Svoje poznatky zveřejnili japonští vědci v americkém časopise Journal of the National Cancer Institute.
Protirakovinné vlastnosti kofeinu vypozorovali nejprve na laboratorních zvířatech. Poté analyzovali zprávu o stavu zdraví za období deseti let a sledovali spotřebu kávy u velké skupiny lidí, z nichž polovina měla rakovinu jater.
Zjistili, že ti, kdo vůbec nebo téměř vůbec nepili kávu, byli častěji postiženi rakovinou jater (průměrně 574 případů rakoviny na 100 tisíc lidí) . Mezi lidmi, kteří pili denně tři až čtyři šálky kávy, se naopak rakovina objevila ve 214 případech ze sta tisíc lidí.
Ve zkoumané skupině bylo 90 452 Japonců ve věku nad čtyřicet let, z toho asi polovina mužů. Kromě spotřeby kávy brali vědci v úvahu i další faktory, jako je infekce virem hepatitidy, pohlaví, věk nebo stravovací návyky.