Plněné cukroví pro labužníky

  8:41
Závěrečná dávka cukroví z vašich rodinných kuchařek potěší toho, kdo miluje krémy a náplně. Obdivujeme české hospodyňky, které se nebojí času stráveného při jeho přípravě – upéct sušenkový základ, umíchat krém, nazdobit a výsledek dotáhnout malou ozdobou. Jenže odměna stojí za to.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Faltus

Čtěte také:
Nejlepší recepty na vánoční cukroví od našich čtenářů
Nebojte se experimentů a zkuste upéct cukroví pro mírně pokročilé

Piškotové dortíčky

* 4 žloutky * 200 g pískového cukru * 1/2 prášku do pečiva * šťáva a kůra z jednoho citronu * 140 g solamylu * 60 g hrubé mouky * 4 bílky na sníh * kokos a loupané mandle na ozdobení

Náplň:
* 150 g másla * 100 g práškového cukru * 1 žloutek * 1 lžička instantní kávy * hotová krémová náplň

1. Žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu mícháme 20 minut v misce. Přidáme solamyl promíchaný s práškem do pečiva, mouku a tuhý sníh z bílků.

2. Na vymazaný a vysypaný plech natřeme těsto asi 8 mm silné a ihned pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 minut. Z vychladlého těsta vykrajujeme kolečka těsně vedle sebe.

3. Utřeme náplň ze změklého másla, cukru, žloutku a Nescafé. Kolečka spojíme a potřeme horní stranu a boky náplní. Nakonec je obalíme v kokosu, navrch ozdobíme mandličkou a uložíme v chladu. Kolečka můžeme potřít také hotovou krémovou náplní (prodává např. Dr. Oetker).

Recept zaslala Iva Jirásková, Praha

Věžičky

* 200 g hladké mouky * 120 g másla + na vymazání * 100 g moučkového cukru * 1 vanilkový cukr * 50 g vlašských ořechů * 1 žloutek * čokoládová poleva na zdobení

Náplň:
* 100 g hrozinek * 50 g kandovaného ovoce * rum * 1 balíček piškotů * 50 g vlašských ořechů * 100 g másla nebo rostlinného tuku * citronová šťáva

1. Z hladké mouky, tuku, moučkového a vanilkového cukru, nastrouhaných vlašských ořechů a žloutku vypracujeme těsto, které necháme v chladu nejméně půl hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme plát asi 4 mm silný a formičkou vykrajujeme kolečka. Přeneseme na vymazaný plech a pečeme zvolna v předehřáté troubě na 170 °C dorůžova.

2. Na náplň propláchneme rozinky, kandované ovoce pokrájíme a vše zalijeme rumem. Necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Piškoty a ořechy nastrouháme, přidáme rozehřátý tuk, hrozinky, kandované ovoce i s rumem, citronovou šťávou a promícháme. Vždy tři vychladlá kolečka spojíme pořádnou porcí náplně a necháme ztuhnout. Vrchní kolečko ozdobíme čokoládovou polevou.

Recept zaslala Nela Javůrková, Praha

Srdíčka z kakaa

* 500 g polohrubé mouky * 300 g hery * 150 g moučkového cukru * 2 žloutky * 1 vanilkový cukr * 1 kávová lžička citronové kůry * na špičku nože mletý muškátový oříšek * 1 polévková lžíce kakaa * 1 polévková lžíce oleje

Krém:
* 50 g másla * 1 vanilkový cukr

Zpracujeme těsto z mouky, hery, moučkového a vanilkového cukru, žloutků a přidáme citronovou kůru, muškátový oříšek, kakao a olej. Vyválíme na pomoučněném vále asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme srdíčka. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 minut a necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme krém z másla a vanilkového cukru. Srdíčka k sobě slepíme a uložíme v chladu.

Recept zaslala Soňa Harasimová, Opava

Kokosové kytičky

* 140 g hladké mouky * 3/4 kávové lžičky prášku do pečiva * 60 g moučkového cukru * 1/2 vanilkového cukru * 1 malé vejce * 100 g másla * 70 g kokosu * citronová kůra

Náplň:
* 100 g čokolády * 3 polévkové lžíce smetany * 1 kávová lžička rumu * 1 polévková lžíce kokosu * marmeláda

1. Připravíme těsto z mouky, prášku do pečiva, cukru, vanilkového cukru, vejce, másla, kokosu a citronové kůry. Necháme v chladu odpočinout. Těsto vyválíme na 4 mm silný plát a vykrajujeme kolečka na spodní část a kytičky s dírkou na horní část. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 10 minut dorůžova.

