Švédské perníčky
Ingredience:
- 150 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 70 g zlatého sirupu
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 lžíce mleté skořice
- ½ lžíce tlučeného hřebíčku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 ml vody
- 450 g hladké mouky
Pracovní postup:
- Smícháme máslo, cukr a zlatý sirup v hrnci a ohříváme, dokud se máslo nerozpustí. Průběžně mícháme. Pak sejmeme z plotny a vmícháme mleté koření a prášek do pečiva.
- Potom do směsi přilijeme vodu a mícháme, dokud se všechny ingredience nespojí. Pak po částech vmícháme mouku a vypracujeme hladké těsto.
- To přesuneme do mísy, zakryjeme potravinovou fólií a necháme v chladu do druhého dne nebo ještě déle.
- Troubu předehřejeme na 180 °C. Odebereme část těsta, mezi dvěma pečicími papíry z něj vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme pět až osm minut.
- Pokračujeme tak dlouho, až všechno těsto spotřebujeme.
- Švédské perníčky se nezdobí, takže je po vychladnutí vložíme do plechové krabice a uchováváme v chladu.