Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pivo vám nechutná a po víně vás bolí hlava? Tak vyzkoušejte cider

  3:59aktualizováno  3:59
Jestli je nějaký alkoholický nápoj doslova předurčen k tomu, aby se stal exkluzivním partnerem dámských dýchánků, pak je to určitě cider. Už proto, že je méně opojný než víno, méně hořký než pivo a méně sladký než limonády.
Cider

Cider | foto: Ilustrační foto

Ve světě se tenhle lahodný jemně perlivý a mírně alkoholický nápoj na bázi fermentovaného jablečného moštu pije už stovky let, Češi se s ním ale teprve opatrně seznamují. Nejvíc doma je v Anglii a ve Francii, ale oblíbili si jej třeba i obyvatelé Skandinávie nebo Španělé.

Cider, nebo cidre?

Jen v samotné Anglii se každoročně vypije okolo 500 milionů litrů cideru. A přitom není cider jako cider. Ten anglický se svým charakterem blíží spíše pivu – má nižší obsah cukrů, obsahuje více alkoholu a více tříslovin. Naproti tomu tradiční francouzský cidre disponuje bohatou šumivostí a vyšším obsahem ovocných cukrů. Připomíná tak nejvíce šampaňské, čemuž dopomáhá i shodný typ používaných lahví. Cider se ve Francii používá i k výrobě světoznámé brandy Calvados či k přípravě oblíbeného aperitivu jménem pommeau.

Docela dobrý nápad

Našinec, který si lahodný jablečný nápoj zamiloval při svých cestách po světě, měl donedávna velmi omezené možnosti jej popíjet i doma. Dovážený cider jste ve zdejších restauracích i prodejnách potkávali asi tak často jako jeptišku na diskotéce, a tak se pár nadšenců z Moravy sebralo a převedlo do praxe úsloví "Pokud něco nemůžeš sehnat, vyrob si to sám!" Výsledkem je Mad Apple, historicky první český cider, kterého se jen za první půlrok vypilo přes 20 tisíc litrů. A není to žádná prachsprostá napodobenina, nýbrž 100% přírodní jemně perlivý nápoj z kvalitních českých jablek, který obsahuje 6 % alkoholu a žádné přidané konzervační látky, barviva či ochucovadla.

Na začátku bylo jablko

"První pokusy probíhaly na jaře 2008 v improvizovaných podmínkách naší zahrady a byly spíše úsměvné," vzpomíná Lenka Beranová z první české firmy, která se rozhodla cider vyrábět. "Postupem času jsme ale pomocí experimentů s nejrůznějšími odrůdami jablek, stupni filtrace a dalšími kroky výroby vychytali všechny mouchy a dosáhli tak osvěžující a plnohodnotné chuti."

"Výrobní postupy vzešly ze zahraniční spolupráce s malými anglickými producenty cideru, kteří ještě stále dodržují klasické metody přípravy," přibližuje pozadí přípravy Václav Beran z výrobního a technologického oddělení firmy Mad Apple. Po řízené fermentaci jablečného moštu v nerezových nádobách je nápoj filtrován a následně stáčen do lahví, které jsou připraveny k šetrné pasterizaci. "Filtrace, která způsobuje ztrátu části chuťové složky, je nezbytným zlem. Bez ní by totiž nápoj nebyl dostatečně vizuálně estetický a v českém prostředí bez dostatečné tradice cideru by si jen těžko hledal své zastánce. Správná filtrace tak představuje docílení dokonalé rovnováhy, která lahodí současně zraku i chuti," dodává Beran.

cider a dějiny

* Věčný spor Anglie a Francie bublá i v láhvi cideru. Obě země se přou o autorství jablečného moku. Odborníci se obvykle přiklání na stranu Anglie, čemuž napomáhá i fakt, že první písemně podložený doklad o postupu jeho výroby pochází z Norfolku roku 1205.
* Ve středověku byla výroba cideru soustředěna zejména za zdi klášterů a opatství.
* Cider byl dokonce svého času tak populární, že sloužil jako část výplaty dělníků.
* V období námořních výprav dostávala posádka lodi jednu skleničku cideru denně jako účinnou prevenci proti kurdějím.
* Zmínky o historické existenci nápoje na bázi cideru na našem území neexistují, a to i přesto, že patříme k tradičním producentům jablek.

Autor:






Nejčtenější

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.