2. Slepíme kolečka s kytičkami nádivkou vytvořenou z čokolády, smetany, rumu a kokosu. Horní kytičku potřeme marmeládou a namočíme v kokosu. Do vnitřního otvoru potom přidáme čokoládu nebo kandované ovoce. Uložíme v chladu.

Recept zaslala Iveta Seidlová, Všechovice

Žabí hubky

* 250 g másla * 250 g hladké mouky * 1 vejce * 1 lžíce vody * vanilkový a moučkový cukr na obalení

Náplň:
* 150 g moučkového cukru * 150 g mletých ořechů * 2 malá vejce * citronová kůra

Zpracujeme těsto z másla, hladké mouky, vejce a vody. Uložíme ho na 24 hodin do chladu. Na pomoučeném válu vyválíme těsto na 2 až 3 mm silný plát a vykrájíme kolečka. Doprostřed kolečka vložíme náplň z vajec a ořechů, cukru a citronové kůry, přeložíme napůl, okraje mírně přimáčkneme. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Po upečení ještě teplé hubky obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Recept zaslala Jana Musílková

Dortíčky

* 150 g hladké mouky * 120 g másla * 60 g mletých vlašských ořechů * 40 g moučkového cukru

Krém:
* 1 mandlový pudink * 250 g másla * 50 g moučkového cukru

Poleva:
* 3 žloutky * 100 g moučkového cukru

Vypracujeme těsto z mouky, másla, ořechů a moučkového cukru, vyválíme na 5 mm silný plát a vykrajujeme kolečka. Dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C na 10 minut. Na krém utřeme máslo s cukrem a vychladlým mandlovým pudinkem. Polevu utřeme ze žloutků a moučkového cukru. Nakonec slepíme kolečka krémem, pomažeme i po stranách a obalíme v kokosu. Povrch potřeme žloutkovou polevou, ozdobíme lískovým oříškem a uložíme v chladu.

Recept zaslala Ivana Černohouzová, Ústí nad Labem

Mšecké řezy

* 100 g moučkového cukru * 50 g hery * 1 polévková lžíce medu * 1 celé vejce * 250 g hladké mouky * 1/2 prášku do pečiva * vejce na potření * půlky jader vlašských ořechů na ozdobu

Náplň:
* 100 g moučkového cukru * 60 g másla

Promícháme cukr, tuk, med a vejce. Přidáme mouku, prášek do pečiva a zpracujeme na těsto, které rozválíme na 5 mm plát. Vykrajujeme tvary, potřeme vejcem a na polovinu přidáme půlky jader vlašských ořechů.

Pečeme na vymazaném plechu v předehřáté troubě na 140 °C asi 15 minut dorůžova. Řezy necháme alespoň 3 týdny uležet v chladu. Až před svátky utřeme v misce náplň z cukru a másla a slepíme ořechem navrch.

Recept zaslala Marie Miškovská, Mladá Boleslav

Išlsky

* 150 g celozrnné mouky * 100 g pohankové mouky * 70 g mletých ovesných vloček * 100 g hladké mouky (místo směsi můžete použit celých 420 g hladké mouky) * 140 g moučkového cukru * 300 g hery * 80 g směsi mletých vlašských ořechů (nebo různých semínek) * 4 polévkové lžíce kakaa (nebo karobu) * skořice

Krém:
* 250 g hery * 3 polévkové lžíce hrubé mouky * 1/4l vody nebo mléka * 2 polévkové lžíce moučkového cukru * 2 polévkové lžíce mletých vlašských ořechů

Čokoláda:
* 160 g hery * 120 g moučkového cukru * 1 polévková lžíce kakaa * 1 polévková lžíce solamylu * 2 polévkové lžíce vody * půlky vlašských ořechů na ozdobu

1. Všechny suroviny na těsto smícháme na vále a zpracujeme. Necháme jej do druhého dne odpočinout. Vál posypeme moukou. Těsto vyválíme na 5mm placku a vykrajujeme kolečka o průměru 3 cm. Vykrájená kolečka položíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10 až 15 minut.

2. Na krém si nejprve připravíme kaši z mouky a vody (stále mícháme) a necháme ji zchladnout. Změklou heru vyšleháme s vychladlou kaší, cukrem a oříšky dohladka. Vytvoříme krém, kterým slepujeme kolečka po dvou, a necháme je ztuhnout.

3. Na čokoládovou polevu prosejeme moučkový cukr, kakao a škrob a vše vmícháme do rozpuštěné hery. Přidáme dvě polévkové lžíce vlažné vody a vymícháme dohladka. V teplé čokoládě namáčíme vrchní stranu slepených koleček a zdobíme půlkou vlašského ořechu.

Recept zaslala Hana Dědková, Kladno

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...