Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pět nových receptů na sváteční pečeně

aktualizováno 
Zkuste letos změnu a o svátcích připravte trochu jinou pečínku než každý rok. Máme pro vás pět nových receptů.

Svíčková v listovém těstě | foto: Isifa

Pečený jehněčí hřbet s rozmarýnemPečený jehněčí hřbet s rozmarýnem

Příprava: 60 minut

Pro 4-6 osob

* 800-1 000 g jehněčího hřbetu
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 stroužky prolisovaného česneku
* 1 lžíce jemné francouzské hořčice
* svazek čerstvého rozmarýnu
* 1 lžíce másla
* čerstvé nebo kompotované ovoce na ozdobu, nemusí být

1. V misce promícháme většinu olivového oleje, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a hořčici. Jehněčí hřbet odblaníme, odřízneme lůj a očistíme vršky žeberních kostí. Maso osolíme, opepříme, potřeme připravenou směsí a povrch obalíme v nahrubo posekaném rozmarýnu a necháme asi půl hodiny odležet.

2. Mezitím si předehřejeme troubu na 220 °C. Maso vložíme do pekáče se zbylým olejem a zprudka v troubě zapečeme. Snížíme teplotu na 180 °C, podlijeme trochou vody, přiklopíme poklicí a pečeme asi hodinu. Během pečení podle potřeby podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Když je maso měkké, sundáme poklici a dopečeme na barvu.

3. Měkké maso vyjmeme, necháme chvíli odpočinout a šťávu zjemníme máslem a dochutíme solí a pepřem. Při podávání maso porcujeme po dvou žebírkách a podáváme se šťávou, různě upravenými bramborami, popřípadě ozdobíme ovocem.

Co dělat, když pečínku připálíte

 Naše babičky uměly pečínku zachránit - zkuste to jako ony. Z připáleného masa okrájejte všechny černé části, maso přendejte do čistého pekáčku, podlijte vodou a přidejte trošku jedlé sody. Pak můžete maso dopéci. Pachuť spáleniny by měla zmizet.

Pokud maso spálíte na poslední chvíli, nezkoušejte zachránit šťávu naředěním vodou, protože by zhořkla. Připálené části okrájejte, maso podlijte a přidejte vývar v kostce.

Spálené části nikdy nejezte. Obsahují vysoké koncentrace karcinogenních látek.

Husí stehna s kaštanyHusí stehna s kaštany

Příprava: 30 minut + 1,5 hodiny pečení

Pro 4 osoby 

* 4 husí stehna
* mletý zázvor
* 50 cl hruškovice
* 2 snítky rozmarýnu
* 1 snítka tymiánu
* 1-2 lžičky maizeny
* citronová šťáva
* 500 g jedlých kaštanů
* 4 půlky hrušek + trochu nálevu
* 4 lžíce brusinek

1. Kaštany nařízneme a pečeme v předehřáté troubě, dokud nezačnou praskat, nebo je vaříme ve vodě doměkka cca 20 minut. Ihned (ještě horké) je oloupeme i z vnitřní plstnaté slupky.

2. Husí stehna posypeme mletým zázvorem a osmahneme je v pekáčku na oleji. Přidáme lístky tymiánu, snítky rozmarýnu, zastříkneme hruškovicí a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Podlijeme a pod poklicí pečeme asi 1,5 hodiny. Během pečení stehna obracíme a podle potřeby doléváme vodou. Nakonec dopečeme kůží nahoru dozlatova.

3. Měkká stehna dáme stranou, z výpeku sebereme tuk a zalijeme škrobovou moučkou rozmíchanou ve 150 ml kompotové šťávy a s kaštany 2 minuty povaříme. Dochutíme citronovou šťávou a podáváme s kompotovanou hruškou naplněnou brusinkami.

Tip
Kůži na stehnech propíchejte při pečení vidličkou, aby se tuk mohl lépe vypékat. Jako přílohu podávejte brambory, kaši nebo bramborovo-zeleninové pyré.

Šunka v chlebové krustěŠunka v chlebové krustě

Příprava: 50 minut + 10-15 minut pečení

Pro 4-6 osob

* 800-1 000 g vepřové šunky v celku
* 4 lžíce medu
* 100-150 ml tmavého piva
* 1 lžíce másla
* 2 kuličky nového koření
* 2 hřebíčky
* 6-8 plátků světlého chleba
* 50 g perníku
* citronová kůra
* 500 g ochuceného kysaného červeného zelí

1. Šunku vložíme na pařák, který postavíme do kastrolu s vodou, přikryjeme a vaříme v páře doměkka asi 45 minut. V robotu rozmixujeme nové koření a hřebíček (můžeme je rozdrtit i v hmoždíři) a smícháme se špetkou mleté skořice. Přidáme střídku chleba a perník a rozmixujeme na strouhanku.

