Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pivo ve společenském oděvu

  13:19aktualizováno  13:19
S ovocným pivem je to podobné jako s vínem ve slavné nerudovské básni, v níž jsou tyto verše má duši zvláštní, trochu trpká zdá se, avšak přitiskneš - li k němu ret, neodtrhneš více".
li k němu ret, neodtrhneš více".

Ortodoxní český pivař bude vždy ohrnovat nos nad třešňovými, broskvovými, malinovými, bezinkovými nebo rybízovými pivy z Belgie, Holandska, Francie nebo Kanady. Možná jenom proto, že podobná piva v životě neokusil. České země jsou sice světovou velmocí ve spotřebě piva, ale pouhou pouští, co se týká pivní pestrosti. Pšeničná nebo spontánně kvašená piva znalec piva sotva v českém obchodě najde a o ovocná sotva zakopne. Jednou z mála výjimek je belgické třešňové pivo Belle - Vue Kriek. Nemyslete si, že cizí pivovarští sládci přidávají ovoce do již hotového piva, aby dosáhli ovocného charakteru. Třešně nebo maliny, respektive ovocný cukr v nich obsažený mají prvotní úkol povzbudit druhotné kvašení nebo potlačit vínovou, nakyslou chuť některých piv. Výsledkem bývají piva překvapivě elegantní s aroma po mandlích, třešňových jádrech, která mají sladkou chuť a vůni čerstvého ovoce s tóny nakyslého koláče v doznívání. Výroba ovocného piva je také poněkud náročnější než výroba obyčejného piva. Například jedno z nejpopulárnějších ovocných piv, belgický Liefmans Kriekbier, se připravuje nejméně půlročním ležením piva se směsí dánských třešní a jejich menší a sušší belgickéou odrůdou kriek". Na každý hektolitr připadá třináct kilogramů třešní a malé množství šťávy. Aby byl zaručen maximální kontakt piva s třešněmi, jsou pivovarské nerezové tanky horizontální a velmi mělké. Pracovníci, kteří přidávají třešně, stejně jako ti, kteří odstraňují pecky a slupky, se uvnitř tanku musí plazit. Výsledek ovšem stojí za to. Toto pivo má excelentní ovocnou vůni, chuť podobnou brandy a vyvažující tříslovou suchost. O popularitě těchto piv svědčí i způsob jejich servírování. Některá se podávají ve sklenicích podobných těm, do kterých se nalévá šampaňské, jiná zase vyžadují široké poháry, další je potřeba servírovat ve sklenicích tulipánovitého tvaru. Tato piva se nesmějí hltat o překot, nepodávají se příliš studená, protože jinak nevynikne jejich delikátnost. Mistři ve výrobě těchto pivních specialit, Belgičané, k těmto pivům přistupují s podobnou vážností jako Francouzi k vínům. Možná proto svým ovocným pivům říkají pivo ve společenském oděvu". Podávají se jako aperitivy na počátku oběda, nahrazují víno při hlavním chodu, a dokonce zesilují chuťový zážitek při pojídání ovocných nebo pěnových dezertů. Přes všechny klady je však potřeba říct, malinové pivo je malinové pivo, ale plzeň je plzeň.


Autor:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Ještě než zemřela, zabalila Britka 18 narozeninových dárků pro syna

Moderátorka britské televizní stanice BBC Rachael Blandová se synem Freddiem v...

Čtyřicetiletá moderátorka televizní stanice BBC Rachael Blandová prohrála na začátku září dvouletý boj se zákeřnou...



Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz