Přirozenou očistu zajišťují játra a ledviny, ale při současném hektickém životním stylu a znečištění prostředí je prý vhodné tyto procesy podpořit dietou a přírodními prostředky.
"Očista je zároveň prevencí civilizačních chorob, zvyšuje obranyschopnost a celkovou kondici," vysvětluje lékařka.
Studie účinnosti přípravků s obsahem ostropeřce mariánského podle ní prokázaly, že po tříměsíčním užívání se zlepšují jaterní testy, klesá hladina cholesterolu, stoupá výkonnost a mizí zažívací obtíže.
Marečková nedoporučila očistu v době nemoci. V té chvíli je podle ní lépe řídit se instinktem. Organismus sám člověka nutí jíst to, co je pro něj prospěšné. "Doplňky a celkový očistný režim jsou vhodné až po překonání chřipky," říká.
Opatrnost radí i v případě dětí: dívky už v raném věku usilují o štíhlost a diety by u nich mohly přispět k rozvoji anorexie.
Tělo mohou zatížit kromě nemoci také špatné stravovací návyky, alkohol i nevhodný životní rytmus. "Jde o to, jak člověk zachází se svým tělem, zda si občas zasportuje a také jestli dovede odpočívat," upozorňuje lékařka.
Doporučuje jíst častěji a v menších dávkách. V jídelníčku by mělo být hodně ovoce a zeleniny a málo tučného. Zelenina a brambory patří k potravinám, které přirozeně očišťují organismus. Vláknina v nich se nestráví a vezme s sebou při vyprazdňování i škodliviny.
K očistě těla přispívá také zelený čaj, vhodné jsou bylinky, ale ty je třeba občas střídat, jinak by mohly vyvolat alergické reakce. Při výběru přípravků radí Marečková hledat takové, u nichž je uvedeno přesné složení, včetně obsahu přídatných látek. Tak se člověk může vyhnout případným alergiím.