2. Strouhanku s kořením přendáme do mísy, přelijeme rozpuštěným máslem, zvlhčíme pivem, spojíme s polovinou medu, lžičkou citronové kůry, lehce osolíme a promícháme. Uvařenou teplou šunku potřeme zbylým medem, povrch pokryjeme chlebovou směsí a šunku položíme na mřížku do pekáčku.

3. Pečeme v předehřáté troubě nebo pod rozpáleným grilem, dokud se neupeče zlatá chlebová krusta. Červené zelí prohřejeme na mírném plameni a podáváme s plátky pečené šunky.

Tip
Pokud neseženete ochucené zelí, můžete použít obyčejné, podušené na lžíci sádla s 2 bobkovými listy a lžící červeného vinného octa.

Svíčková v listovém těstěSvíčková v listovém těstě

Příprava: 20 minut + 20-25 minut pečení

* 1 kg hovězí svíčkové
* 3 lžíce olivového oleje
* listové těsto '
* 2 šalotky
* 400 g hub
* 1/2 červené papriky
* hrst bylinek (rozmarýn, saturejka, tymián)
* hrst čerstvé petrželky
* 2 lžíce strouhanky
* 1 vejce na potření

1. Předehřejeme si troubu na 200 °C. Maso odblaníme, omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme, potřeme lžící oleje a necháme chvíli v chladu odležet. V hlubší pánvi na lžíci olivového oleje zesklovatíme cibulku.

2. Přidáme očištěné a nadrobno nakrájené houby, papriku, osolíme, opepříme, osmahneme a dusíme, dokud se neodpaří voda. Nakonec vmícháme usekané bylinky a petrželku, stáhneme z ohně a odložíme stranou. Svíčkovou zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji a necháme zchladnout. Z těsta odkrojíme proužek, ze kterého vykrájíme tvary na ozdobu. Plát těsta posypeme strouhankou, do středu po celé délce navršíme polovinu houbové směsi, na ni položíme maso a pokryjeme zbytkem hub.

3. Vše zabalíme do těsta jako závin, poklademe hvězdičkami z těsta a potřeme rozšlehaným vejcem. Přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 20-25 minut dozlatova.

Tip
Jako přílohu podávejte krátce povařenou karotku prohřátou na másle s trochou cukru, soli a citronové šťávy.

Pečená kachna s jablkyPečená kachna s jablky

Příprava: 25 minut + 1 hodina pečení

Pro 4-6 osob

* 2 mladé divoké kachny
* 6 jablek
* 1/2 citronu
* 100 g marcipánu
* 50 g mandlí
* 3 snítky šalvěje
* 5 jalovčinek
* 1 cibule
* 100 g slaniny
* 150-200 ml bílého vína
* 2 lžíce medu
* 1-2 lžíce jablečného octa
* dušené zelí

1. Kachny zevnitř i zvenku osolíme, opepříme a okořeníme drcenými jalovčinkami. Cibuli nakrájíme na osminky. Jablka oloupeme, vypíchneme jádřince a potřeme citronovou šťávou. Marcipán smícháme s mandlemi a směsí naplníme jablka.

2. Do každé kachny dáme jedno jablko, snítku šalvěje a kousek cibule. Pekáč vyložíme polovinou plátků slaniny, položíme na ni kachny prsíčky vzhůru, poklademe zbylou slaninou a vložíme do předehřáté trouby na 200 stupňů. Zprudka zapečeme a přidáme lžíci másla a zbytek cibule. Teplotu zmírníme na 180 stupňů a podlijeme vínem a trochou vody. Hodinu pečeme za stálého podlévání.

3. V polovině pečení přidáme zbylá plněná jablka a kachny dopečeme na barvu. Ke konci pečení stáhneme z prsíček slaninu a kůži potřeme směsí medu s octem a pečeme ještě pár minut dozlatova. Kachny podáváme s pečenými jablíčky, šťávou a sladkokyselým dušeným červeným zelím.

Tip
Místo divokých kachen můžete upéct obyčejnou kachnu.

Autoři:






Nejčtenější

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.