Čtěte také:
Nejlepší recepty na vánoční cukroví od našich čtenářů
Nebojte se experimentů a zkuste upéct cukroví pro mírně pokročilé
Piškotové dortíčky
* 4 žloutky * 200 g pískového cukru * 1/2 prášku do pečiva * šťáva a kůra z jednoho citronu * 140 g solamylu * 60 g hrubé mouky * 4 bílky na sníh * kokos a loupané mandle na ozdobení
Náplň:
* 150 g másla * 100 g práškového cukru * 1 žloutek * 1 lžička instantní kávy * hotová krémová náplň
1. Žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu mícháme 20 minut v misce. Přidáme solamyl promíchaný s práškem do pečiva, mouku a tuhý sníh z bílků.
2. Na vymazaný a vysypaný plech natřeme těsto asi 8 mm silné a ihned pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut. Z vychladlého těsta vykrajujeme kolečka těsně vedle sebe.
3. Utřeme náplň ze změklého másla, cukru, žloutku a Nescafé. Kolečka spojíme a potřeme horní stranu a boky náplní. Nakonec je obalíme v kokosu, navrch ozdobíme mandličkou a uložíme v chladu. Kolečka můžeme potřít také hotovou krémovou náplní (prodává např. Dr. Oetker).
Recept zaslala Iva Jirásková, Praha
Věžičky
* 200 g hladké mouky * 120 g másla + na vymazání * 100 g moučkového cukru * 1 vanilkový cukr * 50 g vlašských ořechů * 1 žloutek * čokoládová poleva na zdobení
Náplň:
* 100 g hrozinek * 50 g kandovaného ovoce * rum * 1 balíček piškotů * 50 g vlašských ořechů * 100 g másla nebo rostlinného tuku * citronová šťáva
1. Z hladké mouky, tuku, moučkového a vanilkového cukru, nastrouhaných vlašských ořechů a žloutku vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně půl hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme plát asi 4 mm silný a formičkou vykrajujeme kolečka. Přeneseme na vymazaný plech a pečeme zvolna v předehřáté troubě na 170 °C dorůžova.
2. Na náplň propláchneme rozinky, kandované ovoce pokrájíme a vše zalijeme rumem. Necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Piškoty a ořechy nastrouháme, přidáme rozehřátý tuk, hrozinky, kandované ovoce i s rumem, citronovou šťávou a promícháme. Vždy tři vychladlá kolečka spojíme pořádnou porcí náplně a necháme ztuhnout. Vrchní kolečko ozdobíme čokoládovou polevou.
Recept zaslala Nela Javůrková, Praha
Srdíčka z kakaa
* 500 g polohrubé mouky * 300 g hery * 150 g moučkového cukru * 2 žloutky * 1 vanilkový cukr * 1 kávová lžička citronové kůry * na špičku nože mletý muškátový oříšek * 1 polévková lžíce kakaa * 1 polévková lžíce oleje
Krém:
* 50 g másla * 1 vanilkový cukr
Zpracujeme těsto z mouky, hery, moučkového a vanilkového cukru, žloutků a přidáme citronovou kůru, muškátový oříšek, kakao a olej. Vyválíme na pomoučněném vále asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme srdíčka. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 minut a necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme krém z másla a vanilkového cukru. Srdíčka k sobě slepíme a uložíme v chladu.
Recept zaslala Soňa Harasimová, Opava
Kokosové kytičky
* 140 g hladké mouky * 3/4 kávové lžičky prášku do pečiva * 60 g moučkového cukru * 1/2 vanilkového cukru * 1 malé vejce * 100 g másla * 70 g kokosu * citronová kůra
Náplň:
* 100 g čokolády * 3 polévkové lžíce smetany * 1 kávová lžička rumu * 1 polévková lžíce kokosu * marmeláda
1. Připravíme těsto z mouky, prášku do pečiva, cukru, vanilkového cukru, vejce, másla, kokosu a citronové kůry. Necháme v chladu odpočinout. Těsto vyválíme na 4 mm silný plát a vykrajujeme kolečka na spodní část a kytičky s dírkou na horní část. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 10 minut dorůžova.
2. Slepíme kolečka s kytičkami nádivkou vytvořenou z čokolády, smetany, rumu a kokosu. Horní kytičku potřeme marmeládou a namočíme v kokosu. Do vnitřního otvoru potom přidáme čokoládu nebo kandované ovoce. Uložíme v chladu.
