Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

  0:03aktualizováno  0:03
Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek nebo rajčata dokonale nasytí. Kdo jinak nedá, může přikusovat bagetu. Zapíjejte ledovým čajem, vodou s citronem nebo sklenkou stolního vína.

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra | foto: Profimedia.cz

Zapečený lilek s mletým masem a cherry rajčátky

Ingredience pro 4 osoby:

Zapečený lilek s mletým masem a cherry rajčátky
  • 2 velké lilky
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého masa (vepřové a hovězí na půl)
  • 1-2 lžičky provensálského koření
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 150 g strouhaného parmazánu
  • několik větviček cherry rajčátek
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Lilky omyjeme, osušíme a přepůlíme podélně. Vykrojíme většinu dužiny, trochu necháme u slupky, aby nám „lodičky“ dobře držely. Dužinu nakrájíme na jemno, osolíme a necháme okapat na cedníku.
  2. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Na rozpáleném olivovém oleji je orestujeme, pak přidáme maso a za stálého míchání ještě chvíli opékáme.
  3. Přidáme nakrájenou a vymačkanou dužinu z lilku, provensálské koření a rajský protlak. Dochutíme solí a pepřem, promícháme a asi 10 minut dusíme na mírném plameni.
  4. Pekáček nebo menší plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem. Rozložíme do něj vydlabané lilky a naplníme je masovou směsí.
  5. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 170 °C. Asi deset minut před dokončením položíme na dno pekáčku větvičky cherry rajčátek a dopečeme. V této chvíli můžeme také posypat „lodičky“ strouhaným sýrem, stačí jím ale posypat porce těsně před podáváním.

Tip: Kdo má rád pikantní chuť, může do náplně přidat dvě lžíce ostrého kečupu nebo barbecue omáčky. Ještě lepší je ale nakrájet do ní dvě tři chilli papričky.

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra

Ingredience na 4 porce:

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
  • 8 barevných paprik
  • 1 velká cibule
  • 250 g balkánského sýra
  • 100 g tvrdého sýra holandského typu
  • 2 vejce
  • svazek pažitky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Papriky omyjeme, vykrojíme vrchní části se stopkou a vyjmeme jádřince. Pokud nemáme kulaté papriky, můžeme ty dlouhé podélně naříznout svrchu, budou se pak lépe plnit.
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Balkánský i holandský sýr nastrouháme a smícháme s rozšlehanými vajíčky, solí, pepřem a nasekanou pažitkou. Touto směsí naplníme papriky.
  3. Pekáček vymažeme olivovým olejem, rozložíme do něj naplněné papriky a ještě lehce zvenku potřeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 165 °C asi 30 minut. Podáváme teplé i studené.

Tip: Papriky zkuste v pekáčku přelít rajčatovou passatou nebo obložit nakrájenými rajčaty. V tom případě při pečení průběžně přelévejte výpekem. Můžete i lehce podlít teplou vodou.

Rajčata se sardinkovou náplní

Ingredience na 4 porce:

Rajčata se sardinkovou náplní
  • 4 velká rajčata i se stopkou
  • 1 cibule
  • 100 g lučiny
  • 200 g sardinek v oleji
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Rajčata omyjeme, osušíme a odřízneme jim vrchní část, něco jako pokličku. Vydlabeme měkkou část se semínky a dáme stranou (využijeme v kuchyni třeba na přelití zapečených paprik nebo do omáček či polévek).
  2. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Sardinky slijeme, olej nevyléváme. Rozmačkáme je vidličkou, přidáme nasekanou cibuli, lučinu, hořčici, citronovou šťávu a trochu oleje. Promícháme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Můžeme přidat trochu nasekaných bylinek.
  3. Rybičkovou náplní plníme rajčata, posypeme nasekanými bylinkami a přiklopíme. Dáme na hodinu do chladničky a podáváme.

Tip: Pro změnu můžete rajčata příště naplnit směsí, do které jste místo sardinek přidali rozmačkané rybičky v rajčatové omáčce. Místo lučiny můžete použít méně tučný měkký tvaroh.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Sexuoložka: MeToo je štvanice na muže, která se obrátí proti ženám

(Ilustrační snímek)

Když byla před pár dny americkým magazínem Time vyhlášena Osobností roku 2017 kampaň MeToo upozorňující na problematiku...

Lejla Abbasová: Z rodící ženy se stala pacientka na přístrojích

Lejla Abbasová

V létě doma porodila dceru Iman. „Kdyby ženy byly informovanější, nemusely by se domácích porodů bát. Do nemocnice se...



Triky na dokonalé tělo podle andílků Victoria’s Secret

Modelky na přehlídce Victoria’s Secret (Paříž, 30. listopadu 2016)

Nedávno čínská Šanghaj žila přehlídkou Victoria's Secret. Modelky v prádle, jímž se přezdívá andílci, na pompézní show...

Parodie na kýčovitý vánoční svetr přiměla ženy ukazovat poprsí

Zelená varianta vánočního svetru pro kojící matky. Některé ženy tak nadchnul,...

Nestává se často, že by se v rámci recese ženy vysvlékaly. Ale když jde o vánoční svetr pro kojící matky, jde i stud...

Sedm věcí, které nečistíte dostatečně a mohou ohrozit vaše zdraví

Ilustrační fotografie

Poctivě třídíte spodní a svrchní prádlo, používáte při praní vysoké teploty a jste přesvědčeni, že tak pro zdraví vaše...



Další z rubriky

Vánoční dárky pro labužníky. Potěšte úžasnou chutí, inspirací i zážitky

Některé vánoční dárky mají krátkou životnost zkrátka proto, že jsou k jídlu...

Některé vánoční dárky mají krátkou životnost zkrátka proto, že jsou k jídlu nebo k pití. Ale to neznamená, že by z nich...

Báječné ořechové dezerty jako dělané pro pošmourné podzimní dny

Brownies s lískovými ořechy

Sice už se za obzorem rýsují nejpřetláskanější svátky roku, ale přinejmenším o víkendu bychom se sladkého neměli...

Horké nápoje, které prohřejí vaše podzimní odpoledne a večery

Zázvorový životabudič

Nenechte se rozházet tím, že se kvůli změně času dříve stmívá. Využijte delší večer k tomu, že si zabalíte nohy do...



Najdete na iDNES.cz