Doba přípravy: 2 hodiny
Množství: 80 ks
- 1000 g hladké mouky
- 500 g cukr moučka
- 250 g med
- 6 vajec
- 1 perníkové koření Kotányi + 1 lžička mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody
Vejce, med a cukr ušleháme do pěny, ostatní přidáme, zpracujeme těsto a necháme uležet nejméně 24 hodin.
Vyválíme na 3-4 mm plát, vykrájíme a pečeme v mírné troubě. Ještě teplé potřeme rozkvedlaným vejcem s 1 lžičkou oleje.
Poznámka: Zdobíme buď hotovými polevami Oetker nebo vlastní bílkovou polevou. Tu připravíme tak, že 1 bílek prolisujeme přes cedník a přidáváme cukr moučku taky přesátý přes sítko, citronovou šťávu a trochu (1 lžička) škrobu. Vše dobře utřeme vařečkou v porcelánové míse, přikryjeme igelitem, aby poleva neosychala a zdobíme.