Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Piškotoví šneci

  0:12aktualizováno  0:12
Jsou rychlé a snadné a přitom lehké jako sen a sladké jako první polibek. Překvapte návštěvu jednou z variací na roládu.

Kakaová roláda s višněmi | foto: Isifa


Kakaová roláda s višněmi

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 15 minut + 12 minut pečení

* 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
* 70 g moučkového cukru
* 20 g kakaa, holandského typu + trochu na poprášení plátu
* 1 lžička škrobové moučky
* 40 g hrubé mouky
* trochu másla na potření pečicího papíru
* 500 ml smetany na šlehání 33%
* 1 ztužovač šlehačky
* 1-2 lžíce cukru moučka
* asi 30 višní nebo třešní, kompotovaných
* čokoládové hoblinky na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 stupňů. Plech vyložíme omaštěným pečicím papírem. Ovoce scedíme a necháme v cedníku okapat a oschnout. Žloutky šleháme s cukrem do pěny, dokud nezdvojnásobí objem. Přidáme kakao a škrobovou moučku, ještě chvíli prošleháme a zlehka vmícháme tuhý sníh a hrubou mouku.

2. Těsto vlijeme na připravený plech. V rozpálené troubě rychle upečeme, trvá to asi 10-12 minut. Plát těsta poprášíme kakaem, překlopíme na čistou utěrku, povrch poprášíme kakaem a srolujeme.
Necháme vychladnout.

3. Smetanu ušleháme se ztužovačem a moučkovým cukrem. Roládu opatrně rozbalíme a plát naplníme 2/3 ušlehané smetany. Poklademe osušeným ovocem a zatočíme. Povrch potřeme šlehačkou a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.

Aby se roláda povedla

1. Plech vyložíme pečicím papírem a zlehka potřeme máslem.
2. Na vymazaný pečicí papír nalijeme připravené piškotové těsto a uhladíme stěrkou.
3. Po upečení (pozor, abychom roládu nepřesušili, špatně by se zavinovala!) těsto poprášíme moukou nebo kakaem, zakryjeme čistou utěrkou a plát vyklopíme.
4. Ihned odstraníme pečicí papír a ještě horký plát těsta zavineme s utěrkou. Necháme vychladnout a teprve pak dále zpracováváme.

Mandlová roláda s meruňkami

NA 1 ROLÁDU - 1 KLASICKÝ PEČICÍ PLECH

Příprava: 20 minut + 12 minut pečení

* 150 g moučkového cukru
* 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
* 160 g mletých loupaných mandlí + trochu sekaných
* hladká mouka na posypání plátu
* trochu másla
* 2-3 lžíce džemu
* 1 lžíce meruňkovice nebo ovocného likéru
* 300 ml smetany 33%
* 1 ztužovač šlehačky
* 4 meruňky
* pár lístků meduňky na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 160-170 stupňů. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do bílé pěny. Bílky ušleháme v suché a odmaštěné nádobě na tuhý sníh. K žloutkové směsi přisypeme mleté mandle, promícháme a zlehka vmícháme sníh z bílků.

2. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem potřeným máslem a rovnoměrně uhladíme stěrkou. Pomalu pečeme ve střední části trouby dorůžova, přibližně 12 minut. Plát těsta i s papírem překlopíme na pomoučenou čistou utěrku, papír stáhneme a povrch opět poprášíme moukou. Ihned pomocí utěrky srolujeme a takto necháme úplně vychladnout.

3. Meruňkový džem promícháme s alkoholem a vychlazenou smetanu ušleháme se ztužovačem šlehačky. Meruňky osušíme a nakrájíme na dílky. Vychladlý plát opatrně rozvineme, podle potřeby zarovnáme nožem okraje, potřeme džemem a částí ušlehané smetany a opět srolujeme.

4. Konce rolády seřízneme a povrch potřeme a ozdobíme zbylou šlehačkou, meruňkami, lístky meduňky a posypeme sekanými mandlemi.

