění. Pěna se musí odebírat. Když žádná nezbude, zavěsíte do roztoku pytlíček s kořením - skořicí, rozkrájenou pomerančovou kůrou, muškátovým květem a ořechem, trochou šafránu, zázvoru a pepře. Svařenou tekutinu přecedíte, necháte vychladnout a vlijete do větší nádoby. Po třech až pěti nedělích se koření odstraní a je dobrá k pití."
Na vesnici se medovina často používala i jako lék, zvlášť při problémech s trávením. Z pomezí Moravy a Slovenska pochází tradiční recept na Záhorskou medovinu, která vyniká vůní tokajského vína. Šťáva z dvakrát vylisovaného bílého rybízu se smíchá se stejným množstvím medu a vody. Až začne sama kvasit, měli byste se o ni starat stejně jako o domácí víno.

 

Už Šárka věděla, jak nachytat Ctirada: stačil dívčí půvab a džbán medoviny. Zatímco zájem o krásné ženy mužům zůstal, na druhý český trumf v rukávu se trochu pozapomnělo.

Autor:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.