Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pět podob obyčejného jablka

  0:15aktualizováno  0:15
V každém sadu se teď pod úrodou prohýbají větve jabloní. Co s jablky, která nevylisujete, nezavaříte či nerozvaříte na přesnídávky?

Obrácený jablkový koláč - tarte tatin | foto: In Images


DANA OBERMAJEROVÁ
vám poradí, jak využít voňavé plody podzimu

 


Obrácený jablkový koláč - tarte tatin

NA FORMU o průměru 23-26 cm

Příprava: 30 min. + 2 hodiny na odležení těsta + 30 minut pečení

Na těsto:
200 g hladké mouky
25 g moučkového cukru
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
80 g másla, nakrájeného na kousky
1 žloutek

Na náplň:
8-10 jablek, asi 1 kg
70 g másla
200 g cukru krupice
šťáva a kůra z 1 citronu
100-150 ml vody

1. Mouku prosejeme s cukrem a práškem do pečiva do mísy, osolíme, přidáme máslo, žloutek a zpracujeme se studenou vodou na pevné těsto. Zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny v chladu odpočinout.

2. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na silnější plátky a promícháme s citronovou šťávou. V hlubší pánvi rozpustíme máslo a čtvrtinu cukru, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a plátky jablek a dusíme ve vlastní šťávě 5-10 minut, dokud jablka lehce nezkaramelizují a šťáva nezhoustne.

3. Mezitím roztavíme v menší pánvi zbylý cukr na světlý karamel, zalijeme vodou a šťávou z jablek, rozmícháme a vaříme asi 5 minut, dokud se karamel nerozpustí a nezhoustne. Pak ho přelijeme do vymazané koláčové formy a poklademe plátky jablek.

4. Těsto rozválíme na placku o 1 cm širší, než je koláčová forma, a překryjeme jím jablka. Přečnívající okraje zatlačíme do formy a pečeme asi 30-35 minut do zlatova.

5. Po upečení necháme 10 minut chladnout ve formě, pak ho přiklopíme talířem a obrátíme (opatrně, můžou z něj vytéct karamel a šťáva z jablek). Podáváme vlažný.


Pečená jablka s mandlemi a pistáciemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 min. + 20-25 minut pečení

8 jablek, střední velikosti
1/2 citronu
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžička mleté skořice
50 g mandlí, oloupaných
50 g pistáciových oříšků, vyloupaných
100 g rozinek
1 lžíce marmelády
1 lžíce másla

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Mandle a pistáciové oříšky nasekáme nahrubo a smícháme v misce s džemem a rozinkami.

2. Jablka omyjeme a seřízneme jim čepičku na straně stopky. Vykrajovačem vyjmeme jádřince a ještě trochu dužiny okolo, ale neprořízneme plody naskrz, pouze tak, aby vznikl otvor na náplň. Spodní část jablek můžeme nožem ještě lehce seříznout, aby rovně stála v zapékací misce. Řeznou plochu a vnitřek jablek pokapeme ihned citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem a skořicí. Připravenou mandlovo-pistáciovou směsí naplníme vnitřek jablíček, přiklopíme seříznutými vršky a vložíme do ohnivzdorné misky vytřené máslem.

3. Pečeme asi 25 minut na spodní mřížce, dokud jablka nezměknou. Ke konci podlijeme troškou vody a přidáme do šťávy, kterou jablka pustila, lžíci másla.
Výborně chutnají teplá i vychladlá.

TIP
Náplň zkuste připravit ze směsi různých ořechů a rozinky předem namočte v rumu nebo víně. Podávejte se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

 

 

 


Jablkový závin čili štrůdl

NA 3 ZÁVINY

Příprava: 10 min. + 20 minut na odpočinutí těsta + 35-45 minut pečení

400 g polohrubé mouky
250 g hery
1 kelímek bílého jogurtu
1,5-2 kg jablek
2 hrsti jader vlašských ořechů
3 lžíce rozinek
1 vanilkový cukr
1 lžíce mleté skořice
50 g rozpuštěného másla
trocha moučkového cukru

1. Troubu předehřejeme na 170-180 °C. Smícháme prosátou mouku, tuk nakrájený na plátky a jogurt a prohněteme v hladké pružné těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 20 minut do lednice.

2. Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme. Těsto rozdělíme na 3 díly a každý vyválíme na obdélníkový plát o délce plechu a šířce asi 20 cm. Střed plátu necháme o něco silnější než okraje. Na každý plát navrstvíme po délce třetinu jablek a posypeme je ořechy, rozinkami, vanilkovým cukrem a skořicí. Delší okraje přehneme střídavě přes jablka a konce závinu stlačíme k sobě a zahneme.

