Pirohy a tvarohový dezert vám zachutnají, i když nemáte polskou krev

  0:33
Zaměstnanci Polského institutu zalovili v rodinných kuchařkách a podělili se s námi o své osvědčené recepty na oblíbená národní jídla. Pokud vás zajímá, jak chutnají přímo od Poláků, můžete se zastavit na Dnech polské kuchyně a kultury v Praze. Pokud jste nedočkaví, můžete se do nich pustit sami.
Pirohy se zelím a houbami zdobené smaženou cibulkou

Pirohy se zelím a houbami zdobené smaženou cibulkou | foto: Profimedia.cz

Pirohy s kysaným zelím a houbami

Dny polské kuchyně a kultury

Pokud navštívíte 26. a 27. září náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, můžete se pokochat kulinářskou show šéfkuchaře Zbygniewa Kozlika, ochutnat i nakoupit polské delikatesy a dozvědět se o zajímavostech Polska. Hodování budou doprovázet polské lidové písně i jazzové rytmy. Více zde.

Letní menu z Polska

Náplň:

  • 1 kg kysaného zelí
  • 100g sušených hub
  • 100 g cibule
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • pepř

Příprava:

  1. Sušené hřiby namočíme na několik hodin, pak vyměníme vodu a vaříme v lehce osolené vodě až houby změknou. Po vychladnutí zbavíme přebytečné vody krájíme na menší kousky.
  2. Zelí vaříme s bobkovým listem a novým kořením. Uvařené zelí zbavíme přebytečné vody a nakrájíme stejně jako houby.
  3. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. Všechny ingredience spojíme a okořeníme. Z hotové náplně vytvoříme kuličky, které budeme dávat do hotového těsta. 

Těsto:

  • 3 skleničky mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 až 2/3 skleničky vody
  • špetka soli

Způsob přípravy:

  1. Všechny ingredience nasypeme do misky, smícháme a uhněteme těsto. Těsto by mělo být elastické a hladké.
  2. Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme z něj kolečka. Do středu kolečka vložíme kuličky náplně, přehneme a těsto na okraji spojíme trochou vody a pomačkáním.
  3. Slepené pirohy vkládáme do vroucí vody a vaříme 3 až 6 minut od chvíle, kdy se začne voda znovu vařit.

Polská polévka Żurek

Ingredience:

Žurek
  • 200 g slezské klobásy
  • 200 g bůčku
  • 150 g žampionů
  • 100 g cibule
  • 30 g česneku
  • 50 g křenu
  • 100 ml smetany
  • chlebový kvásek
  • 100 g pšeničné mouky
  • 80 ml oleje
  • 1 l  vývaru z uzeného masa
  • sůl, pepř
  • bobkový list, nové koření, majoránka.

Příprava:

  1. Bůček, klobásu a žampiony nakrájíme na proužky, cibuli a česnek nakrájíme na drobno. Do rozehřátého hrnce nalijeme olej a v něm smažíme bůček s klobásou do růžova. Pak přidáme cibuli a žampiony a nakonec česnek a křen.
  2. Následně obsah zalijeme hotovým vývarem z uzeného masa. Asi po 15 minutách přilijeme do vařící se směsi chlebový kvásek, zahustíme a  okořeníme.

Slezské noky (Kluski śląskie)

Ingredience:

Slezské noky
  • 1 kg uvařených brambor
  • bramborový škrob
  • 2–3 vejce
  • 1–2 lžíce másla
  • sůl

Příprava:

  1. Uvařené brambory rozmačkáme šťouchadlem a smícháme je s máslem. Vše v míse vyhněteme dohladka.
  2. Poté těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Jednu z nich vyndáme a uvolněné místo dosypeme bramborovým škrobem. Takto dosáhneme ideálního poměru. Přidáme zbytek těsta a uhněteme, postupně přidáváme vejce. Dochutíme solí.
  3. Vytváříme malé kuličky, do každé palcem vymáčkneme typickou prohlubeň uprostřed.
  4. Kluzky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou. Podáváme je polité máslem, s osmaženou slaninou nebo se smaženou cibulkou. 

Tvarohový dezert (Sernik)

Ingredience:

Tvarohový dezert sernik ozdobený citronovou kůrou
  • 1 kg tvarohu
  • 200 g másla
  • 250 g cukru
  • 5 vajec
  • 2–3 lžíce škrobu
  • vanilkový lusk
  • čajové sušenky
  • rozinky nebo kandovaná pomerančová kůra (podle chuti)

Příprava:

  1. Tvaroh rozmícháme. Ve velké míse utřeme do pěny změklé máslo, cukr a žloutky. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a hranou nože vyškrábneme zrníčka, která smícháme s hmotou.
  2. Přidáme tvaroh a do tuha vyšlehaný sníh z bílků. Jemně smícháme. Lze přidat rozinky nebo pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru.
  3. Na dno dortové formy poklademe čajové sušenky a zalijeme je tvarohovou hmotou. Pečeme při 170 stupních přibližně 60 minut.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...