Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Petr Havlíček: Vitaminy přijímám z ovoce, vařené zelenině se vyhýbám

  10:00aktualizováno  10:00
Mnoha lidem chybí vitaminy, dokonce i těm, kteří se snaží jíst zdravě. Jaké potraviny si na doplnění potřebných vitaminů vybírá výživový specialista Petr Havlíček, prozradil v rozhovoru v pátečním magazínu MF DNES Rodina DNES.

Výživový poradce Petr Havlíček | foto: Archiv Petra Havlíčka

Musíte si hlídat přísun vitaminů?
Svoje stravování považuji za poměrně kvalitní, a tedy i živinově po všech stránkách plnohodnotné. Ale přiznám se, že k čerstvému ovoci mám o něco blíž než k čerstvé zelenině. A zeleninu tepelně opracovanou obcházím opravdu velkým obloukem, tu nemám rád. Takže ovoce a ovocné šťávy jsou běžnou součástí mého dennodenního jídelníčku, u zeleniny se snažím, ale občas to nevyjde. Ale na kvalitním zeleninovém salátu si také dokážu pochutnat, zvláště v letních měsících.

Čtěte v magazínu Rodina DNES

Velké téma o vitaminech a jejich nedostatku v naší stravě si přečtete v pátečním magazínu MF DNES Rodina DNES.

Titulka Rodina DNES č. 27

Jakým vitaminům dáváte přednost?
Nejlépe těm zcela přirozeným. Všechny vitaminy jsou stejně potřebné a pro tělo stejně důležité. Daleko vhodnější jsou ale ty, které získáváme přirozenou cestou ze stravy, než ty, které zakoupíme jako doplňky stravy v lékárnách či jiných specializovaných prodejnách. Otázkou ale zůstává, jaké množství vitaminů a nejen jich v daných potravinách, především v ovoci či zelenině, skutečně je. Zvláště u produktů sklizených před plnou zralostí a dovážených v ochranných atmosférách z dalekých zemí. Ale jednomu konkrétnímu vitaminu přednost přeci jen dávám, tím je vitamín D3. Tento vitamin je u řady z nás deficitní, neboť se málo pohybujeme na sluníčku a nekonzumujeme ani dostatečné množství jeho přirozených potravinových zdrojů.

Je podle vás lepší dát si jablko z českého stromu než exotické ovoce z druhého konce světa?
Rozhodně vhodnější variantou je čerstvé ovoce vypěstované přirozeným způsobem. Nevadí mi ale ani ovoce exotické. Máme globální životní styl, a tím pádem i globalizovanou stravu. Naši předkové nepotřebovali v zimních měsících tolik ovoce a zeleniny, neboť to bylo období spíše klidu a příprav, tedy menší zátěže. My dnes v původně klidovém zimním období jedeme stále na sto procent, tedy stejně jako v létě, a dny si prodlužujeme svícením. Tudíž se vystavujeme daleko větší zátěži, a logicky tedy potřebujeme mít i v těchto měsících stále pestrou a živinově vyváženou stravu. Proto musíme sáhnout i po potravinách, které pro nás v tomto období v minulosti nebyly zcela běžné. Ale od jara do podzimu doporučuji preferovat ovoce a zeleninu přirozeně vyprodukovanou v našich zeměpisných končinách. A když bude jejich původ tuzemský, tím lépe. Z více důvodů.

Autor:



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Novorozený princ bude zajímavé princátko, myslí si astroložka

Svého třetího potomka přišla vévodkyně představit veřejnosti v červených šatech...

Třetí potomek prince Williama a jeho ženy Kate se narodil 23. dubna v 11 hodin a jednu minutu, podle astrologického...

Zdravé exhibicionistky jsou i mezi ženami, říká sexkoučka

Na výstavě Voayer ukazují dívky vše, co se ukázat dá.

Je to umění, anebo porno? Výstava Voayer v pražském Tančícím domě rozbouřila diskuze. Že se na místě modelky svléknou,...

Další z rubriky

Kokrhání, zvracení. Černého kašle opět přibývá, může i zabíjet

Ilustrační fotografie

Namísto desítek případů ročně jsou jich v posledních letech stovky až tisíce. Černý kašel byl pokládán takřka za...

Sedm zajímavostí ze života kardiochirurga Pirka, který slaví sedmdesátiny

Jan Pirk

Proslulý český kardiochirurg Jan Pirk slaví 20. dubna sedmdesáté narozeniny. Týdeníku 5plus2 při této příležitosti...

Šest mýtů, které možná brání k získání vysněné postavy

Ilustrační fotografie

Existuje mnoho mýtů z oblasti zdravého životního stylu a fitness. My jsme vybrali jedny z nejrozšířenějších, které už...

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Arome.cz Přetřít rtěnkou a hotovo? Kdepak, jen se nebojte věnovat líčení svých rtů pár minut navrch a použijte k tomu víc než jen...

Najdete na iDNES.cz