Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pivní recepty nejen pro chlapy

  1:17aktualizováno  1:17
Až se zase bude váš muž chystat "na jedno", nabídněte mu pivní menu podle šéfkuchaře Romana Jaška a uvidíte, že už ho do hospody nedostanete ani párem volů. Zejména, když bude mít speciality připravené s využitím tradičního českého nápoje čím zapíjet.

Pečená panenka v černé pivní omáčce se špeclemi | foto: Královský pivovar Krušovice

Recepty připravil šéfkuchař Roman Jašek, který působí v Pivovarské restauraci v Brně a specializuje se na tradiční recepty nejen s pivní tématikou.

Pomazánka z pivního sýra

Pro 5 osob

* 450 g pivního sýra
* 2 středně velké cibule
* několik cherry rajčátek
* pažitka
* 75 g másla
* 100 ml Desítky
* 1 lžíce hořčice
* mletý zelený pepř
* mletá paprika

1. Pivní sýr nakrájíme na tenké plátky a poskládáme na talíř.
2. Přidáme máslo také na tenké plátky a velmi jemně nakrájenou cibuli.
3. Lehce poprášíme mletou sladkou paprikou a zeleným pepřem, dozdobíme rajčátky a pažitkou a servírujeme se šnitkem piva.
4. Na talíři potom vše rozmícháme a mažeme na pečivo.

Pečená husí játra se sladkou cibulí

Pro 5 osob

* 500 g husích jater
* 2 větší cibule
* 90 g ostrého kečupu
* 2,5 dcl černého piva
* 5 polévkových lžic oleje
* 10 krajíců chleba
* sůl, pepř, česnek, Tabasco, čerstvý tymián

1. Játra očistíme, odblaníme, propláchneme ve studené vodě a osušíme. Osolíme, opepříme a zprudka opečeme v teflonové pánvi. Pak je odstavíme z plotny a necháme okapat přebytečný tuk.
2. V pánvi orestujeme na oleji cibulku dozlatova, přidáme kečup a opatrně Tabasca. Vše orestujeme, přidáme černé pivo a necháme částečně zredukovat. Dochutíme solí, zeleným pepřem a rozetřeným česnekem. Necháme zchladnout a přelijeme na opečená játra.
3. Z krajíců chleba vykrojíme kolečka a lehce je opečeme na grilu. Servírujeme je na velký talíř, do středu položíme opečené plátky chleba a přelijeme játry se šťávou, dozdobíme čerstvým tymiánem.

Pivovarská zelňačka s houbami a smetanou

(Tento recept sice přímo neobsahuje pivo jako ingredienci, výborně se ale hodí pro kombinaci s ním.)

Pro 5 osob

* uzený vývar
* 400 g kysaného zelí
* kapka oleje
* 1 bílá cibule
* polévková lžíce mleté papriky
* 100 g žampionů
* 100 g oravské slaniny
* 100 g paprikové klobásy
* 100 g uzeného masa
* 150 ml smetany
* 3 větší brambory
* polévkové koření, bobkový list, mletý pepř, sůl, petrželová nať

1. Uzený špek, slaninu, cibuli, žampiony a uzené maso nakrájíme na kostky. Postupně orestujeme v hrnci dozlatova. Přisypeme papriku a zalijeme vývarem. Přidáme pokrájené kysané zelí a vaříme.
2. Po 10 minutách přidáme na kostky nakrájené brambory, poté zahustíme, dochutíme a necháme provařit. Při servírování dozdobíme smetanou.

Střapatý candát v pivním těstíčku s bylinkovou bramborovou kaší

Pro 5 osob

* 750 g filetu z candáta
* olej na smažení
* dvě špetky česneku
* 5 vajec
* 150 ml Desítky
* 125 g hladké mouky
* čerstvá bazalka a plocholistá petrželová nať
* bramborové pyré
* tymián, citron, pažitka, sůl, zelený pepř
* listový salát podle chuti

1. Filet z candáta ponecháme s kůží, kterou velmi opatrně nařežeme, abychom maso neporušili. Osolíme, lehce opepříme zeleným pepřem a pokapeme citronovou šťávou.
2. Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do předem připravené směsi žloutků, mouky a piva. Filety vkládáme do těstíčka, potom smažíme v rozpáleném oleji.
3. Rybu servírujeme s bramborovým pyré, do kterého předtím vmícháme nasekané bylinky, a s listovým salátem.

