Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlépe si to užijte na dece aneb 10 praktických piknikových tipů

  3:32aktualizováno  3:32
Jednou z nesporných výhod léta je, že můžete snídat, obědvat i večeřet venku. Na terase, na zahradě nebo na zahrádce vaší oblíbené restaurace. A když už jsme u toho, proč si taky nevyrazit na piknik? Je to moderní, je to zábavné a navíc nad dobrým jídlem a v krásné přírodě stmelíte rodinu, dodáte romantický rozměr své lásce nebo si užijete přátel.
Spojte výlet s obědem v přírodě. Je to romantické, stylové a in. (Ilustrační snímek)

Spojte výlet s obědem v přírodě. Je to romantické, stylové a in. (Ilustrační snímek)

Tradice pikniků sahá až do Francie poloviny 18. století, největší obliby a rozmachu ale tento způsob hodování v trávě dosáhl v polovině 19. století ve Velké Británii. V té samé době se piknik pomalu stával oblíbenou kratochvílí také u nás doma a bavil také české vlastence. Velkou propagátorkou pikniků byla i Magdalena Dobromila Rettigová, která na výletnících ráda zkoušela nové recepty a lahůdky.

V posledních letech se piknikování stává velkou módou zejména mezi mladými lidmi a oblíbily si je i rodiny s dětmi nebo čerstvě zamilované páry. Ti náročnější si mohou ve specializovaných obchodech nakoupit všemožné vychytávky včetně stylových plně vybavených piknikových košů i s porcelánovým nádobím a skleničkami, piknikových tašek na kolo nebo třeba chladicích tašek a obalů na uchování teplých i studených pokrmů.

Na piknik ale klidně můžete vyrazit i s košíkem, který běžně nosíte na nákupy, nebo s praktickou přepravkou. Hlavní je, aby potraviny byly čerstvé a skladné, nápoje přežily transport, společnost se dobře bavila a počasí přálo.

10 praktických piknikových tipů:

1. Občerstvení si připravte nejlépe den dopředu. Do přírody vybírejte jednoduché pokrmy, které se dají snadno konzumovat a nehrozí u nich riziko rozpatlání, vylití nebo jiného znehodnocení. Ideální jsou různé sendviče, wrapy a ovocné či zeleninové saláty.

Nechte se obsloužit

Nechce se vám všechno vymýšlet a chystat? Objednejte si piknik na klíč.

Přenechte přípravu profesionálům a jen si užívejte dobré jídĺo a milou společnost. Nabídek na kompletní piknikové koše se vším všudy stále přibývá. Vyzkoušejte třeba některý z našich tipů:

Sanatorium Moravan v Lázních Teplice nad Bečvou pro vás připraví piknikový koš v ceně 350 korun, který obsahuje pečivo a miniřízečky, dezert, ovoce a zeleninu, lahev vína a místní pramenitou vodu. Ke koši dostanete na cestu také piknikovou deku, nádobí a ubrousky.

Zámek Kačina nabízí čtyři druhy piknikových balíčků včetně nádobí a nápojů v cenách od 390 do 990 korun. Třeba romantický koš pro dva (790 Kč) obsahuje domácí pečivo s bylinkovou pomazánkou, nakládané olivy, celé pečené kuře, brambory pečené ve slupce, ovoce a ovocný dezert, zeleninový salát, láhev vody a láhev sektu.

Pražská restaurace na vodě Port 62 má v nabídce dva typy piknikových košů za 600 a 1 200 korun. Levnější varianta pro dva obsahuje 2 panini se šunkou a sýrem, 2 sendviče s kuřecími prsíčky, 2 pečená kuřecí stehýnka, nakládanou zeleninu, sýrový talíř s ovocem, 2 donuty, pečivo, láhev prosecca a džus. Ke koši s nádobím dostanete také deku a slunečník.

2. Podle počasí volte složení potravin. V horkých dnech nahraďte majonézu raději čerstvým sýrem nebo tvarohovými pomazánkami. Vyzkoušejte třeba sušenou šunku, luštěninové "paštiky" nebo pečené maso či karbanátky. Milovníky klasiky určitě neurazíte krůtím, kuřecím nebo vepřovým řízkem. Recepty na piknik najdete třeba ZDE.

3. Nejlepší přílohou je čerstvé pečivo. Můžete je buď koupit cestou na piknik nebo si chleba předem doma upečte v domácí pekárně. V tom případě nezapomeňte přibalit ostrý nůž a prkénko, aby se vám lépe krájel.

4. Ovoce i zeleninu je lepší transportovat vcelku a nakrájet je až na místě. Zálivku ovšem můžete dovézt už hotovou v pevně zašroubovaném obalu, aby nenatropila v košíku neplechu.

5. Myslete také na ty, kdo mají rádi něco sladkého. Vděčným dezertem jsou domácí sušenky, například cookies, nebo koláčky či muffiny. Vyhněte se raději dobrotám s čokoládovu polevou - jakkoli je chutná, špatně se v improvizované jídelně odstraňuje z prstů, oblečení i kempingové deky.

6. Buďte cool. Pokud chcete přece jen servírovat potraviny, které si potrpí na nižší teploty, nebo cestujete za piknikem dál od domova, přibalte do auta i chladicí tašku. Do ní pak uložte i nápoje.

7. Dodržujte pitný režim. Kromě pramenité vody, která se dá pít i méně vychlazená, s sebou můžete vzít i ledový čaj, lehčí víno nebo třeba plechovky s pivem či jinými osvěžujícími nápoji. Velkým hitem jsou momentálně ochucená piva a nízkoalkoholické nápoje. Třeba Frisco s příchutí brusinky či jablka s citronem, Staropramen Cool Grep a Lemon, Zlatopramen Radler, Gambrinus Řízný citron a další se prodávají v praktických plechovkách, takže se obejdete i bez otvíráku.

8. Do košíku vše naskládejte v opačném pořadí, než v jakém budete menu podávat. Na dno uložte zákusky, poté hlavní chod a úplně nahoru předkrm. Nebudete muset v košíku složitě hledat a urychlíte servírování.

9. Servírujte chytře. Praktičtější, i když méně stylovou variantou porcelánu a skla jsou papírové nebo plastové tácky a kelímky. Nezapomeňte ani na dostatečnou zásobu ubrousků, papírových i vlhčených.

10. Hlavně stylově. Kromě deky (samozřejmě kárované a co největší) se určitě bude hodit i něco pro zábavu, třeba karty, petanque, míč nebo potřeby pro badminton či "líný" tenis. 




Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Další z rubriky

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...



Najdete na iDNES.cz