Piškotové trojhránky s jahodami

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 15 minut + 10 minut pečení

* 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
* 70 g moučkového cukru
* 50 g hrubé mouky
* 1 vanilkový cukr
* trochu másla na potření pečicího papíru
* trochu hladké mouky na poprášení plátu
* 250 ml smetany na šlehání
* 1 ztužovač šlehačky
* 250-300 g čerstvých jahod

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme máslem. Žloutky s cukrem vyšleháme do husté bílé pěny a z bílků a vanilkového cukru připravíme tuhý sníh.
Metly a miska při šlehání bílků musí být suché a odmaštěné, jinak by se sníh neušlehal dotuha.

2. Obě hmoty smícháme společně s prosátou moukou a rozetřeme na připravený plech. Rovnoměrně uhladíme a pečeme v rozpálené troubě asi 8-10 minut do růžova. Upečený plát poprášíme hladkou moukou a ihned překlopíme na utěrku nebo plátěný ubrousek, stáhneme pečicí papír, který necháme ležet na těstě, a necháme vychladnout. Jahody omyjeme, osušíme a větší kousky překrájíme.

3. Dobře vychlazenou smetanu ušleháme společně se ztužovačem. Plát potřeme lehce šlehačkou a přendáme do trojúhelníkové terinkové formy. Těsto vytvarujeme podle formy, naplníme jahodami a okraje přehneme přes jahody a přetáhneme fólií. Necháme chvíli v chladu odpočinout, aby piškot získal požadovaný tvar. Před podáváním vyklopíme z formy a ozdobíme šlehačkou a zbylými jahodami.

Kávová roláda s kakaem

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 30 minut + 10 minut pečení

* 4 vejce
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 100 g hladké mouky + trochu na poprášení
* trochu másla Na krém:
* 300 ml mléka
* 1 vanilkový pudink
* 50 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 150 g másla
* 1 lžíce kávového likéru
* 1 lžíce rozpustné kávy
* trochu kakaa na poprášení rolády * šlehačka a kávová zrna v čokoládě na ozdobu

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. V části mléka rozmícháme pudink a smícháme se zbylým mlékem. Za stálého míchání uvedeme k varu a dvě minuty povaříme. Před dovařením osladíme a necháme vychladnout. Občas promícháme.

2. Na těsto v míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Z bílků s vanilkovým cukrem vyšleháme tuhý sníh, vmícháme prosátou mouku a opatrně přimícháme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme v rozpálené troubě asi 8-10 minut.

3. Povrch těsta poprášíme hladkou moukou, otočíme na čistou utěrku a stáhneme pečicí papír. Chladný pudink rozšleháme elektrickým šlehačem a zašleháme do něj po kapkách kávový likér, ve kterém jsme ještě rozpustili kávu s pár kapkami vody, a postupně zašleháváme změklé máslo. Vše by mělo mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

4. Plát na roládu potřeme krémem, srolujeme z kratší strany a necháme v chladu ztuhnout. Před podáváním seřízneme okraje, roládu poprášíme přes sítko kakaem a ozdobíme šlehačkou a kávovými zrny v čokoládě.

Čokoládová roláda se smetanovým krémem

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 10 minut + 10 minut pečení

* 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
* 120 g cukru moučka
* 50 g čokolády na vaření + na hoblinky
* 15 g kakaa
* 50 g hrubé mouky
* trochu tuku
* trochu hladké mouky nebo kakaa
* 250 ml smetany na šlehání 33% či 40%
* 1 ztužovač šlehačky
* 1 vanilkový cukr
* cukr moučka na dochucení smetany
* 250 ml zakysané lahůdkové smetany

1. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Žloutky a cukr šleháme do bílé pěny, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Přidáme kakao a nastrouhanou čokoládu a promícháme nebo krátce prošleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a s prosátou moukou postupně zlehka vmícháme ke žloutkům s čokoládou.

2. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a rychle upečeme v předehřáté troubě, 8-10 minut. Upečený plát poprášíme hladkou moukou nebo kakaem, překlopíme na čistou utěrku, pečicí papír sloupneme a roládu srolujeme pomocí utěrky.

3. Smetanu s oběma cukry a ztužovačem ušleháme v pevnou šlehačku a smícháme se zakysanou smetanou. Roládu rozvineme, potřeme po celé ploše dvěma třetinami krému a opět pomocí papíru nebo utěrky stočíme. Povrch potřeme zbylým smetanovým krémem a ozdobíme čokoládovými hoblinkami. Necháme v ledničce ztuhnout a potom krájíme na jednotlivé plátky.







Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.