Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Po pivu se tloustne, plechovkové je hnusné a další pivní mýty

  0:03aktualizováno  0:03
Až budete na čarodějnice zapíjet opečeného buřta orosenou dvanáctkou, asi nad obsahem svého půllitru moc mudrovat nebudete. Ovšem některé z následujících mýtů o našem národním nápoji možná máte také zalezlé pod kůží. V čem se nad sklenkou piva nejčastěji pleteme?
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

1.Pivo není tak zdravé jako víno

Odedávna se má za to, že dát si víno je mnohem zdravější než pít pivo. Není to však docela pravda. I zlatavý mok totiž obsahuje tolik vychvalované antioxidanty, ale navíc je zdrojem minerálních látek a proteinů. Pivo bývá dokonce doporučováno jako ideální nápoj po sportovní aktivitě, protože působí podobně jako iontový nápoj.

2.Tmavé pivo je silnější než světlé

To je poměrně rozšířený mýtus, který se však nezakládá na pravdě. Barva piva totiž naprosto nic nevypovídá o tom, kolik obsahuje alkoholu. Některá tmavá piva proto lezou do hlavy významně méně než světlí siláci.

3.Desítka má deset procent alkoholu a dvanáctka dvanáct

Tak to samozřejmě není. Pokud by ve „dvanáctce“ bylo 12 % alkoholu, tak bychom už po jednom kousku měli pěknou opičku. Čísla 10, 11, 12 a podobně označují stupňovitost piva, která je zjednodušeně řečeno dána množstvím sladu použitého k jeho výrobě. Pokud je pivo označeno jako dvanáctka, obsahuje mladina 12 % sladových látek, především cukrů.

A co to vlastně je mladina? Jedná se o meziprodukt při výrobě piva, který neobsahuje žádný alkohol. Ten vzniká až během hlavního kvašení činností pivovarských kvasnic.

„Čím je stupňovitost vyšší, tím je pivo i chuťově plnější, což poslední dobou vyhledává čím dál více lidí,“ vysvětluje sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek. „Obsah alkoholu pak závisí na koncentrací cukru v mladině a míře jeho prokvašení. Například naše desítka má 4,3 % a dvanáctka 5,2 % alkoholu.“

Ilustrační snímek

4.Dobré pivo musí být průzračně čiré

To, že je pivo zakalené, ještě neznamená, že je zkažené. Třeba takové nefiltrované pivo je naopak vyhledávanou lahůdkou. Podle Věry Hönigové z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského tkví jeho půvab v tom, že z něj nebyly odděleny pivovarské kvasinky.

„Proto je chuťově bohatší a obsahuje i více vitaminů skupiny B a minerálů. Vyšší obsah minerálních látek závisí na množství přítomných kvasinek,“ dodává odbornice.

5.Po pivu se tloustne

Stalo se už takovým folklórem označovat pivo za viníka zakulacených postav. Jenže sám nápoj za to nemůže. Záleží spíše na tom, kolik ho denně vypijete a jaký je váš denní příjem a výdej kalorií.

Podle Věry Hönigové je pivo koktejl nutričně významných látek. „Je ovšem pravda, že hořké chmelové látky obsažené v pivu podporují trávení a zvyšují apetit,“ připouští. „Takže se vlastně tloustne po jídle, které člověk povzbuzen pitím piva sní“. Pro zajímavost energetická hodnota výčepního piva je pouze asi 130 kJ/100 ml, zatímco červené víno má dokonce 300 kJ/100 ml.

Když to ale vezmete kolem a kolem, je docela jedno, jestli to přeháníte s pivem nebo s čokoládovými dorty – základem zdravého životního stylu je zkrátka umírněnost.

6.Pivo se musí pít jedině dobře vychlazené

Mnoho milovníků piva tvrdí, že jejich oblíbený nápoj je nejlepší hodně studený. Záleží však na tom, jaký typ zlatého moku si dopřáváte.

Například ležák nebo světlé výčepní pivo by se měly podávat při teplotě od 5 do 7 stupňů Celsia, ale třeba takový „ale“ by měl mít ideálně 8 až 10 stupňů a některé speciály se servírují i při vyšších teplotách.

Speciální kategorií je pak pivní svařák – v Polsku mu říkají piwo grzane – připravovaný s medem a kořením. Z toho se doslova kouří.

7.Pivo z plechovky není dobré

Mezi pivaři stále převládá názor, že nejlepší pivo je točené nebo v lahvi, nad tím plechovkovým mnoho z nich opovržlivě mává rukou. Přitom pokud se jedná o způsob balení, je plechovka naprostým ideálem.

Kromě toho, že dovede zdaleka nejlépe uchránit svůj obsah jak před slunečním světlem, tak před přístupem kyslíku, je navíc o polovinu lehčí než „lahváč“ a také zabere méně místa, takže doprava je mnohem efektivnější a ekologičtější.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Kosmetické vychytávky dokážou zpříjemnit chladné dny.
Deset věcí, které vám zpříjemní podzim. Tmavá rtěnka nebo tuhý parfém

Sychravé podzimní dny vám nemusí kazit náladu. Jsou skvělou příležitostí, abyste si mohla v teple domova vychutnat kosmetické novinky nadcházející sezony. Máte...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm způsobů, jak se rychle zbavit stresu

Určitě to dobře znáte. Zrychlí se vám tep, sevře se hrdlo a žaludek a najednou máte pocit, že se nemůžete pořádně nadechnout. Stres útočí. Poradíme vám pár...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Srbský ajvar
Paprika jinak než jsme zvyklí. Džuveč, ajvar a jiné inspirace z Balkánu

Komu se už přejedlo lečo nebo plněné papriky, může s touhle úžasnou zeleninou vyrazit trochu dál od domova. Paprika je totiž jedním ze stavebních kamenů skvělé...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.