Makové perníčky
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 3 vejce + 1 vejce na pomazání
- 1 lžíce rumu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička mletého perníkového koření
- 3 lžíce mletého máku
- 100 g celého máku (na zdobení)
Pracovní postup:
SOUTĚŽVyhrajte pomocníky Tescoma pro vaše vánoční pečení. Posílejte své rodinné recepty na vánoční cukroví - formulář najdete ZDE. Autoři deseti nejlepších uveřejněných receptů získají vykrajovátka na linecké Delicia nebo soupravu pro přípravu perníkové hvězdy na stromeček. |
- Na vál prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření.
- K suchým ingrediencím přidáme tekutý med a tři vejce a rukama vypracujeme hladké těsto (můžeme také všechny suroviny vložit do mísy kuchyňského robota a nechat stroj pracovat za nás).
- Kompaktní těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout v chladu nejméně do druhého dne. Ještě lepší je, když si počká několik dnů.
- Poté na pomoučeném válu těsto rozválíme a vykrajujeme tvary.
- Vykrojené perníčky pokládáme v dostatečném rozestupu na plech vyložený pečicím papírem a v troubě předehřáté na 160 °C pečeme asi osm minut.
- Ještě teplé perníčky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme celým mákem. Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou, kterou jsme si připravili z několikrát prosetého moučkového cukru a ušlehaného bílku.