Doporučujeme

Plněné perníkové řezy

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Plněné perníkové řezy

  • 0

Doba přípravy: 1 hodina
Množství: asi 60 kousků

Na těsto:

  • 360 g hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 240 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 60 g medu
  • 40 g strouhaných ořechů
  • 1 vejce

Na náplň:

  • 150 g povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 100 g jader ořechů
  • 50 g loupaných mandlí
  • 1 balíček fíků (lze nahradit hrozinkami a kandovaným ovocem)
  • 1 rozšlehaný žloutek na potření

1. Všechny sypké ingredience na těsto smícháme, dáme na vál, uděláme důlek a do něj přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme vláčné těsto, které uložíme do chladu alespoň na 1 hodinu. Pak těsto přepracujeme, rozdělíme na 2 stejné části a z každé vyválíme plát na velikost plechu. Plech vyložíme pečicím papírem a pomocí válečku na něj přeneseme 1 plát těsta.

2. Těsto potřeme povidly rozmíchanými s rumem a posypeme směsí ořechů nalámaných na čtvrtky, loupaných mandlí a nakrájených fíků (případně hrozinek a kand. ovoce). Vynecháme okraj asi 1 cm, abychom mohli náplň uzavřít uvnitř těsta. Vše zakryjeme druhým plátem těsta a pečeme při teplotě 175 stupňů do zčervenání povrchu (asi 25 - 30 minut). Horký řez rychle potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme vychladnout.

Poznámka: Vychladlý řez krájíme ostrým nožem na úhledné řezy (asi 2 x 5 cm, nejprve však odkrojíme okraje, kde není náplň). Ještě složené na plechu je můžeme ozdobit tmavou a bílou čokoládovou polevou. Řezy jsou skutečně výborné a ze sortimentu vánočního cukroví se nejdříve "ztratí" právě tento druh.


  • Vybrali jsme pro Vás