Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Piknikové pomazánky různých chutí

  0:29aktualizováno  0:29
Jednou z nejradostnějších událostí jara a léta jsou svačinky v trávě. Poradíme vám, co si namazat.

Sardelová pomazánka s olivami | foto: In Images

Sardelová s olivami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut

* 125 g másla
* 6-8 žloutků uvařených natvrdo
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 2 plné lžičky sardelové pasty
* mletý pepř
* 2 lžičky worcestrové omáčky
* citronová šťáva na dochucení, asi z 1/2 citronu
* 100 g černých oliv bez pecek + trochu k podávání
* chléb
* listy salátu

1. Uvaříme si vejce natvrdo, zchladíme je, oloupeme, přepůlíme a vyjmeme žloutky. Scedíme olivy a necháme v sítku okapat a oschnout. Do mísy nakrájíme změklé máslo, prolisujeme k němu žloutky, přidáme hořčici, sardelovou pastu, mletý pepř, worcestrovou omáčku a vyšleháme do pěny.

2. Nakonec dochutíme citronovou šťávou, prošleháme a vmícháme na tenká kolečka nakrájené olivy, popřípadě dochutíme solí, pepřem a worcestrem.

3. Pomazánkou potíráme krajíce chleba. Můžeme si je také doma předem opéct (nebo je opečeme venku na grilu či ohni). Podáváme s listy salátu a s olivami.

Avokádová s ovčím sýrem a rajčaty

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut

* 2 velká zralá avokáda
* hrst lístků čerstvého koriandru
* šťáva z 1/2 limetky nebo citronu
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 1-2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
* 100 g čerstvého ovčího sýra
* 8 malých rajčátek na obložení
* celozrnný nebo slunečnicový chléb k podávání

1. Avokádo i se slupkou podélně nařízneme kolem dokola až k pecce a kroutivým pohybem proti sobě oddělíme obě poloviny. Pecku odstraníme a dužinu vydlabeme lžičkou do misky.

2. Zakapeme citrusovou šťávou, přidáme jemně usekaný koriandr a rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme dohladka. Promícháme s jogurtem nebo smetanou a podle chuti osolíme a ochutíme nejlépe čerstvě mletým černým pepřem.

3. Pomazánku natíráme těsně před podáváním na plátky chleba, posypeme rozdrobeným ovčím sýrem a ozdobíme omytými a přepůlenými rajčátky.

Tip

Místo jogurtu nebo smetany vmíchejte pár kapek olivového oleje. Použijte libovolný ovčí sýr nebo brynzu, vyzkoušejte i kozí čerstvé sýry nebo jakýkoliv sýr dle vaší chuti. Nemáte-li koriandr, přidejte hrst zelené petrželky a 2 stroužky česneku, ostřejší verzi připravíte přidáním usekané nebo rozmixované chilli papričky.

Šunková pěna s kapary a pažitkou

NA 1/2 KG PĚNY

Příprava: 20 minut

* 230 g šunky
* 150 g másla
* 100 ml smetany 33%
* sůl a mletý pepř
* špetka sladké mleté papriky
* 4 větší kyselé okurky
* menší svazek pažitky
* 4 lžíce nakládaných kaparů
* pečivo

1. Šunku několikrát jemně semeleme nebo rozmixujeme najemno. Okurky nakrájíme na tenké plátky, pažitku omyjeme a nakrájíme a necháme okapat kapary. Změklé máslo vyšleháme společně s mletým pepřem a paprikou do pěny a postupně zašleháváme smetanu.

2. Do našlehaného másla vmícháme jemně umletou šunku a podle chuti dosolíme a společně krátce prošleháme.

3. Šunkovou pěnu namažeme na plátky jakéhokoliv čerstvého pečiva, ozdobíme tence nakrájenými okurkami a posypeme kapary a usekanou pažitkou.

Tip

Pěnu odlehčíme, když část másla nahradíme lučinou a společně vyšleháme bez přidání smetany.

Sýrová s celerem a ořechy

NA 1/2 KG POMAZÁNKY

Příprava: 10 minut

* 200 g celeru, oloupaného
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* sůl a mletý pepř
* 1 lžíce přírodního cukru
* 250 g čerstvého sýra (lučina, cottagge, žervé apod.)
* 100 g jader ořechů (vlašských nebo lískových)
* toastový chléb

1. Celer oloupeme a nastrouháme najemno. Posypeme cukrem, zalijeme olivovým olejem a octem, osolíme, opepříme a promícháme.

2. Ořechy nasucho opražíme na rozpálené pánvi, pozor na připálení, a opražená jádra nasekáme.

3. Do celerové směsi vidličkou rozmačkáme nebo zašleháme čerstvý sýr a dobře promícháme. Podle chuti ještě můžeme přidat sůl, pepř nebo trochu octu a cukr.

4. Toastový chléb potřeme pomazánkou, posypeme posekanými opraženými ořechy a ihned podáváme.


Tip

Zkuste pomazánku připravit z bioceleru (k dostání v prodejnách zdravé výživy) a z měkkého tvarohu. Skvělou chuť dodá vinný ocet balsamico bianco, ale i jablečný ocet nebo citronová šťáva.

Lososová s paprikami a bazalkou

NA 1/2 KG POMAZÁNKY

Příprava: 20 minut

* 200 g konzervovaného dušeného lososa nebo uzeného lososa
* 250 g lučiny
* 50 ml smetany na šlehání
* šťáva z 1/2 citronu
* sůl a mletý bílý pepř
* špetka cukru
* 2 červené papriky
* chléb k podávání
* lístky citronové bazalky

1. Uzeného lososa najemno umeleme, dušeného rozmačkáme a v míse vyšleháme společně s lučinou a smetanou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Podle potřeby můžeme chuť dotáhnout špetkou cukru.

2. Papriky omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme. Zbavíme je semeníků a nakrájíme na delší proužky. Plátky chleba potřeme pomazánkou a ozdobíme proužky paprik a posypeme nakrájenými lístky bazalky.


Tip

Obdobně připravíme pomazánku třeba z konzervovaného a slitého tuňáka nebo uzené ryby, např. makrely, tuňáka apod. Lučinu zkuste nahradit jemným tvarohem nebo nastavit smetanovým sýrem, smetanu mlékem a podávejte posypané pažitkou nebo pokrájenou natí mladé cibulky.

Domácí chléb

Upečte si domácí chleba Blýskněte se na pikniku s přáteli domácím chlebem. Jestli si na přípravu ,božího daru‘ netroufáte, zkuste hotové směsi, do kterých se přidá už jen voda a droždí. V řadě Piknik Blues značky Vitalco najdete například směs na tmavý vícezrnný či světlý sendvičový chléb. Firma nabízí i směsi v biokvalitě a další speciality. www.vitalco.cz

Autoři:






Nejčtenější

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.