Recept zaslala Iveta Seidlová, Všechovice
Žabí hubky
* 250 g másla * 250 g hladké mouky * 1 vejce * 1 lžíce vody * vanilkový a moučkový cukr na obalení
Náplň:
* 150 g moučkového cukru * 150 g mletých ořechů * 2 malá vejce * citronová kůra
Zpracujeme těsto z másla, hladké mouky, vejce a vody. Uložíme ho na 24 hodin do chladu. Na pomoučeném válu vyválíme těsto na 2 až 3 mm silný plát a vykrájíme kolečka. Doprostřed kolečka vložíme náplň z vajec a ořechů, cukru a citronové kůry, přeložíme napůl, okraje mírně přimáčkneme. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Po upečení ještě teplé hubky obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Recept zaslala Jana Musílková
Dortíčky
* 150 g hladké mouky * 120 g másla * 60 g mletých vlašských ořechů * 40 g moučkového cukru
Krém:
* 1 mandlový pudink * 250 g másla * 50 g moučkového cukru
Poleva:
* 3 žloutky * 100 g moučkového cukru
Vypracujeme těsto z mouky, másla, ořechů a moučkového cukru, vyválíme na 5 mm silný plát a vykrajujeme kolečka. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C na 10 minut. Na krém utřeme máslo s cukrem a vychladlým mandlovým pudinkem. Polevu utřeme ze žloutků a moučkového cukru. Nakonec slepíme kolečka krémem, pomažeme i po stranách a obalíme v kokosu. Povrch potřeme žloutkovou polevou, ozdobíme lískovým oříškem a uložíme v chladu.
Recept zaslala Ivana Černohouzová, Ústí nad Labem
Mšecké řezy
* 100 g moučkového cukru * 50 g hery * 1 polévková lžíce medu * 1 celé vejce * 250 g hladké mouky * 1/2 prášku do pečiva * vejce na potření * půlky jader vlašských ořechů na ozdobu
Náplň:
* 100 g moučkového cukru * 60 g másla
Promícháme cukr, tuk, med a vejce. Přidáme mouku, prášek do pečiva a zpracujeme na těsto, které rozválíme na 5 mm plát. Vykrajujeme tvary, potřeme vejcem a na polovinu přidáme půlky jader vlašských ořechů.
Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě na 140 °C asi 15 minut dorůžova. Řezy necháme alespoň 3 týdny uležet v chladu. Až před svátky utřeme v misce náplň z cukru a másla a slepíme ořechem navrch.
Recept zaslala Marie Miškovská, Mladá Boleslav
Išlsky
* 150 g celozrnné mouky * 100 g pohankové mouky * 70 g mletých ovesných vloček * 100 g hladké mouky (místo směsi můžete použit celých 420 g hladké mouky) * 140 g moučkového cukru * 300 g hery * 80 g směsi mletých vlašských ořechů (nebo různých semínek) * 4 polévkové lžíce kakaa (nebo karobu) * skořice
Krém:
* 250 g hery * 3 polévkové lžíce hrubé mouky * 1/4l vody nebo mléka * 2 polévkové lžíce moučkového cukru * 2 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů
Čokoláda:
* 160 g hery * 120 g moučkového cukru * 1 polévková lžíce kakaa * 1 polévková lžíce solamylu * 2 polévkové lžíce vody * půlky vlašských ořechů na ozdobu
1. Všechny suroviny na těsto smícháme na vále a zpracujeme. Necháme jej do druhého dne odpočinout. Vál posypeme moukou. Těsto vyválíme na 5mm placku a vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm. Vykrájená kolečka položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10 až 15 minut.
2. Na krém si nejprve připravíme kaši z mouky a vody (stále mícháme) a necháme ji zchladnout. Změklou heru vyšleháme s vychladlou kaší, cukrem a oříšky dohladka. Vytvoříme krém, kterým slepujeme kolečka po dvou, a necháme je ztuhnout.
3. Na čokoládovou polevu prosejeme moučkový cukr, kakao a škrob a vše vmícháme do rozpuštěné hery. Přidáme dvě polévkové lžíce vlažné vody a vymícháme dohladka. V teplé čokoládě namáčíme vrchní stranu slepených koleček a zdobíme půlkou vlašského ořechu.
Recept zaslala Hana Dědková, Kladno