Pečená panenka v černé pivní omáčce s máslovými špeclemi

Pro 5 osob

* 1 kg vepřové panenky
* 1/2 celeru
* 1 mrkev
* 500 ml oleje

Na glazování šalotky:
* 750 g šalotek
* 90 g másla
* 1 lžíci cukru
* černé pivo
* 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, sůl, pepř
* nasekaná čerstvá petrželová nať

Na omáčku:
* 250 ml černého piva
* 100 g hladké mouky
* 1 mrkev
* 1/2 celeru
* bobkový list

Na špecle:
* 250 g polohrubé mouky
* perlivá minerálka
* sůl
* 1 vejce
* 100 g másla

Na fazolkové lusky ve slaninovém kabátku:
* zelené fazolky
* 10 plátků slaniny
* máslo

1. Panenku očistíme a nakrájíme na 200 gramové válečky. Jednotlivé kousky masa naložíme do oleje, do kterého jsme předtím dali na kostičky nakrájený celer, mrkev a nasekaný rozmarýn.
2. Maso necháme alespoň jeden den marinovat. Poté jej opečeme na grilu z obou stran tak, aby se vytvořila kůrčička. Hotové maso odstavíme, aby se šťávy uvnitř propojily.
3. Do velké pánve vložíme šalotky a zalijeme pivem. Přidáme máslo, cukr, tymián, podle chuti sůl a pepř a přivedeme k varu. Zvolna dusíme 10 minut, až se tekutina téměř vypaří a šalotky jsou zlatohnědé.
4. Na omáčku orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky společně s bobkovým listem a pepřem. Podlijeme černým pivem a výpekem z masa. Provaříme a zahustíme zámažkou připravenou z mouky a tuku.
5. Z polohrubé mouky, vody, soli a vejce vytvoříme táhlé těsto. Z něj pomocí speciálního struhadla tvoříme špecle, které vkládáme do vroucí vody. Až vyplavou na hladinu, vyjmeme je a na pánvi opečeme dozlatova.
6. Nejdříve odstřihneme konce fazolových lusků. Dáme vařit osolenou vodu a po přivedení k varu v ní lusky 10 minut blanšírujeme. Poté scedíme a opláchneme ve studené vodě. Uděláme balíčky: vždy asi 8 lusků zabalíme do plátků slaniny. Máslo roztopíme v pánvičce a balíčky v něm opékáme, až bude slanina křupavá.

ke kaprovi si dejte světlý ležák Pivní sommeliér Královského pivovaru Krušovice Ondřej Koucký vystudoval obor pivovarnictví a sladovnictví na Vysoké škole chemicko-technologické. Pivo a jeho degustace není jen jeho profesí, ale také velkým koníčkem, stejně jako gastronomie. Kamkoli přijede, ochutnává místní pivo - na svém kontě už má poměrně rozsáhlou chuťovou „sbírku“. V práci pro Krušovice odpovídá zejména za receptury jednotlivých piv a systémy řízení kvality. Proto jsme mu v předvánočním čase položili tři otázky, ve kterých hraje pivo hlavní roli: Pivo je u nás vnímáno obvykle jako běžný nápoj pro osvěžení a se slavnostními okamžiky si spojujeme spíš víno nebo sekty. Přesto, chceme-li třeba klasické štědrovečerní menu (rybí polévka, kapr, bramborový salát) zapíjet pivem, jaké byste doporučil? Určitě by to mělo být světlé lehčí pivo vyvážené chuti. Buď nějaký méně výrazný světlý ležák nebo lehčí pivo pšeničné. Doporučuji například Krušovický Mušketýr. Existují druhy piv vhodné spíše pro ženy? A naopak piva typicky mužská? Volba piva je věcí chuti každého z nás, stejně jako nelze jednoznačně říci, že existují ženská a mužská jídla. Fyziologicky jsou ženy citlivější na hořkost, takže řadě žen mohou připadat některá piva „příliš hořká“, ale v praxi se mi to moc nepotvrdilo. Na druhou stranu muži jsou vnímavější ke sladké chuti, takže vyhledávají spíše méně sladká a více hořká piva. U nás je historicky zakořeněno, že ženy pijí více tmavá piva. Pravděpodobně je to tím, že jsou/bývala sladší a méně hořká a jsou chuťově pestřejší díky karamelové chuti, ale je to spíš klišé, protože existují i tmavá piva, která mají do sladké chuti daleko. Ve světě se s pivy směřovanými na konkrétní pohlaví setkat můžete. Které pivo chutná nejvíce právě vám? Nedá se říci, že bych měl nejoblíbenější pivo, rád ochutnávám všechna piva, ale za poslední dobu mohu říci, že mne nadchl například patnáctistupňový Regenerátor, což je vánoční speciál z Velkého Března.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.