Doporučujeme

Kakaová roláda s višněmi | foto: Isifa

Piškotoví šneci

Jsou rychlé a snadné a přitom lehké jako sen a sladké jako první polibek. Překvapte návštěvu jednou z variací na roládu.


Kakaová roláda s višněmi

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 15 minut + 12 minut pečení

* 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
* 70 g moučkového cukru
* 20 g kakaa, holandského typu + trochu na poprášení plátu
* 1 lžička škrobové moučky
* 40 g hrubé mouky
* trochu másla na potření pečicího papíru
* 500 ml smetany na šlehání 33%
* 1 ztužovač šlehačky
* 1-2 lžíce cukru moučka
* asi 30 višní nebo třešní, kompotovaných
* čokoládové hoblinky na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 stupňů. Plech vyložíme omaštěným pečicím papírem. Ovoce scedíme a necháme v cedníku okapat a oschnout. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, dokud nezdvojnásobí objem. Přidáme kakao a škrobovou moučku, ještě chvíli prošleháme a zlehka vmícháme tuhý sníh a hrubou mouku.

2. Těsto vlijeme na připravený plech. V rozpálené troubě rychle upečeme, trvá to asi 10-12 minut. Plát těsta poprášíme kakaem, překlopíme na čistou utěrku, povrch poprášíme kakaem a srolujeme.
Necháme vychladnout.

3. Smetanu ušleháme se ztužovačem a moučkovým cukrem. Roládu opatrně rozbalíme a plát naplníme 2/3 ušlehané smetany. Poklademe osušeným ovocem a zatočíme. Povrch potřeme šlehačkou a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

Aby se roláda povedla

1. Plech vyložíme pečicím papírem a zlehka potřeme máslem.
2. Na vymazaný pečicí papír nalijeme připravené piškotové těsto a uhladíme stěrkou.
3. Po upečení (pozor, abychom roládu nepřesušili, špatně by se zavinovala!) těsto poprášíme moukou nebo kakaem, zakryjeme čistou utěrkou a plát vyklopíme.
4. Ihned odstraníme pečicí papír a ještě horký plát těsta zavineme s utěrkou. Necháme vychladnout a teprve pak dále zpracováváme.

Mandlová roláda s meruňkami

NA 1 ROLÁDU - 1 KLASICKÝ PEČICÍ PLECH

Příprava: 20 minut + 12 minut pečení

* 150 g moučkového cukru
* 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
* 160 g mletých loupaných mandlí + trochu sekaných
* hladká mouka na posypání plátu
* trochu másla
* 2-3 lžíce džemu
* 1 lžíce meruňkovice nebo ovocného likéru
* 300 ml smetany 33%
* 1 ztužovač šlehačky
* 4 meruňky
* pár lístků meduňky na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 160-170 stupňů. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do bílé pěny. Bílky ušleháme v suché a odmaštěné nádobě na tuhý sníh. K žloutkové směsi přisypeme mleté mandle, promícháme a zlehka vmícháme sníh z bílků.

2. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem potřeným máslem a rovnoměrně uhladíme stěrkou. Pomalu pečeme ve střední části trouby dorůžova, přibližně 12 minut. Plát těsta i s papírem překlopíme na pomoučenou čistou utěrku, papír stáhneme a povrch opět poprášíme moukou. Ihned pomocí utěrky srolujeme a takto necháme úplně vychladnout.

3. Meruňkový džem promícháme s alkoholem a vychlazenou smetanu ušleháme se ztužovačem šlehačky. Meruňky osušíme a nakrájíme na dílky. Vychladlý plát opatrně rozvineme, podle potřeby zarovnáme nožem okraje, potřeme džemem a částí ušlehané smetany a opět srolujeme.

4. Konce rolády seřízneme a povrch potřeme a ozdobíme zbylou šlehačkou, meruňkami, lístky meduňky a posypeme sekanými mandlemi.

Piškotové trojhránky s jahodami

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 15 minut + 10 minut pečení

* 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
* 70 g moučkového cukru
* 50 g hrubé mouky
* 1 vanilkový cukr
* trochu másla na potření pečicího papíru
* trochu hladké mouky na poprášení plátu
* 250 ml smetany na šlehání
* 1 ztužovač šlehačky
* 250-300 g čerstvých jahod

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme máslem. Žloutky s cukrem vyšleháme do husté bílé pěny a z bílků a vanilkového cukru připravíme tuhý sníh.
Metly a miska při šlehání bílků musí být suché a odmaštěné, jinak by se sníh neušlehal dotuha.

