Ona
Pití piva zvyšuje riziko až o 50 procent. Ilustrační foto.

Pití piva zvyšuje riziko až o 50 procent. Ilustrační foto. | foto: Daniel Beran

Pivo zvyšuje hrozbu rakoviny plic, víno snižuje

  • 18
Pití piva zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny plic, zatímco víno ho snižuje. Kdo za týden vypije více než šest piv, zvýší se riziko až o 50 procent. K tomuto závěru dospěli kanadští vědci z McGillovy univerzity, kteří svou studii zveřejnil v časopise Cancer Causes and Control.

Studie na základě údajů sesbíraných v 80. a 90. letech dochází k závěru, že lidé, kteří vypijí týdně šest a více piv si tak o 20 až 50 procent zvyšují riziko vzniku rakoviny plic. Tento poměr ale dokáže srážet dolů pravidelná konzumace ovoce a zeleniny.

Naproti tomu pití vína snižuje o 40 procent hrozbu vzniku rakoviny plic u mužů a o 70 procent u žen.

Lze to zřejmě vysvětlit rozdílností ingrediencí, u nichž se oba alkoholické nápoje vyrábějí, možná i údajně celkově zdravějším způsobem života pijáků vína. Vědci přitom ze statistik a tedy i výsledků vyloučili případy rakoviny, které by mohly být ovlivněny kouřením.

"To je hlavním problémem všech studií o souvislostech alkoholu a rakoviny plic: poznat a vyloučit vliv kouření," řekl agentuře AFP koordinátor studie Andrea Benedetti.

"Lidé, kteří pijí, jsou často také kuřáci," dodal na vysvětlenou, proč bylo třeba zpracovávat údaje za tak dlouhé časové období a obtížně je pročišťovat od vedlejších vlivů.

,