Doporučujeme

Sardelová pomazánka s olivami

Sardelová pomazánka s olivami | foto: In Images

Piknikové pomazánky různých chutí

  • 3
Jednou z nejradostnějších událostí jara a léta jsou svačinky v trávě. Poradíme vám, co si namazat.

Sardelová s olivami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 125 g másla
* 6-8 žloutků uvařených natvrdo
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 2 plné lžičky sardelové pasty
* mletý pepř
* 2 lžičky worcestrové omáčky
* citronová šťáva na dochucení, asi z 1/2 citronu
* 100 g černých oliv bez pecek + trochu k podávání
* chléb
* listy salátu

1. Uvaříme si vejce natvrdo, zchladíme je, oloupeme, přepůlíme a vyjmeme žloutky. Scedíme olivy a necháme v sítku okapat a oschnout. Do mísy nakrájíme změklé máslo, prolisujeme k němu žloutky, přidáme hořčici, sardelovou pastu, mletý pepř, worcestrovou omáčku a vyšleháme do pěny.

2. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, prošleháme a vmícháme na tenká kolečka nakrájené olivy, popřípadě dochutíme solí, pepřem a worcestrem.

3. Pomazánkou potíráme krajíce chleba. Můžeme si je také doma předem opéct (nebo je opečeme venku na grilu či ohni). Podáváme s listy salátu a s olivami.

Avokádová s ovčím sýrem a rajčaty

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut

* 2 velká zralá avokáda
* hrst lístků čerstvého koriandru
* šťáva z 1/2 limetky nebo citronu
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 1-2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
* 100 g čerstvého ovčího sýra
* 8 malých rajčátek na obložení
* celozrnný nebo slunečnicový chléb k podávání

1. Avokádo i se slupkou podélně nařízneme kolem dokola až k pecce a kroutivým pohybem proti sobě oddělíme obě poloviny. Pecku odstraníme a dužinu vydlabeme lžičkou do misky.

2. Zakapeme citrusovou šťávou, přidáme jemně usekaný koriandr a rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme dohladka. Promícháme s jogurtem nebo smetanou a podle chuti osolíme a ochutíme nejlépe čerstvě mletým černým pepřem.

3. Pomazánku natíráme těsně před podáváním na plátky chleba, posypeme rozdrobeným ovčím sýrem a ozdobíme omytými a přepůlenými rajčátky.

Tip

Místo jogurtu nebo smetany vmíchejte pár kapek olivového oleje. Použijte libovolný ovčí sýr nebo brynzu, vyzkoušejte i kozí čerstvé sýry nebo jakýkoliv sýr dle vaší chuti. Nemáte-li koriandr, přidejte hrst zelené petrželky a 2 stroužky česneku, ostřejší verzi připravíte přidáním usekané nebo rozmixované chilli papričky.

Šunková pěna s kapary a pažitkou

NA 1/2 KG PĚNY

Příprava: 20 minut

* 230 g šunky
* 150 g másla
* 100 ml smetany 33%
* sůl a mletý pepř
* špetka sladké mleté papriky
* 4 větší kyselé okurky
* menší svazek pažitky
* 4 lžíce nakládaných kaparů
* pečivo

1. Šunku několikrát jemně semeleme nebo rozmixujeme najemno. Okurky nakrájíme na tenké plátky, pažitku omyjeme a nakrájíme a necháme okapat kapary. Změklé máslo vyšleháme společně s mletým pepřem a paprikou do pěny a postupně zašleháváme smetanu.

2. Do našlehaného másla vmícháme jemně umletou šunku a podle chuti dosolíme a společně krátce prošleháme.

3. Šunkovou pěnu namažeme na plátky jakéhokoliv čerstvého pečiva, ozdobíme tence nakrájenými okurkami a posypeme kapary a usekanou pažitkou.

Tip

Pěnu odlehčíme, když část másla nahradíme lučinou a společně vyšleháme bez přidání smetany.

Sýrová s celerem a ořechy

NA 1/2 KG POMAZÁNKY

Příprava: 10 minut

* 200 g celeru, oloupaného
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce přírodního cukru
* 250 g čerstvého sýra (lučina, cottagge, žervé apod.)
* 100 g jader ořechů (vlašských nebo lískových)
* toastový chléb

1. Celer oloupeme a nastrouháme najemno. Posypeme cukrem, zalijeme olivovým olejem a octem, osolíme, opepříme a promícháme.

2. Ořechy nasucho opražíme na rozpálené pánvi, pozor na připálení, a opražená jádra nasekáme.

3. Do celerové směsi vidličkou rozmačkáme nebo zašleháme čerstvý sýr a dobře promícháme. Podle chuti ještě můžeme přidat sůl, pepř nebo trochu octu a cukr.

4. Toastový chléb potřeme pomazánkou, posypeme posekanými opraženými ořechy a ihned podáváme.

Tip

Zkuste pomazánku připravit z bioceleru (k dostání v prodejnách zdravé výživy) a z měkkého tvarohu. Skvělou chuť dodá vinný ocet balsamico bianco, ale i jablečný ocet nebo citronová šťáva.

Lososová s paprikami a bazalkou

NA 1/2 KG POMAZÁNKY

Příprava: 20 minut

* 200 g konzervovaného dušeného lososa nebo uzeného lososa
* 250 g lučiny
* 50 ml smetany na šlehání
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl a mletý bílý pepř
* špetka cukru
* 2 červené papriky
* chléb k podávání
* lístky citronové bazalky

1. Uzeného lososa najemno umeleme, dušeného rozmačkáme a v míse vyšleháme společně s lučinou a smetanou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Podle potřeby můžeme chuť dotáhnout špetkou cukru.

2. Papriky omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme. Zbavíme je semeníků a nakrájíme na delší proužky. Plátky chleba potřeme pomazánkou a ozdobíme proužky paprik a posypeme nakrájenými lístky bazalky.

Tip

Obdobně připravíme pomazánku třeba z konzervovaného a slitého tuňáka nebo uzené ryby, např. makrely, tuňáka apod. Lučinu zkuste nahradit jemným tvarohem nebo nastavit smetanovým sýrem, smetanu mlékem a podávejte posypané pažitkou nebo pokrájenou natí mladé cibulky.

Domácí chléb

Upečte si domácí chleba Blýskněte se na pikniku s přáteli domácím chlebem. Jestli si na přípravu ,božího daru‘ netroufáte, zkuste hotové směsi, do kterých se přidá už jen voda a droždí. V řadě Piknik Blues značky Vitalco najdete například směs na tmavý vícezrnný či světlý sendvičový chléb. Firma nabízí i směsi v biokvalitě a další speciality. www.vitalco.cz


  • Vybrali jsme pro Vás