2. Obě hmoty smícháme společně s prosátou moukou a rozetřeme na připravený plech. Rovnoměrně uhladíme a pečeme v rozpálené troubě asi 8-10 minut do růžova. Upečený plát poprášíme hladkou moukou a ihned překlopíme na utěrku nebo plátěný ubrousek, stáhneme pečicí papír, který necháme ležet na těstě, a necháme vychladnout. Jahody omyjeme, osušíme a větší kousky překrájíme.

3. Dobře vychlazenou smetanu ušleháme společně se ztužovačem. Plát potřeme lehce šlehačkou a přendáme do trojúhelníkové terinkové formy. Těsto vytvarujeme podle formy, naplníme jahodami a okraje přehneme přes jahody a přetáhneme fólií. Necháme chvíli v chladu odpočinout, aby piškot získal požadovaný tvar. Před podáváním vyklopíme z formy a ozdobíme šlehačkou a zbylými jahodami.

Kávová roláda s kakaem

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 30 minut + 10 minut pečení

* 4 vejce
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 100 g hladké mouky + trochu na poprášení
* trochu másla Na krém:
* 300 ml mléka
* 1 vanilkový pudink
* 50 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 150 g másla
* 1 lžíce kávového likéru
* 1 lžíce rozpustné kávy
* trochu kakaa na poprášení rolády * šlehačka a kávová zrna v čokoládě na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. V části mléka rozmícháme pudink a smícháme se zbylým mlékem. Za stálého míchání uvedeme k varu a dvě minuty povaříme. Před dovařením osladíme a necháme vychladnout. Občas promícháme.

2. Na těsto v míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Z bílků s vanilkovým cukrem vyšleháme tuhý sníh, vmícháme prosátou mouku a opatrně přimícháme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme v rozpálené troubě asi 8-10 minut.

3. Povrch těsta poprášíme hladkou moukou, otočíme na čistou utěrku a stáhneme pečicí papír. Chladný pudink rozšleháme elektrickým šlehačem a zašleháme do něj po kapkách kávový likér, ve kterém jsme ještě rozpustili kávu s pár kapkami vody, a postupně zašleháváme změklé máslo. Vše by mělo mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

4. Plát na roládu potřeme krémem, srolujeme z kratší strany a necháme v chladu ztuhnout. Před podáváním seřízneme okraje, roládu poprášíme přes sítko kakaem a ozdobíme šlehačkou a kávovými zrny v čokoládě.

Čokoládová roláda se smetanovým krémem

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 10 minut + 10 minut pečení

* 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
* 120 g cukru moučka
* 50 g čokolády na vaření + na hoblinky
* 15 g kakaa
* 50 g hrubé mouky
* trochu tuku
* trochu hladké mouky nebo kakaa
* 250 ml smetany na šlehání 33% či 40%
* 1 ztužovač šlehačky
* 1 vanilkový cukr
* cukr moučka na dochucení smetany
* 250 ml zakysané lahůdkové smetany

1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Žloutky a cukr šleháme do bílé pěny, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přidáme kakao a nastrouhanou čokoládu a promícháme nebo krátce prošleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a s prosátou moukou postupně zlehka vmícháme ke žloutkům s čokoládou.

2. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a rychle upečeme v předehřáté troubě, 8-10 minut. Upečený plát poprášíme hladkou moukou nebo kakaem, překlopíme na čistou utěrku, pečicí papír sloupneme a roládu srolujeme pomocí utěrky.

3. Smetanu s oběma cukry a ztužovačem ušleháme v pevnou šlehačku a smícháme se zakysanou smetanou. Roládu rozvineme, potřeme po celé ploše dvěma třetinami krému a opět pomocí papíru nebo utěrky stočíme. Povrch potřeme zbylým smetanovým krémem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami. Necháme v ledničce ztuhnout a potom krájíme na jednotlivé plátky.

  • Vybrali jsme pro Vás