3. Záviny opatrně přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme polovinou rozpuštěného másla a pečeme do zlatova a křupava asi 35-45 minut. Plech vyndáme z trouby a ihned ještě jednou potřeme zbylým máslem, těsto je pak ještě křupavější a jemnější. Necháme vychladnout, krájíme na jednotlivé porce a sypeme moučkovým cukrem.

TIP
Z kousků těsta vykrajujte různé ozdoby a před pečením a potřením máslem jimi ozdobte povrch závinu. Jsou-li jablka hodně šťavnatá, posypte střed těsta před nanesením jablek trochou nejlépe opražené strouhanky, aby se těsto nepromáčelo.

 


Jablkový koláč s drobenkou

NA 1 DORTOVOU FORMU o průměru 23 cm

Příprava: 15 min. + 35-40 minut na pečení

2 hrnky polohrubé mouky 
3/4 hrnku cukru krupice 
125 g hery nebo másla + na vymazání formy 
1 velká hrst vlašských ořechů, drobně posekaných 
1 prášek do pečiva 
1 vanilkový cukr 
1/2 lžičky skořice 
1 lžička jemně strouhané citronové kůry z dobře omytého citronu 
3-4 vejce (podle velikosti) 
4 hrnky jablek, oloupaných a nakrájených na kostičky

1. Troubu si předehřejeme na 170-180 stupňů. Z mouky, cukru, tuku a ořechů uděláme v míse drobenku. Odebereme jeden hrnek stranou a do zbylé drobenky zamícháme prášek do pečiva, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru. Přidáme vejce a rozmícháme na hladké těsto. Přisypeme na kostičky nakrájená jablka a vmícháme je do těsta.

2. Dortovou formu vymažeme tukem, dno vyložíme kolečkem pečicího papíru a husté těsto přesuneme do formy. Rovnoměrně ho rozprostřeme, povrch uhladíme stěrkou a posypeme drobenkou, kterou jsme si dali stranou.

3. Pečeme v předehřáté troubě 35-40 minut, ale nesmíme koláč přesušit. Ke konci pečení zkusíme ve středu koláče špejlí, zda je těsto propečené, jakmile se těsto nelepí na špejli, je koláč hotový. Vyjmeme ho z trouby a necháme nejlépe na mřížce vychladnout. Poté krájíme na jednotlivé řezy.

TIP
Vyzkoušejte tmavou formu koláče a do těsta přidejte lžičku až dvě kakaa holandského typu. Vlašské ořechy lze nahradit lískovými apod. nebo do těsta přidejte rozinky. Pro zvýraznění žlutého těsta přidejte špetku šafránu nebo kurkumy.

 

 

 

 


Smažené jablečné kroužky ve vinném těstíčku

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 6-8 minut na smažení

4 velká tvrdší jablka nebo 6 středních
150 g hladké mouky
100 ml bílého suchého vína
1 velké vejce, žloutek a bílek zvlášť
1/4 lžičky prášku do pečiva
sůl
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce mleté skořice
olej na smažení

1. Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme stopku, vykrojíme jádřince a nakrájíme na malé kroužky přibližně o síle jednoho centimetru.

2. Potom si v misce smícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli. Ke směsi přilijeme bílé víno a žloutek a umícháme hladké těstíčko. Nakonec z bílku ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do těstíčka.

3. Ve větší pánvi, nejlépe s nepřilnavým povrchem, rozpálíme vyšší vrstvu oleje. Plátky jablek namáčíme do těstíčka a ihned je smažíme z každé strany na mírnějším plameni přibližně 3-4 minuty, dokud nezezlátnou.

4. Usmažené jablečné kroužky klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a poté je obalujeme nebo sypeme moučkovým cukrem, který jsme předem smíchali se skořicí a vanilkovým cukrem. Podáváme ještě teplé.

TIP
Těstíčko nakypřete místo práškem do pečiva špetkou jedlé sody nebo přidejte navíc jeden bílek. Místo vína použijte pivo nebo kyselé mléko. Podávejte samostatně nebo s vanilkovým krémem či vinnou pěnou a mátou.

 

 

 

 

 

 

Jablka v hrnci i na talíři
Hledáte další zajímavé recepty a rady, jak lze upravovat jablka?

 

Tohle ovoce obsahuje poměrně malé množství vitaminů, ale zato je bohaté na cukry, ovocné kyseliny a minerální látky jako draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, síra a mangan. Jak je využít v kuchyni vám poradí Luděk Neužil, který ve své Jablečné kuchařce, vydané nakladatelstvím Vyšehrad, shromáždil 194 zajímavých receptů.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...



Najdete na iDNES.cz