Pirohy s kysaným zelím a houbami
Dny polské kuchyně a kulturyPokud navštívíte 26. a 27. září náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze, můžete se pokochat kulinářskou show šéfkuchaře Zbygniewa Kozlika, ochutnat i nakoupit polské delikatesy a dozvědět se o zajímavostech Polska. Hodování budou doprovázet polské lidové písně i jazzové rytmy. Více zde. |
Náplň:
- 1 kg kysaného zelí
- 100g sušených hub
- 100 g cibule
- bobkový list
- nové koření
- sůl
- pepř
Příprava:
- Sušené hřiby namočíme na několik hodin, pak vyměníme vodu a vaříme v lehce osolené vodě až houby změknou. Po vychladnutí zbavíme přebytečné vody krájíme na menší kousky.
- Zelí vaříme s bobkovým listem a novým kořením. Uvařené zelí zbavíme přebytečné vody a nakrájíme stejně jako houby.
- Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. Všechny ingredience spojíme a okořeníme. Z hotové náplně vytvoříme kuličky, které budeme dávat do hotového těsta.
Těsto:
- 3 skleničky mouky
- 1 vejce
- 1/2 až 2/3 skleničky vody
- špetka soli
Způsob přípravy:
- Všechny ingredience nasypeme do misky, smícháme a uhněteme těsto. Těsto by mělo být elastické a hladké.
- Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme z něj kolečka. Do středu kolečka vložíme kuličky náplně, přehneme a těsto na okraji spojíme trochou vody a pomačkáním.
- Slepené pirohy vkládáme do vroucí vody a vaříme 3 až 6 minut od chvíle, kdy se začne voda znovu vařit.
Polská polévka Żurek
Ingredience:
- 200 g slezské klobásy
- 200 g bůčku
- 150 g žampionů
- 100 g cibule
- 30 g česneku
- 50 g křenu
- 100 ml smetany
- chlebový kvásek
- 100 g pšeničné mouky
- 80 ml oleje
- 1 l vývaru z uzeného masa
- sůl, pepř
- bobkový list, nové koření, majoránka.
Příprava:
- Bůček, klobásu a žampiony nakrájíme na proužky, cibuli a česnek nakrájíme na drobno. Do rozehřátého hrnce nalijeme olej a v něm smažíme bůček s klobásou do růžova. Pak přidáme cibuli a žampiony a nakonec česnek a křen.
- Následně obsah zalijeme hotovým vývarem z uzeného masa. Asi po 15 minutách přilijeme do vařící se směsi chlebový kvásek, zahustíme a okořeníme.
Slezské noky (Kluski śląskie)
Ingredience:
- 1 kg uvařených brambor
- bramborový škrob
- 2–3 vejce
- 1–2 lžíce másla
- sůl
Příprava:
- Uvařené brambory rozmačkáme šťouchadlem a smícháme je s máslem. Vše v míse vyhněteme dohladka.
- Poté těsto rozdělíme na čtyři stejné části. Jednu z nich vyndáme a uvolněné místo dosypeme bramborovým škrobem. Takto dosáhneme ideálního poměru. Přidáme zbytek těsta a uhněteme, postupně přidáváme vejce. Dochutíme solí.
- Vytváříme malé kuličky, do každé palcem vymáčkneme typickou prohlubeň uprostřed.
- Kluzky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou. Podáváme je polité máslem, s osmaženou slaninou nebo se smaženou cibulkou.
Tvarohový dezert (Sernik)
Ingredience:
- 1 kg tvarohu
- 200 g másla
- 250 g cukru
- 5 vajec
- 2–3 lžíce škrobu
- vanilkový lusk
- čajové sušenky
- rozinky nebo kandovaná pomerančová kůra (podle chuti)
Příprava:
- Tvaroh rozmícháme. Ve velké míse utřeme do pěny změklé máslo, cukr a žloutky. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a hranou nože vyškrábneme zrníčka, která smícháme s hmotou.
- Přidáme tvaroh a do tuha vyšlehaný sníh z bílků. Jemně smícháme. Lze přidat rozinky nebo pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru.
- Na dno dortové formy poklademe čajové sušenky a zalijeme je tvarohovou hmotou. Pečeme při 170 stupních přibližně 60 minut.